درباره بیماری “وبا” بیشتر بدانید

درباره بیماری "وبا" بیشتر بدانید

یکی از رایج ترین راه های ابتلا به وبا خوردن و نوشیدن آب و غذای آلوده است. این مشکل به دلیل محدودیت امکانات بهداشتی سفر و مسافرت بیش از هر زمان دیگری از تابستان می تواند سلامت عمومی را تهدید کند. اما چگونه می توان از ابتلا به وبا پیشگیری کرد؟

به گزارش دکترنامه، وبا یک بیماری حاد و اسهال است که در اثر عفونت روده با نوعی باکتری ایجاد می شود. باکتری وبا معمولاً در آب یا غذای آلوده به مدفوع افراد آلوده به باکتری وبا یافت می شود. این بیماری معمولاً در مکان هایی با تصفیه آب ناکافی، دفع نامناسب و غیربهداشتی مدفوع یا مدفوع و همچنین در مناطقی که بهداشت نامناسبی دارند، ایجاد و گسترش می یابد. باکتری وبا می تواند در رودخانه های نمکی و آب های ساحلی نیز زندگی کند.

چگونه انسان به وبا مبتلا می شود؟

شایع ترین راه انتقال بیماری، نوشیدن آب یا خوردن غذای آلوده به باکتری ویبریو کلرا است، آلودگی دست نیز می تواند باعث انتقال بیماری شود. در اپیدمی وبا، منبع عفونت معمولاً مدفوع فرد مبتلا است که منجر به آلودگی آب یا غذا می شود. در مناطقی که فاضلاب و آب آشامیدنی به درستی تصفیه نمی شود، این بیماری می تواند به سرعت گسترش یابد. این بیماری معمولاً از طریق تماس مستقیم فرد به فرد منتقل نمی شود. بنابراین تماس تصادفی با فرد آلوده عامل خطری برای بیماری نیست.

علائم وبا

عفونت وبا اغلب خفیف یا بدون علامت است، اما در برخی موارد می تواند شدید باشد. حدود 75 درصد از افراد آلوده به میکروب علائم بالینی واضحی ندارند و حدود 20 درصد اسهال خفیف تا متوسط ​​دارند که از اسهال ناشی از سایر ارگانیسم ها قابل تشخیص نیست. حدود یک نفر از هر 10 نفر مبتلا به وبا علائم شدیدی مانند اسهال آبکی، استفراغ و گرفتگی عضلات پا را تجربه می کند. در این افراد کم آبی به سرعت منجر به کم آبی بدن و شوک می شود و بدون درمان در عرض چند ساعت مرگ اتفاق می افتد.

دوره نهفتگی بیماری فاصله زمانی بین ورود باکتری وبا به بدن تا شروع علائم بالینی است که معمولاً دو تا سه روز است، اما این زمان می تواند از چند ساعت تا 5 روز طول بکشد.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به وبا هستند؟

وبا ارتباط تنگاتنگی با سلامتی دارد. افرادی که از آب آشامیدنی غیربهداشتی استفاده می کنند یا در مناطقی با وضعیت بهداشتی نامناسب و فاضلاب و فاضلاب ناپاک زندگی می کنند، در معرض بیشترین خطر ابتلا به وبا هستند.

اگر فکر می کنید که شما یا یکی از اعضای خانواده تان مبتلا به وبا هستید، باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. از آنجایی که کم آبی می تواند به سرعت اتفاق بیفتد، جایگزینی سریع مایعات مهم است.

اگر پودر ORS برای محلول مایع درمانی خوراکی دارید، بلافاصله مصرف آن را شروع کنید. شروع سریع مایعات می تواند زندگی را نجات دهد. مصرف ORS را در خانه و تا زمانی که برای دریافت درمان پزشکی به یک مرکز بهداشتی برسید ادامه دهید. در صورتی که فرد مبتلا به اسهال آبکی حاد شیرخوار باشد، توصیه می شود که شیردهی ادامه یابد.

تشخیص و درمان وبا

تشخیص وبا از طریق آزمایش مدفوع است. برای انجام این آزمایش باید نمونه مدفوع یا سواب رکتوم از بیمار تهیه و به آزمایشگاه فرستاده شود که این آزمایشگاه به صورت رایگان در نظام سلامت کشور آزمایش را انجام می دهد.

اساس درمان وبا جایگزینی فوری آب و نمک از دست رفته در اثر اسهال است. در واقع می توان آن را به راحتی و با موفقیت درمان کرد. این بیماران باید مقدار زیادی از محلول مایع درمانی خوراکی را بنوشند که بسته به درجه کم آبی با حل کردن یک بسته پودر ORS در یک لیتر آب جوشیده سرد تهیه می شود. افرادی که علائم شدید دارند و در معرض خطر کم آبی شدید هستند، نیاز به جایگزینی مایعات داخل وریدی دارند.

بدون دسترسی به مایع درمانی، میزان مرگ و میر در بیماران وبا 30 تا 50 درصد است که با مایع درمانی سریع و مناسب این میزان به کمتر از یک درصد کاهش می یابد.

مصرف صحیح آنتی بیوتیک ها که در صورت نیاز توسط پزشک تجویز می شود، طول مدت بیماری را کوتاه می کند و از شدت بیماری می کاهد، اما به اندازه جبران کم آبی اهمیت ندارد. افراد مبتلا به اسهال و استفراغ شدید، به ویژه آنهایی که در مناطقی زندگی می کنند که وبا در آنها رخ می دهد، باید فورا به پزشک مراجعه کنند.

وبا نمی تواند مستقیماً از فردی به فرد دیگر منتقل شود. بنابراین، تماس تصادفی با یک فرد آلوده به طور کلی یک عامل خطر برای بیماری نیست.

چگونه از ابتلا به وبا جلوگیری کنیم

بر اساس اعلام مرکز کنترل بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، پیشگیری از این بیماری‌ها با رعایت موارد زیر ضروری است:

از آب آشامیدنی سالم استفاده کنید. (آب لوله کشی یا آب بطری تصفیه شده)

_ در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لوله کشی شده و آب چاه، آب مخزن، آب چشمه و غیره وجود ندارد. استفاده کنید، حتما آب را قبل از مصرف بجوشانید یا کلر بزنید.

از یخ های ناسالم، غذاهای ناسالم و آماده، آب میوه ها و نوشیدنی هایی که در فضای باز عرضه می شوند و به ویژه غذاهایی که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می شوند، خودداری کنید.

از شنا در رودخانه ها، نهرها یا استخرهای آلوده خودداری کنید.

میوه ها و سبزیجات را حتماً قبل از مصرف بشویید و به درستی ضدعفونی کنید.

برای اطمینان از سلامت غذا، آن را به طور کامل بپزید و از خوردن غذاهای خام یا نیم پز خودداری کنید.

قبل از مصرف کامل، غذایی را که پخته اید گرم کنید.

از بشقاب ها و کارد و چنگال هایی استفاده کنید که تمیز و با آب سالم و بهداشتی شسته شوند.

قبل از تهیه، توزیع و خوردن غذا و قبل از دادن غذا یا شیر به کودک، حتما دست های خود را با آب و صابون بشویید.

حتما بعد از رفتن به توالت و قبل از دست زدن به غذا دست های خود را با آب و صابون بشویید.

مواد غذایی را در یخچال نگهداری کنید و از قرار دادن مواد غذایی در معرض مگس ها و سایر آلاینده ها خودداری کنید.

هنگام سفر غذا و آب سالم همراه داشته باشید یا از نوشیدنی ها و مواد غذایی ایمن بسته بندی شده استفاده کنید.

از مدفوع نجس خودداری کنید و حتما از توالت تمیز استفاده کنید.

انتهای پیام/

دکمه بازگشت به بالا