اعتیاد به خودارضایی چیست؟
با این حال، اگر خودارضایی مانع انجام کارهای روزمره شود یا در شغل و مسئولیتهای شما تداخل ایجاد کند، احتمالاً زمان آن فرارسیده است که سعی کنید در سبک زندگی خود تغییری به وجود آورید آنچه مهم است به یاد داشته باشید این است که خودارضایی اندک بد نیست و عوارض جانبی ایجاد نمیکند. در واقع میتواند بسیار مفید هم باشد. با این حال به خودارضایی میتواند آزاردهنده باشد. اگر این مشکل شما را اذیت میکند، ترک یا کاهش آن امکان پذیر است.
اعتیاد به خودارضایی زمانی رخ میدهد که در آن فرد دیگر نمیتواند انگیزههای روانی برای خودارضایی را سرکوب کند و در نتیجه، به اجبار چنین رفتاری را انجام میدهد. این نوع اعتیاد بسیار بحثبرانگیز است، زیرا تحقیقات کافی قابل توجهی برای حمایت از آن به عنوان یک بیماری مستقل قابل تشخیص وجود ندارد. البته منطقی است که تحقیقات به دلیل برچسبهای اجتماعی و شرم شخصی محدود باشند. اگر میخواهید درباره اعتیاد به خودارضایی و راههای ترک خودارضایی اطلاعات بیشتری کسب کنید تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
علل ایجاد اعتیاد به خودارضایی
اگر استرس زیاد یا اختلال خلقی دارید، ممکن است از خودارضایی برای احساس آرامش استفاده کنید. انجام این کار بهخودی خود اشتباه نیست اما ممکن است بهطور گونه به دنبال ارگاسم باشید. این موضوع میتواند منجر بهنوعی از خودارضایی شود که برای شما مشکلساز است. شاید سؤالی که بیشتر از همه ذهنتان را درگیر کرده این است که دلایل اعتیاد به خودارضایی چیست؟ در زیر بعضی از دلایل احتمالی احساس نیاز به خودارضایی بیش از حد یا اجباری را آوردهایم.
- یا اضطراب زمینهای که آنها را با استفاده از خودارضایی برای بالابردن روحیه، آرامش یافتن یا کاهش استرس مدیریت میکنید.
- عدم تعادل مواد شیمیایی طبیعی در مغز
- درد عاطفی ناشی از شرایط زندگی که میخواهید با تمرکز بر رفتارهای جنسی اعتیادآور آنها را از بین ببرید.
- تفاوتهای فرهنگی در بیان تمایلات جنسی
- ارتباط جنسی یا مهارتهای حل تعارض ضعیف
همچنین عوامل خطرساز در اعتیاد به خودارضایی عبارتاند از:
- سهولت دسترسی به محتوای جنسی
- تنها بودن
- مشکلات سوءمصرف الکل یا مواد مخدر
- دچار شدن به یک بیماری روانی
- اختلافات خانوادگی یا دست و پنجه نرم کردن یک یا چند تن از اعضای خانواده با مشکلاتی مانند اعتیاد
- سابقه سوءاستفاده جسمی یا جنسی
علائم اعتیاد به خودارضایی
از آنجا که اعتیاد به خودارضایی به عنوان یک اختلال قابل تشخیص به رسمیت شناخته نشده است، توجه به این نکته مهم است که اصطلاح «علائم» در این مورد بیشتر به مجموعهای از معیارهای شرایط گفته شده اشاره دارد. علائم از نظر تعداد و شدت بسته به فرد و شدت اعتیاد متفاوت خواهد بود. بهطورکلی، هر چه اعتیاد شدیدتر باشد، علائم نیز شدیدتر میشود. چنین علائمی فرد را در همه ابعاد از جمله جسمی، شناختی، عاطفی و اجتماعی تحت تأثیر قرار میدهد.
علائم رایج اعتیاد به خودارضایی شامل موارد زیر است:
- از دست دادن قدرت درک
- نداشتن کنترل روی میل و وسوسه
- شرمندگی از انجام خودارضایی
- احساس گناه درمورد خودارضایی
- تحریک بیش از حد بر اثر خودارضایی بسیار زیاد
- اختلال در عملکرد جنسی
راههای جلوگیری از خودارضایی افراطی
در بعضی موارد، خودارضایی میتواند منجر به ایجاد یک سری احساسات منفی شود یا در تعدادی از جنبههای زندگی فرد تداخل ایجاد کند. به عنوان مثال، اگر شخصی تعامل خود با دیگران را محدود میکند یا برای خودارضایی از رفتن به سر کار سرباز میزند، ممکن است وقت آن فرا رسیده باشد که بداند چطور باید جلوی خودارضایی را بگیرید.
اگرچه نامتعارف است، اما خودارضایی مکرر میتواند باعث تحریک پوست و تورم آلت تناسلی مرد شود. در این صورت، ممکن است لازم باشد جلوی خودارضایی را بگیرید تا علائم را تسکین دهید. اگر خودارضایی در حال تبدیلشدن به یک مشکل جدی است، راهکارها و تکنیکهایی وجود دارد که به فرد کمک میکند جلوی آن را بگیرد. با مشورت با متخصصان کلیه و مجاری ادراری میتوانید بهتر از آنها آگاهی پیدا کنید.
در ادامه این ترکیبی از این روشها را برای شما آوردهایم:
- دوری کردن از هرگونه محتوای جنسی
- انجام فعالیتهای متنوع
- بهطورجدی دنبال کمکگرفتن از سایرین باشید.
- گذراندن بیشتر وقت با خانواده و دوستان
- ورزشکردن
- عضو یک گروه حمایتی شوید.
از نظر دین اسلام خودارضایی یک امر ناپسند و حرام است. خودارضایی بهعنوان ازدواج با خود تعبیر شده و قرآن کریم میفرماید: «هرکسی با غیر همسرش شهوتش را دفع کند از تجاوزکاران است.»
هر بیماری یک درمان دارد و اعتیاد به خودارضایی هم علاوه بر اینکه یک گناه کبیره است، درمان دارد. اگر میخواهید راه های ترک خود ارضایی از نظر اسلام را دنبال کنید حتماً موارد ذکر شده در ادامه را به یاد خود بسپارید:
- نپوشیدن لباسهای تنگ و چسبان
- کاهش مصرف غذاهای تحریککننده و گرم مزاج (فلفل و ادویه جات تند، پیاز، خرما و …)
- قرار ندادن خود در شرایطی که باعث تحریک قوای جنسی شما میشود.
- ورزشکردن
- تا جای ممکن تنها و بیکار نبودن
- شستن پاهایتان (از مچ به پایین) هر روز با آب سرد
- تا زمانی که خسته نیستید به رختخواب نروید
- ترک نکردن هیچکدام از واجبات نماز
درمان اعتیاد به خودارضایی
ریشه خودارضایی وسواسی در یک اختلال بهداشت روان است که به خود عمل رابطه مربوط نیست. برخلاف تصورات عموم مردم کسی که به این عمل دست میزند، تمایلات جنسی شدیدی ندارد. این عمل نیاز روانی دیگری را برآورده میکند و بنابراین نیاز به درمان روانشناختی و اعتیاد دارد.
مسائل روانشناختی حول این رفتار نیاز به درمان حرفهای و محیط بازتوانی دارد. این شرایط به همان نوع درمانی نیاز دارد که هر نوع اعتیاد دیگر به آن احتیاج دارد. راهکارهای درمانی این نوع ترک اعتیاد را برای کمک به درمان اختلال خودارضایی وسواسی در زیر آوردیم.
رواندرمانی
برای مؤثر بودن درمان، اهمیتدادن به همه عوامل اساسی مهم است. موضوعات معمول ممکن است شامل احساسات و رفتارهای فرد در مورد خودارضایی، انجامدادن رفتارهای وسواسی جنسی دیگر توسط فرد، مشکلات ناشی از اعتیاد، آسیبهای گذشته و عوامل استرسزای فعلی باشد.
اگر شرایط دیگری وجود دارد (به عنوان مثال، سلامت روان قابل تشخیص یا اعتیاد)، باید به این موارد نیز پرداخته شود. اغلب اوقات، یک پیمان تجرد که در آن فرد از خودارضایی و سایر فعالیتهای جنسی خودداری میکند، آغازی برای پرهیز از رفتار ناخواسته بهطور کامل است.
انواع متداول درمانها
از آنجایی که اعتیاد به خودارضایی ترکیبی از باورهای ناسازگار را در پی دارد که منجر به افکار مشکلدار و در نهایت رفتار نامطلوب میشود، پرداختن به هر یک از این موارد به صورت جداگانه و بهصورت ترکیبی مهم است.
رفتاردرمانی شناختی دقیقاً همین کار را میکند. به عنوان مثال، یک باور ناپذیرفتنی رایج این است: «من یک شریک جنسی نامطلوب هستم.»
بنابراین فکر متناظر با این مسئله میتواند این باشد: «با توجه به اینکه دیگران مرا مطلوب نمیدانند، بنابراین خودم باید خودم را برای لذت بردن از نظر جنسی ارضا کنم. این تمام چیزی است که عاید من میشود.» سپس این رفتار وسواسگونه به وجود میآید. با تغییر نحوه خودنگری شخص و انجام آزمایشهای مختلف رفتاری، در نهایت ممکن است باورها، افکار و رفتارها تغییر کند.
بازه زمانی و نتیجه درمان در نظر گرفته شده
مانند سایر اختلالات اعتیاد، هیچ درمان شناخته شدهای وجود ندارد. بلکه به شرایط رسیدگی میکنیم. خوشبختانه، درصورتیکه فرد کاملاً پیگیر درمان شود و تغییرات مؤثر در شیوه زندگی را حفظ کند، نتایج موفقیت آمیزی احتمالاً رخ میدهد.
برای متحول شدن نیاز به میل و انگیزه قوی است. بدون این، تغییر بعید است. توجه داشته باشید که به دلیل ماهیت اعتیاد خودارضایی که در آن افراد ممکن است در حالت انکار باشند یا مقاومت نشان دهند. مرحله اولیه بهبودی ممکن است مدتزمان زیادی طول بکشد.
تغییر سبک زندگی
اگر به دنبال نتایج مثبت هستید، تغییر سبک زندگی یک امر ضروری است. به یاد داشته باشید که حتی بهترین درمانگر دنیا نمیتواند باعث تغییر شخص شود. این نوع تغییر یک موضوع درونی است. علاوه بر این زمان صرف شده با یک درمانگر در مقایسه با زمانی که فرد در زندگی روزمره میگذراند، بسیار محدود است.
بعضی از تغییرات مناسب سبک زندگی بهعنوان شروع درمان عبارتاند از:
- صادق بودن با خود و درمانگر در مورد موضوعهای موجود
- صرف کردن وقت خود برای انجام مراحل درمانی
- مشغول ماندن
- مراقبت از بدن خود
- آمادهکردن استراتژی برای تغییر
- یافتن یک گروه حمایتی
- محدودکردن زمان تنها ماندن
- پوشیدن لباس اضافی در شب
- دور شدن از محتواهای جنسی و سایر مطالبی که تمایل به خودارضایی را افزایش میدهد.
- صبور بودن
هرچه استراتژیهای بیشتری بهطور مداوم و از قصد اجرا شود، احتمال بهبود موفقیتآمیز بیشتر خواهد بود.
دارودرمانی
در این زمان داروی خاصی وجود ندارد که برای اعتیاد به خودارضایی تجویز کنیم. لازم به ذکر است که سایر بیماریها که به دارو نیاز دارند (به عنوان مثال، اختلال اساسی، اعتیاد به الکل، اختلالات مصرف مواد، اختلالات روانپریشی، ، و غیره) ممکن است منجر به ایجاد یا در نتیجه اعتیاد به خودارضایی شود.
در چنین مواردی، مهم است که بیماران این عوامل را با پزشک تجویزکننده بررسی کرده و دارویی را که تجویز شده مصرف کنند.
حتماً پیش از مصرف خودسرانه داروهایی که در ادامه نام میبریم با مشاوران همیشه آنلاین و پذیرش ۲۴ در مورد اعتیاد به خود ارضایی و راهکار درمان آن صحبت کنید.
اگر میخواهید بدانید که بهترین قرص برای درمان خودارضایی چیست باید بگوییم داروهایی از جمله ، ، داروهای ضدافسردگی سه حلقهای، مهارکنندههای انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI ها)، داروهای ضد روان پریشی نسل جدید، و اثربخشی بسیار خوبی در به حداقل رساندن خودارضایی وسواسی نشان دادهاند. در هر صورت درمان هنوز یک بخش اساسی در فرآیند ترک اعتیاد به خودارضایی است.
حقایقی جالب درباره خودارضایی
در ادامه چند حقایق جالب آورده شده است که میتواند به شما در مورد این موضوع و سایر جنبههای آن اطلاعات بیشتری دهد.
- مردانی که هر هفته پنج مرتبه انزال دارند، خطر ابتلا به در آنها کاهش مییابد.
- خودارضایی باعث کوچک شدن آلت تناسلی مرد، کاهش میل جنسی، ناباروری یا کوری نمیشود (به عبارت دیگر نتیجه معتبر تحقیقاتی برای اثبات این مسائل وجود ندارد.)
- زنانی که در اواخر ۲۰ سالگی هستند بیشتر خودارضایی میکنند.
- خودارضایی زندگی جنسی شما را میتواند بهبود بخشد.
- مردان بیشتر از زنان خودارضایی میکنند.
فواید ترک خود ارضایی
تحقیقات انجام شده در زمینه اعتیاد به خودارضایی نشان دادهاند افراد میتوانند با اجتناب از انجام این کار از رفتار وسواسگونه جنسی جلوگیری کرده و اعتیاد به پورنو یا رابطه جنسی را ترک کنند.
در ادامه متن فواید ترک خود ارضایی از نظر علمی را برای شما بازگو کردهایم:
- توجه شما را به رابطه عاطفی خود متمرکز میکند.
- به شما کمک میکند تا خود را با ارزشهای دینی یا اخلاقی خود وفق دهید.
- استفاده شما از محتوای جنسی را کاهش میدهد.
- تمرکز شما را بهبود میبخشد.
- برای انجام کارهای دیگر و مهمتر به شما وقت میدهد.
- پوستتان بهبود مییابد و روشن میشود.
- باعث اجتماعیتر شدن شما میشود.
- صبحها سرحالتر و شادمانتر میشوید.
- انرژی و خلاقیت شما بیشتر میشود.
- آگاهی شما از بدنتان بیشتر میشود.
- عزتنفس شما افزایش پیدا میکند.
عوارض خودارضایی
خودارضایی معمولاً عوارض جانبی ایجاد نمیکند. با این حال، اگر خودارضایی وسواسی، مداوم یا شدید باشد، ممکن است عوارض جانبی زیر را ایجاد کند:
عوارض جانبی جسمی
از طرفی این تورم ممکن است باعث پارگی پوست و تحریک پوست شود. همچنین میتواند منجر به احساس گناه شدید شود که نتیجه آن ناراحتی فرد است یا نسبت به خودش احساس منفی داشته باشد. این موضوع میتواند به افسردگی، ترس و هراس منجر شود و همچنین بر نحوه رفتار وی در جامعه تأثیر میگذارد.
عوارض جانبی روانی
از نظر روانشناختی، اعتیاد به خودارضایی یک جنگ درونی است. برداشت شما از بعضی پدیدهها تغییر میکند و شما شاهد تغییراتی در رفتار مانند به تعویق افتادن عقاید مذهبی، ارتباط جنسی ضعیف، درگیریهای جنسی غیرضروری با همسرتان و مسائل مربوط به روابط خواهید بود.