رد پای «پراگیان» در مریخ خبرساز شد/ عکس

تینا مزدکی_ در ۲۳ آگوست، به لطف موفقیت چاندرایان-۳ هند، در تاریخ فضایی یک موفقیت بزرگ ایجاد شد. نه تنها این کشور اولین کشوری بود که فضاپیمایی را در نزدیکی قطب جنوبی ماه فرود آورد، بلکه چهارمین کشوری بود که آثاری بر روی همدم درخشان زمین ایجاد کرد.

رد پای «پراگیان» در مریخ خبرساز شد/ عکس

بیشتر بخوانید:

از زمان رسیدن به قطب جنوبی ماه، چاندرایان-۳ سخت کار کرده است، مریخ نوردی به نام پراگیان را برای کاوش در سطح دهانه، مهار دوربین های یکپارچه برای ارسال فیلم از محیط خود و حتی تکمیل اهداف تحقیقاتی برنامه ریزی شده برای دو هفته آغاز کرده است.

به عنوان مثال، روز شنبه ۲۶ اوت، دانشمندان سازمان تحقیقات فضایی هند ویدئویی را در X (که قبلا توییتر نامیده می شد) از پراگیان در حال پرسه زدن در اطراف نقطه فرود ماموریت، ارائه کردند. در این ویدئو، کاوشگر طلایی رنگ در سمت دیگر دو مسیر ظریفی که از زمان خروج از فرودگر که ویکرام نام دارد در خاک ماه ایجاد کرده است، دیده می شود. روشی که پراگیان در دنیای خاکستری متروک قدم می گذارد تقریباً جذاب است.

رد پای «پراگیان» در مریخ خبرساز شد/ عکس

مدت کوتاهی پس از انتشار این اطلاعات، ISRO همچنین نوعی چک لیست را در X منتشر کرد که می‌گوید، پس از تکمیل موفقیت‌آمیز یک فرود ایمن و نرم و همچنین استقرار پراگیان، چاندرایان-۳ شروع به انجام آزمایش‌های علمی در محل کرده است. این آژانس در X منتشر کرد: «مریخ نورد در وضعیت عادی قرار دارد.»

روز یکشنبه، ISRO به‌روزرسانی دیگری را در مورد یکی از برنامه‌های چاندرایان-۳ به نام آزمایش ChaSTE یا آزمایش ترموفیزیکی سطح چاندرا در X منتشر کرد. هدف از این آزمایش، در اصل، استفاده از یک کاوشگر دما و همچنین ۱۰ سنسور دمای جداگانه برای اندازه‌گیری مشخصات دمایی خاک قطب جنوب است. ISRO توضیح می دهد که هدف ChaSTE این است که به دانشمندان کمک کند رفتار حرارتی سطح ماه را درک کنند.

این آزمایش که توسط نمودار منتشر شده ISRO نشان داده شده است، دماهای مختلف سطح ماه را در اعماق مختلف بررسی کرده است که نشان‌دهنده «نخستین نمایه از این دست برای قطب جنوبی ماه» است.

آژانس خاطرنشان کرد که مشاهدات دقیق هنوز در حال انجام است، اما اگر این سوال پیش آمده باشد که پراگیان در حال انجام چه کاری است، آخرین وضعیتی که نشان داده شد این بود که کاوشگر با یک دهانه خطرناک برخورد کرده است. با توجه به ماهیت قطب جنوب ماه، خطراتی از این دست به نوعی مورد انتظار است در واقع، این دلیل اصلی است برای اینکه چرا فرود چاندرایان-۳ چنین رویداد عظیمی بوده است. در واقع فرود در آنجا دشوار است زیرا این منطقه پوشیده از دهانه‌های بسیاری است.

رد پای «پراگیان» در مریخ خبرساز شد/ عکس

این مریخ نورد روز یکشنبه ۲۷ اوت تنها در حدود ۳ متر از محل خود، دهانه ای را مشاهده کرد که به نظر می رسید حدود ۴ متر عرض داشت. ISRO در X نوشته است: «به مریخ نورد دستور داده شد که مسیر را دوباره دنبال کند، اکنون با خیال راحت در مسیر جدیدی حرکت می کند.»

منبع: space

۲۲۷۳۲۳

دکمه بازگشت به بالا