جایگزینهای غذایی برای اسیدهای چرب اشباع را بشناسید
چربی به دو صورت اشباع و غیراشباع وجود دارد. اکثر غذاها حاوی هر دوی این چربی ها هستند، اما باید پرسید که هر کدام از این چربی ها متعلق به کدام گروه غذایی است و مصرف کدام یک خطرناک است؟
با توجه به ISN ها، چربی یک ماده مغذی است که انرژی را تامین می کند. آنها همچنین به جذب ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین های E، D، A و K کمک می کنند. چربی ها به دو شکل اشباع و غیر اشباع هستند و بیشتر غذاها حاوی هر دو هستند. معمولاً اسیدهای چرب اشباع در دمای اتاق جامد هستند. لازم به ذکر است که چربی اشباع شده باعث افزایش کلسترول بد خون (LDL) و افزایش خطر بیماری قلبی و سکته می شود.
منابع غذایی اسیدهای چرب اشباع عمدتاً شامل غذاهای حیوانی مانند لبنیات پرچرب، بستنی، خامه، پنیر و گوشت است. طیور و ماهی نسبت به گوشت قرمز کمتر از این اسیدهای چرب دارند. اسیدهای چرب اشباع شده نیز در روغن های استوایی مانند روغن نارگیل، روغن نخل و کره کاکائو یافت می شوند. البته این روغن حاوی کلسترول نیست. غذاهای تهیه شده با کره حیوانی، مارگارین یا روغن قنادی، مانند کیک، کلوچه، بیسکویت و انواع دیگر دسرها، شکلات، گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس، سوسیس و همبرگر حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب اشباع شده هستند.
مضرات اسیدهای چرب اشباع شده
مصرف زیاد غذاهای حاوی اسیدهای چرب اشباع شده باعث افزایش کلسترول بد خون (LDL)، احتمالا انسداد رگ های خونی، ایجاد بیماری های قلبی عروقی، برخی از انواع سرطان، دیابت و غیره می شود.
بهترین جایگزین برای اسیدهای چرب اشباع
به گفته دانشگاه علوم پزشکی تهران، جایگزینی اسیدهای چرب اشباع با انواع غیراشباع مانند جایگزینی روغن جامد با روغن مایع، یک انتخاب غذایی سالم است و باعث کاهش کلسترول بد خون می شود.
بر این اساس برای کاهش مصرف اسیدهای چرب اشباع شده، افزایش مصرف میوه و سبزیجات، لبنیات بدون چربی یا کم چرب، غلات کامل، مرغ، ماهی و آجیل توصیه می شود. مصرف گوشت قرمز محدود است و در مواقع لزوم باید از انواع بدون چربی استفاده کرد. مصرف بیسکویت، کیک، کلوچه، شیرینی و فست فود را کاهش دهید. برای پخت و پز باید از روغن های مایع مانند روغن زیتون، روغن کانولا و … استفاده شود نه روغن جامد و کره. همچنین استفاده از سس سالاد باید محدود شود.
انتهای پیام