نحوه تولید نهال پایه رویشی
از نهال پایه رویشی گردو چه می دانید؟
هر سال با نزدیک شدن به فصل کاشت و خرید نهال گردو، باغداران باتجربه و همچنین افراد تازه کار برای انتخاب و مناسب اقدام میکنند. مهمترین اصل در این فرایند، بررسی نوع خاک و شرایط آب و هوایی مکان مورد نظر شما برای کاشت انواع درخت گردو است.
در قدم بعدی باغداران از روش های کاشت نهال پیوندی برای کاشت ارقام مختلف استفاده میکنند. در حالت کلی کاشت نهال های پیوندی به دو روش کاشت نهال پایه رویشی گردو و پایه بذری انجام میشود که در این مطلب به معرفی و بررسی شرایط کاشت نهال پایه رویشی گردو، خواهیم پرداخت.
این نهال گردو به روش های مختلفی تولید و پرورش داده میشود. مهمترین تفاوت کاشت نهال گردو رویشی با پایه بذری، در روش کاشت آنها است. اگر شما از بذر یا دانه گیاه برای کاشت استفاده کنید، به این شیوه پایه بذری میگویند. در مقابل کمک گرفتن از روش های دیگر مانند قلمه زدن یا استفاده از بافت گیاه، در نهایت شما را به کاشت با روش پایه رویشی میرساند. در حال حاضر نیز کشت بافت گیاه، یکی از رایج ترین روشها در کاشت نهال پایه رویشی گردو، است.
ویژگی های نهال های پایه رویشی گردو:
به گفته گردو میاندوآب پالیز، یکی از مهمترین ویژگی های این میزان مقاومت آن در مقابل آفات و بیماری های مربوط به گیاهان است. مقاومت نهال گردو پایه رویشی، در برابر ابتلا به بیماری و قرار گرفتن در معرض آسیب آفات، افزایش قابل توجهی پیدا میکند. از دیگر ویژگی ها که در باردهی درخت نقش موثری دارد، بالا رفتن عمر مفید اقتصادی درخت است. همچنین این عمر مفید، افزایش باردهی و کیفیت محصول را نیز به همراه دارد.
مزایای پرورش نهال پایه رویشی گردو:
همانطور که اشاره کردیم مهمترین مزیت کاشت نهال پایه رویشی گردو، نسبت به پایه بذری، افزایش عمر مفید اقتصادی درخت است. در ادامه به دیگر مزیت های این روش کاشت اشاره میکنیم:
- بالا رفتن میزان باردهی درخت و افزایش کیفیت محصول
- درخت گردو پایه رویشی در برابر سرمای دیررس بهار تحمل بالایی از خود نشان میدهد.
- امکان پرورش نهال گردو در انواع خاک با میزان اسیدیته مختلف. در واقع این نهال گردو این قابلیت را دارد تا در خاکهای معمولی مانند آهکی که از کیفیت بالایی برخوردار نیستند نیز کاشته شده و رشد کند.
- پس از کاشت نهال پایه رویشی گردو شما شاهد رشد ریشههای سطحی با میزان گستردگی اندکی هستید. به همین جهت، مقاومت بالای نهال در برابر کمآبی، نتیجه رشد ریشههای سطحی محسوب میشود.
- ارتفاع درخت گردو در این روش کاشت چندان زیاد نبوده و معمولا باغداران مشکلی برای چیدن محصول در زمان برداشت نخواهند داشت. این مزیت باعث میشود تا تمام محصول از روی درخت سریع و آسان چیده شود.
- در حالت کلی سرعت باردهی در کاشت به روش رویشی نسبت به روش پایه بذری بسیار بیشتر است. به عنوان مثال شما در سال پنجم رشد نهال پایه رویشی گردو، میتوانید به سود اقتصادی قابل توجهی برسید.
روش کشت بافت نهال گردو چیست؟
در این مطلب به یکی از روشهای کاشت و پرورش نهال پایه رویشی اشاره کردیم. روش کشت بافت گیاه نوعی تکثیر غیرجنسی در علم گیاه شناسی است که با آزمایش بر روی قسمت کوچکی از بافت گیاه انجام میشود. روش کشت بافت گیاهی در پرورش نهال پایه رویشی گردو، معمولا با جدا کردن بخشهایی از درخت مانند شاخهای بارور انجام میشود.
برای این منظور شما باید شاخهای را در نظر داشته باشید که در دوران باردهی بتوان بر روی آن حساب کرد. قسمتی از درخت گردو که برای کاشت نهال انتخاب کردهاید، باید از توان بالایی در برابر آفات و بیماریها برخوردار باشد.
ویژگیهای روش کشت بافت گیاهی:
اگر پایه انتخاب شده، قوی باشد، دیگر جای نگرانی بابت رشد بهینه نهال، سرعت باردهی، افزایش کیفیت محصول، مقاومت در برابر آفات و بیماری ها و… وجود نخواهد داشت. برای کاشت نهال پایه رویشی گردو، به روش کشت بافت گیاه، بخشهایی از درخت توسط باغداران انتخاب شده و در زمین زراعی کاشته میشوند.
پس از کاشت و رشد نهال گردو، شما شاهد رویش درختانی خواهید بود که خصوصیات مشترک و ظاهری یکسان دارند. مهمترین نکته در این نوع کاشت، حفظ ویژگی های درخت اصلی یا همان گیاه مادر است که خصوصیات خود را به نهالها انتقال داده است.
درخت گردو به شیوه کشت بافت گیاه، در کاهش بیماریهای ویروسی درخت نقش موثری دارد. همچنین مقاومت درخت در مقابل سرما نیز افزایش قابل توجهی پیدا میکند. در حالت کلی شرایط مقاومت درخت در برابر عوامل مختلف مانند آبیاری زیاد، خاک نامناسب، آفات و بیماریها و… متفاوت خواهد بود.
تفاوت نهال پایه رویشی و پایه بذری:
در روش کاشت درخت گردو پایه بذری شما نیاز به یک بذر کاشته شده در زمین دارید. پس از کاشت بذر درون خاک، باغداران برای جوانه زدن بذر منتظر میمانند. پس از جوانه زدن و رشد بذر به اندازه ای که از خاک بیرون بیاید، باغداران برای پیوند زدن از بذر اقدام میکنند. در روش رویشی، باغداران پایه نهال را به روشهای رویشی پیوند زده و پرورش میدهند. همانطور که اشاره کردیم کشت بافت گیاه یا قلمه زدن، از روشهای رشد رویشی هستند.
یکی از مهمترین تفاوت ها در کاشت نهال پایه رویشی گردو، نسبت به پایه بذری، در قیمت آنها است. تهیه نهال پایه رویشی با صرف هزینه بیشتر، این موضوع را ثابت میکند که این نوع نهال در مقایسه با نهال های پایه بذری، خصوصیات و ویژگیهای برتری دارند.
پاکوتاه بودن نهال پایه رویشی چه مزیتی دارد؟
همانطور که اشاره کردیم نهال پایه رویشی گردو، از ارتفاع کمی برخوردار بوده و رشد آن در سن سه یا چهار سالگی نهایت به 3 متر میرسد. مزیت ارتفاع کم و در اصطلاح پاکوتاه بودن این نوع نهالها در صرف هزینه کمتر جهت پرورش و نگهداری از گیاه است. در واقع شما دیگر نیاز به صرف هزینه زیاد برای کوددهی، هرس کردن درخت، سمپاشی و… نخواهید داشت.
مزیت دیگر که در این مطلب به آن اشاره کردیم نیز به زمان برداشت مربوط میشود. ارتفاع کم این نهال گردو موجب سهولت در چیدن محصول در زمان برداشت خواهد شد.
نیاز آبی درخت در روش کاشت پایه رویشی:
در این مطلب به این موضوع اشاره کردیم که ریشههای درختان گردو پایه رویشی سطحی بوده و در اعماق زیاد خاک، پخش نمیشوند. این ویژگی در شرایط جغرافیایی کشور ما، ایران که همواره با کمبود آب مواجه هستیم، مزیتی مهم محسوب میشود. به این دلیل که ریشه های سطحی در زمان آبیاری به میزان آب زیادی احتیاج ندارند.
همچنین ریشهها برای تغذیه به مواد موجود در خاک احتیاج دارند. ریشه های سطحی با توجه به شرایط قرارگیری در لایه بالاتری از خاک، به بهترین شکل از مواد مغذی استفاده میکنند.
کیفیت محصول در کاشت نهال پایه رویشی گردو:
یکی دیگر از ویژگی های مهم در موضوع کاشت نهال پایه رویشی و پایه بذری، تمرکز درخت بر روی تولید میوه با بهترین کیفیت است. اگر به درختان گردو پایه بذری دقت کرده باشید، تعداد و گستردگی شاخههای این درختان بسیار زیاد است. در واقع درخت گردو پایه رویشی تمرکز خود را به جای افزایش تعداد شاخه و برگ، بر روی تعداد و کیفیت محصول میگذارند.
نتیجه گیری مقاله نهال پایه رویشی گردو:
باغداران با هدف رسیدن به سود بیشتر، برای احداث یا باغچه خود اقدام میکنند. به همین جهت از هر روش و راهکاری برای رسیدن به این هدف، بهره میبرند. یکی از روشهای موجود که بسیاری از باغداران نیز از آن استقبال میکنند، احداث زمینی است که در آن نهال گردو پایه رویشی کاشته شده است.
با توجه به مزیت ها و ویژگی های این روش شما می توانید با کاشت نهال پایه رویشی گردو، و ارقام مختلف دیگر در زمانی کوتاه، به برداشت محصولی باکیفیت برسید.
جهت خرید نهال با ما در تماس باشید
شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان آریا نهال ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.