چرا گیشه نوروزی سینما انتظارات را برآورده نکرد؟

گیشه سینمای ایران در همین آغاز سال جدید نتوانست انتظارات را برآورده کند و باوجود تنوع ژانرها با افت مخاطب همراه بود. برخی صاحب نظران معتقدند افرایش قیمت بلیت سینما همزمانی ماه رمضان با تعطیلات نوروز و… در این مسئله تاثیرگذار بوده اند.
به گزارش دکترنامه تعطیلات سال نو به پایان رسید و سینمای ایران در دو هفته تعطیلی نوروز با ۸۶ هزار مخاطب و فروش ۸۰ میلیارد تومان به کار خود پایان داد در حالی که اکران فیلم های نوروزی در تعطیلات نوروز ۱۴۰۳ با ۸۸ هزار مخاطب و فروش ۶۱ میلیارد تومان به پایان رسیده بود.
کاهش ۲ هزار نفری مخاطب نسبت به سال گذشته در ایام نوروز در حالی بوده که اکران نوروزی امسال با تنوع ژانرهای مختلف اعم از کمدی تاریخی اجتماعی دفاع مقدس انیمیشن و فیلم کودک همراه بود و چنانچه پیش از ایام نوروز قیمت بلیت سینماها افزایش پیدا نمی کرد احتمالا میزان فروش هم در این مدت نسبت به سال گذشته افت پیدا می کرد.
محمدرضا صابری -دبیر انجمن سینماداران- در گفت وگو با دکترنامه در ارزیابی خود از وضعیت فروش فیلم ها و کاهش مخاطب در تعطیلات نوروز ۱۴۰۴ بیان کرد: اولین نکته ای که باعث افت فروش سینماها در ایام نوروز امسال شد تقارن ماه مبارک رمضان و شب های قدر با آغاز سال جدید بود که در فروش تاثیر زیادی داشت. در چهار روز اول ایام نوروز تمامی سینماها به دلیل ایام سوگواری تعطیل بودند و قطعا تمامی فیلم ها چهار روز از فروش خود را از دست دادند. بسیاری از سینماهایی که ما خودمان مدیریتش را برعهده داریم دقیقا از تاریخ پنجم فروردین ماه فعالیت خود را آغاز کردند.
او افزود: پیش بینی ما این بود که با توجه به تنوع ژانرها در اکران نوروزی امسال تمام فیلم ها از فروش بسیار بالایی برخوردار باشند اما این اتفاق نیفتاد.
صابری در مورد میزان فروش تهران نسبت به سایر شهرها در ایام نوروز نیز گفت: به نسبت سال گذشته در برخی سینماها – باوجود اینکه از چهار فرودین ماه سینماها را باز کردیم – در تهران فروش بهتری نسبت به سایر شهرها داشتیم که شاید دلیل آن همزمانی ماه رمضان با تعطیلات نوروز و سفر نکردن برخی از مردم باشد.
تاثیر التهابات سیاسی و اقتصادی کشور در فروش نوروزی فیلم ها
در این زمینه میثم نورانی -مدیر شرکت پخش فیلمیران– نیز در گفت وگو با دکترنامه اظهار کرد: یک بخش از فروش ضعیف امسال نسبت به سال گذشته به ماه رمضان مربوط می شود چون به هرحال شب های قدر و تعطیلی سینماها در فروش تاثیر داشتند.
وی ادامه داد: البته هر سال فروش سینماها در ماه رمضان با یک کاهش روبه رو است اما امسال آغاز سال جدید با تعطیلی سینماها همراه شد که این موضوع در افت فروش بی تاثیر نبود. ضمن اینکه اگر در حالت عادی هم یک فیلم فروش داشته باشد وقتی با تعطیلی سینماها مواجه شود در فروش افت می کند و چنانچه بخواهد به ریتم فروش برگردد زمان بر خواهد شد؛ حالا تصور کنید امسال یک فیلم در اوج فروش با تعطیلی چهار روزه روبه رو شده و اوج فروش روزهای اول عید را از دست داده است.
نورانی بیان کرد: به نظرم نکته دیگر در افت فروش امسال اظهارنظرهای دونالد ترامپ و التهابات سیاسی بود که در کشور اتفاق افتاد. هرچند از نظر بنده هیچ جنگی اتفاق نمی افتد اما به هر ترتیب همین اظهارنظرهای بار روانی بر افکار عمومی خواهد داشت و این در فروش سینماها هم بی تاثیر نیست زیرا مردم به خاطر استرس دیگر حوصله تماشای فیلم را ندارند.
او در ادامه بر التهابات بازار ارز و طلا به عنوان عامل دیگر در فروش ضعیف سینما اشاره کرد و افزود: به نظرم شاید شرایط اقتصادی کشور به ویژه نوسانات بازار دلار و طلا هم در این افت فروش تاثیرگذار بوده باشد به هرحال بخشی از جامعه و سرمایه های آن ها درگیر این نوسانات می شود و همین امر ممکن است آرامش روانی افراد را بر هم بزند و دیگر زمانی برای تماشای فیلم نگذارند.
افزایش قیمت بلیت سینما قبل از عید اشتباه بود
وی با اشاره به افزایش قیمت بلیت سینماها و تاثیر آن در فروش فیلم ها نیز تصریح کرد: افزایش قیمت بلیت همیشه بر فروش تاثیر می گذارد و در ابتدا مردم نسبت به قیمت ها مقاومت دارند و از این رو خرید بلیت ها با کاهش روبه رو می شود و تا مردم به قیمت جدید عادت کنند چندماه زمان می برد. اگر قبل از جشنواره فیلم فجر افزایش قیمت بلیت سینما را داشتیم قطعا تا شب عید مردم نسبت به قیمت ها عادت می کردند ما هم بر روی این موضوع تاکید داشتیم اما مسئولین نپذیرفتند و اگر این اتفاق می افتاد قطعا شاهد فروش بهتری در نوروز بودیم.
مدیر شرکت پخش فیلمیران با بیان اینکه «امسال بخاطر تنوع ژانر فیلم ها فروش سینماها بهتر می شود» یادآور شد: افزایش قیمت بلیت سینماها برای مردم جا نیافتاده و شک نکنید برخی سینماها پس از عید قیمت ها را شناور می کنند زیرا سینمادار هم متوجه شد که افزایش قیمت باعث کاهش فروش شده است. اگر این روند ادامه داشته باشد تا یکی دو ماه آینده قیمت ها جا می افتد مردم به سینما می روند و دوباره فروش بالا می رود.
او در خصوص اینکه آیا اکران نوروزی امسال تحت تاثیر تغییر دولت قرار گرفته است تصریح کرد: به نظرم تغییر دولت تاثیری نداشته و امسال اتفاقا فیلم ها نسبت به سال پیش قوی تر هم بود و فراموش نکنیم بسیاری از این فیلم ها در سال گذشته ساخته شده بودند. البته سیاست سازمان سینمایی هم خیلی تغییری نداشته زیرا تازه مدیریت جدید روی کار آمده و می توان اکران نوروزی امسال را با ایام نوروز ۱۴۰۵ مقایسه کرد.
نورانی در پایان در مورد تفاوت فروش سینماها در ایام نوروز امسال در تهران نسبت به شهرستان ها گفت: تقریبا می توان گفت اکران تهران و شهرستان ها تغییر آنچنانی نداشته و اختلافی هم نسبت به سال پیش وجود ندارد. شاید یک اختلاف ده درصدی در فروش ها وجود داشته باشد که الان طبیعی است.
بیشتر بخوانید:
ناکامی گیشه سینماها در اکران نوروزی!؟
انتهای پیام