کولینگ تاور چیست و موتور گیربکس برج خنک کننده چه ویژگی‌هایی دارد؟

کولینگ تاور چیست؟

کولینگ تاور Cooling Tower یا برج خنک کننده دستگاهی است که حرارت غیر قابل استفاده و مازاد آب موجود در سیستم های تهویه مطبوع برودتی و یا دستگاه های صنعتی را گرفته و آن را به هوای اتمسفر منتقل می کند. انواع گیربکس کولینگ تاور نیز به طور کلی به ۲ گروه عمده تقسیم می شود که در ادامه ساختار و مزایا و معایب هر یک را بررسی می کنیم.

انواع کولینگ تاور کدام اند؟

۱ . کولینگ تاور مدار باز

کولینگ تاور مدار باز (برج خنک کننده مدار باز) با اسامی دیگری چون کولینگ تاور مرطوب یا تبخیری یا تر نیز نامگذاری می شود و همگی به یک نوع اشاره دارند. در واقع علت اینکه به آن مدار باز گفته می شود این است که آب داغ که برای خنک کاری به برج پمپاژ می شود در فضایی باز درون برج جریان پیدا کرده و با هوای اتمسفر تماس مستقیم پیدا می کند تا گرمای خود را به هوای اتمسفر دهد و چون با برخورد آب داغ با هوا ، قسمتی از آب تبخیر می شود به آن برج تبخیری یا مرطوب نیز گفته می شود. بدیهی است که در این سیستم راندمان خنک کاری بالاست ولی چون بخشی از آب تبخیر می شود باید آب جایگزین به مدار سیستم تزریق شود و در این نوع از کولینگ تاور ها مصرف آب وجود دارد.

اجزای اصلی کولینگ تاور مدار باز عبارت اند از :

۱ . فن و موتور الکتریکی آن (نوع محوری و گریز از مرکز)

۲ . پکینگ ها (Film packing or Splash packing) جهت کاهش سرعت آب و افزایش سطح تماس بین آب و هوا

۳ . حوضچه یا تشتک که محل جمع آوری آب خنک شده در پایین برج است.

۴ . قطره گیر (Drift Eliminator) که بین فن و پکینگ نصب شده و وظیفه آن جلوگیری از خروج ذرات آب از بالای برج است.

۵ . سیستم توزیع کننده آب داغ از قسمت بالای برج شامل لوله ها و نازل های پاشش آب

۲ . کولینگ تاور مدار بسته

کولینگ تاور مدار بسته (برج خنک کننده مدار بسته) با اسامی دیگری چون کولینگ تاور هوا خنک یا خشک یا درای کولر نیز شناخته می شود. علت نامگذاری این نوع از کولینگ تاور ها به مدار بسته این است که آب داغ در مسیری بسته و بدون تماس مستقیم با هوا، حرارت خود را به هوای اتمسفر می دهد و چون در آن هیچ بخشی از آب داغ تبخیر نمی شود به آن برج خشک یا همان درای کولر نیز گفته می شود. بنابراین در این نوع از کولینگ تاور ها هیچ مصرف آبی را شاهد نخواهیم بود و نیازی به تزریق آب جایگزین در مدار این دستگاه نیست. حرارت مازاد آب داغ (یا هر سیال داغ دیگری) که در لوله های این دستگاه جریان می یابد ، گرمای خود را از جداره لوله ها به هوایی که توسط فن دمیده می شود، منتقل می کند.

اجزای اصلی کولینگ تاور مدار بسته عبارتند از :

۱ . ورودی آب داغ یا هر سیال داغ دیگر به لوله های کویل

۲ . کویل (لوله های خم خورده پره دار)

۳ . فن

۴ . ورودی هوای اتمسفر جهت خنک کاری

۵ . خروجی آب یا هر سیال دیگر خنک شده از دستگاه

چون در این نوع از کولینگ تاور ها ، سیال در مسیری کاملا بسته حرکت می کند و با هوا یا هر سیال دیگری برخورد مستقیم ندارد، به جای آب داغ هر نوع سیال داغ دیگری را می توان در آن جاری و خنک نمود.

ویژگی های کولینگ تاور مدار باز فایبرگلاس ساخته شده در شرکت ما :

۱ . کولینگ تاور فایبرگلاس ما در ظرفیت های ۱۰ تا ۱۲۰۰ تن تبرید ساخته می شود.

۲ . دارای شکل و ترکیب بسیار موزون و استفاده از مواد اولیه استاندارد

۳ . بدنه دستگاه کولینگ تاور از جنس فایبرگلاس با کیفیت بالا و ضخامت مناسب و تقویت شده با پلی استر

۴ . مقاوم در برابر اشعه های UV و رطوبت

۵ . مجموعه فن دستگاه از نوع اکسیال و به صورت Airfoil (شکل آیرودینامیکی پره ها و وزن ناچیز آن عملکرد بهینه و بی سر و صدایی را مهیا می کند.)

۶ . سیستم انتقال قدرت از الکتروموتور به فن توسط پولی و یا گیربکس (الکتروموتور این دستگاه ها از نوع فلنج دار و ساخت شرکت های معتبر اروپایی یا ایرانی دمنده با درجه حفاظت IP55 است.)

۷ . اتصال تمامی بدنه و قسمت های مختلف برج توسط پیچ و مهره گالوانیزه

۸ . سطوح خیس شونده یا پکینگ ها از جنس PVC با ضخامت ۳۰۰ تا ۳۵۰ میکرون با گام های متفاوت

۹ . نازل های دستگاه از نوع پلاستیکی و فشار پشت آنها ۳ تا ۵ psi

۱۰ . پوشش حوضچه جمع آوری آب برج خنک کننده با رنگ اپوکسی پوشش به منظور جلوگیری از خوردگی

۱۱ . در صورت درخواست مشتری نصب تجهیزات اضافی مانند اینورتر نمودن موتور الکتریکی ، نصب صداگیر بر روی دستگاه و …

ویژگی برج خنک کننده

چیلر هوا خنک یا برج‌های خنک کننده ویژگی‌ها و مزایای زیادی دارند که با توجه به مدل و نوع آن قیمت متفاوتی دارند. مثلا قیمت چیلر آب خنک و چیلر هوا خنک متفاوت است. به صورت کلی برج‌های خنک کننده با توجه به نوع و مدلی که دارند دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند.  تمامی کولینگ تاورها ویژگی‌های مخصوصی دارند که از جمله آن می‌توان به سیستم توزیع کننده آب از طریق آب پخش کن با چرخش مناسب اشاره کرد. این چرخش با استفاده از لوله‌های PVC انجام می‌شود. الکتروموتور مناسب با درجه حفاظتی IP 55 و همچنین یک عایق حرارتی با کلاس F می‌باشد.

اگر در مورد قیمت چیلر و همچنین هر مدلی از برج‌های خنک کننده بخواهید بدانید بهتر است که از مجموعه ما درخواست کنید تا اطلاعات دقیق قیمتی را با توجه به نوع و مدل هر چیلر یا دستگاه خنک کننده در اختیار شما قرار بدهیم.

مزایای کولینگ تاور

برج‌های خنک کننده مزایا و معایب مختلفی دارند که در این بخش به مزایای مهم این کولینگ تاورها می‌پردازیم. وزن مناسب یکی از ویژگی‌های مهم این دستگاه‌ها است. به همین دلیل به راحتی می‌توان آن‌ها را جابجا کرد. همچنین سر و صدایی که این دستگاه ایجاد می‌کند بسیار کم است و به همین دلیل طرفداران زیادی دارد.

طول عمر بالا یکی دیگر از مزایای برج‌های خنک کننده است. در واقع با یک بار خرید این برج‌های خنک کننده می‌توانید برای سالیان سال از آن استفاده کنید. همانطور که می‌دانید از این کولینگ تاورها برای سیستم‌ها و دستگاه‌های صنعتی بزرگ استفاده می‌شود. در واقع این دستگاه‌ها باعث می‌شوند که دیگر دستگاه صنعتی طول عمر بیشتری داشته باشند و بازدهی آن‌ها تا حد زیادی افزایش پیدا کند.

ما در مجموعه گذرگاه صنعت و تجارت ایرانیان تلاش می‌کنیم تا تمامی دستگاه‌ها و سیستم‌های مربوط به تهویه هوا و سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی را برای مصرف کنندگان فراهم کنیم. در صورتی که در مورد هر کدام از این سیستم‌ها و دستگاه‌ها سوالی دارید می‌توانید آن را از کارشناسان و متخصصین مجموعه ما بپرسید تا در کمترین زمان ممکن به آن‌ها پاسخ داده شود.

کاربرد کولینگ تاور

همانطور که بالاتر در مورد کولینگ‌ واترها صحبت کردیم، برج‌های خنک‌کننده کاربردهای مختلفی دارند که از جمله آن می‌توان به کاربرد در صنایع نفت و پتروشیمی، پالایشگاه، سرامیک و کاشی، تولید خودرو، دارو و مواد غذایی، لبنیات، تولید لاستیک و پلاستیک، نیروگاه‌های اتمی، کارخانه‌های شیمیایی، ریخته گری، ذوب فلزات، تولید کاغذ و… اشاره کرد.

نحوه عملکرد کولینگ تاور

اگر بخواهیم به صورت تخصصی در مورد عملکرد کولینگ تاور صحبت کنیم  این موضوع بسیار طولانی و پیچیده می‌شود. به همین دلیل به صورت ساده و راحت عملکرد آن را برای شما تشریح می‌کنیم. عملکرد کلی این دستگاه مطابق با تبخیر سطحی آب است. در واقع برج خنک کننده تلاش می‌کند که آب داغی که وارد سیستم می‌شود را از طریق فن‌ها و پروانه‌های دستگاه خنک کند در ادامه آب گرم با استفاده از لوله و انشعابات مختلف به سطح بالای کولینگ تاور منتقل می‌شود. سپس با استفاده از نازل و آبپاش‌هایی که در قسمت بالای برج خنک کننده تعبیه شده است بر روی پکینگ‌ها پاشیده می‌شود.

در اثر این فرآیند سطح تماس بیشتری بین آب و هوا ایجاد می‌شود به شکلی که هوا و آب خنک‌تری را در اختیار خواهیم داشت اما یکی از سوالات مهمی که از ما پرسیده می‌شود در مورد داکت اسپیلت است. این روزها داکت اسپیلت‌ها کاربردهای بسیار زیادی دارند. اسپیلت یک سیستم سرمایشی گرمایشی پرطرفدار است که با استفاده از آن می‌توان در فصول سرد سال مثل پاییز و زمستان هوای محیط را گرم و در فصول گرم مثل تابستان و بهار محیط را سرد کرد.

دکمه بازگشت به بالا