سرنوشت جسدهای اهدایی به دانشگاههای علوم پزشکی چه میشود؟
تسلیم اجساد برای مقاصد آموزشی یکی از راه های اهدای اجساد پس از مرگ است، از جمله برای اجسادی که وارد دانشکده های پزشکی می شوند و در خدمت علم پزشکی قرار می گیرند. سوال اینجاست که تکلیف اجساد اهدایی به دانشگاه چه می شود؟ به سوالی از سوی رئیس مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی کشور پاسخ داده شد.
به گزارش دکترنامه، اخیرا سعید شاه حسینی، رئیس بانک سلول و بافت مرکز تحقیقات پزشکی قانونی در گفت وگو با دکترنامه، به تشریح شرایط اهدای جسد برای مقاصد آموزشی پرداخته و گفته است: «اهدای جسد تصمیمی است که توسط وزارت بهداشت انجام می شود. پدر و مادر مشروع طفل.” متوفی، زیرا متوفی در زمان مرگ اختیار و اراده تصمیم گیری در مورد بدن خود را ندارد. بنابر اعتقادات مذهبی، متوفی می تواند از این تصمیم خانوادگی بهره معنوی نیز ببرد. مواردی وجود دارد که فرد قبل از مرگ وصیت می کند که بعد از مرگ در لیست اهداکنندگان بالقوه قرار گیرد، در این صورت و برای قرار گرفتن در این لیست، داوطلب باید با واحد اهدای بدن مرکز سلول، بافت تماس بگیرد. و تحقیقات پزشکی قانونی جهت تکمیل فرم های مربوطه پس از تکمیل شرایط اهدا و کارت اهدای جسد.«البته در این شرایط پس از فوت داوطلب، مرکز تحقیقات ensik با خانواده در ارتباط خواهد بود و سایر اقدامات قانونی انجام خواهد شد.”
وی گفت: توافق خانوادگی اولین شرط اهدای جسد است. «لذا از ابتدای تمایل داوطلب برای قرار گرفتن در لیست اهداکنندگان بالقوه، با خانواده ها و خیرین احتمالی تماس خواهیم گرفت. به آنها توصیه می کنیم تا بتوانیم رضایت هر چه بیشتر خانواده هایشان را جلب کنیم.»
شاه حسینی یکی از راه های اهدای جسد را اهدای جسد به دانشگاه اعلام کرد و آن را اینگونه توضیح داد: هدف. در واقع نجات جان انسان ها منوط به آموزش پزشکان و پرسنلی است که در مواقع اضطراری بتوانند به موقع و درست عمل کنند که این امر مستلزم یادگیری عملی و آگاهی از جزئیات آناتومیکی بدن انسان است و در این راستا این تصمیم مهم است. و تصمیم ستودنی.»
در این میان سوالی که مطرح می شود این است که پس از اهدای این اجساد به دانشگاه های علوم پزشکی و استفاده در جهت ارتقای علم و آموزش پزشکی به دانشجویان، آیا این بدن ها برای همیشه در دانشگاه ها باقی خواهند ماند؟ محسن صابری، رئیس مرکز تحقیقات سازمان های پزشکی قانونی به این سوال پاسخ می دهد.
تکلیف اجساد اهدایی به دانشگاه های علوم پزشکی چه می شود؟
صابری در گفت وگو با دکترنامه وی درباره سرنوشت اجساد اهدایی به دانشگاه های علوم پزشکی گفت: ما در سازمان پزشکی قانونی با دانشگاه های علوم پزشکی تفاهم نامه ای داریم که بر اساس آن ارگان هایی را برای آموزش و ارتقای علم پزشکی می پذیرند. ما به آنها تاکید کردیم که اجساد اهدایی با احترام به اجساد دفن شوند. منظور این نیست که جنازه تمام شده است، بلکه باید با تمام اعضا و پس از انجام مراحل آموزشی دفن شود. حتی وقتی یکی از اعضای بیمارستان را قطع می کنند و … این موارد را به بهشت زهرا می فرستند و دفن می کنند.
وی افزود: بنابراین پس از باقی ماندن جسد در دانشگاه علوم پزشکی و انجام اقدامات آموزشی باید با جسد دیگری جایگزین شود. اما اجساد قبلی با رعایت موازین شرعی و حرمت اجساد تشییع و به خانواده این افراد نیز اطلاع رسانی خواهد شد.
ادامه مطلب
شرایط اهدای اجساد به دانشگاه های دولتی
پیش نیازهای برداشتن اندام ها و بافت ها از جسد
وقتی جسدها روی تخته سیاه کلاس هستند
به گفته صابری، معمولا جسد هر فردی که فوت می کند حداقل چهار ترم را در دانشگاه می گذراند و البته می تواند مدت بیشتری در دانشگاه بماند. پس از آن این اجساد به پزشکی قانونی تحویل داده می شود و پیگیر مراسم تشییع آن مرحوم هستیم.
وی درباره محل دفن جسد اهداکننده نیز به دکترنامه گفت: اگر متوفی هنگام مصاحبه در وصیت نامه خود یا خانواده اش یادداشتی برای اهداء قید نکند، معمولاً جسد را در بهشت زهرا (س) تهران دفن می کنند و اگر در آنجا باشد. شرایط مربوط به محل دفن است، آن شرایط برای دفن جسد محاسبه می شود و ما به اراده شخص عمل می کنیم.
چگونه می توان جسد را به دانشگاه اهدا کرد؟
به گزارش دکترنامه، واحد اهداکننده بدن سلول، بانک بافت و اعضای مرکز تحقیقات پزشکی قانونی از خرداد ماه سال گذشته فعالیت خود را آغاز کردهاند.
انتهای پیام/