تفاوت کامپاند پلیمری و مستربچ در چیست؟
به عنوان تولید کننده و یا حتی مصرف کننده، بسیار مهم است که فرق مستربچ و کامپاند را بدانید. مستربچ و کامپاند، از جمله محصولات صنعتی و پلیمری هستند که با استفاده از آنها میتوان تعدادی از مشکلات تولید محصولات پلیمری را کاهش داد. از اصلیترین تفاوت مستربچ و کامپاند میتوان به ترکیب آنها نیز اشاره کرد. در ادامه این مقاله تفاوت کامپاند و مستربچ به صورت دقیق بررسی میشود و در پایان، دید عمیقتر و نیز درک بهتری نسبت به انتخاب بهترین و مناسبترین گزینه خواهید داشت.
مستربچ و کامپاند پلیمری
مستربچ و کامپاند پلیمری در صنایع مختلفی برای دستیابی به خواص متفاوت در محصولات پلاستیکی استفاده میشوند و با استفاده از این دو میتوان برخی از مشکلات تولید محصولات پلیمری را تا حد قابل ملاحظهای کاهش داد. این محصولات ترکیباتی همچون پلیمر دارند که به تقویت ساختار پلیمری در صنعت کمک بزرگی میکنند. برای درک دقیق تفاوت کامپاند پلیمری و مستربچ، لازم است ویژگی هر یک را دقیق بدانیم. بنابراین، در ادامه مقاله همراه ما باشید تا هر کدام را مختصر شرح میدهیم.
مستربچ چیست؟
مستربچها در واقع پلیمرهای غلیظ شدهای هستند که برای خواص و کاربردی خاص استفاده میشوند. معمولا مستربچ باعث میشود تا پلیمر خام را در طول فرآیند تولید پلاستیک به صورت اقتصادی رنگ آمیزی شود. به طور خلاصه، مستربچ نوعی پودر شیمیایی گرانولی است که در تولید محصولات پلاستیکی استفاده شده و به محصولات پلاستیکی، خواصی مانند رنگ ، بو و آنتی گاز میدهد.
آشنایی با کامپاند پلیمری
کامپاندهای پلیمری در واقع شامل ترکیباتی از قبیل پلیمر و انواع تقویت کنندههای خاص هستند. از کامپاندها به طور مستقیم میتوان برای تزریق استفاده کرد و نیاز به افزودن ماده دیگری نیست. به طور خلاصه، کامپاند پلیمری با داشتن ترکیبات پلیمری و همچنین مواد افزودنی، فرآیند ساخت محصولات پلاستیکی را تسهیل و تسریع می بخشد تا محصولات پلاستیکی با کیفیت بهتر و بالاتری تولید شوند.
مزایا و معایب استفاده از مستربچ در مقابل کامپاند پلیمری
استفاده از کامپاند پلیمری و نیز مستربچها دارای مزایا و معایبی هستند. در ادامه برخی از آنها را برای همراهان همیشگی شرکت سی وان پلیمر شرح میدهیم.
مزایا و معایب مستربچ
- مستربچها، امکان کنترل دقیق تری بر خواص محصول نهایی را فراهم میکند.
- ذخیره و حمل و نقل مستربچ آسان تر از ترکیب است.
- مستربچ میتواند گران تر از ترکیب باشد.
- نیاز به یک مرحله پردازش اضافی در طول فرآیند تولید دارد.
مزایا و معایب کامپاند پلیمری
- کامپاند پلیمری، ترکیبی آماده برای استفاده از مواد است و میتواند مستقیماً به فرآیند تولید اضافه شود.
- کامپاند پلیمری معمولاً هزینه کمتری نسبت به مستربچ دارد.
- نیازی به مرحله پردازش اضافی ندارد.
- کنترل خواص محصول نهایی با ترکیب دشوارتر است.
کاربرد مستربچ و کامپاند پلیمری در صنایع مختلف
همانطور که اشاره شد، مستربچ و کامپاند پلیمری، در صنایع مختلف با توجه به خواص خاصشان استفاده میشوند. به طور کلی در صنایع زیر،کامپاندهای پلیمری و مستربچها پراستفاده هستند.
- صنعت بسته بندی: برای دستیابی به رنگ، مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش، افزایش مقاومت فیزیکی و سایر خواص در مواد بسته بندی پلاستیکی
- صنعت خودروسازی: برای دستیابی به رنگ، دوام و مقاومت در برابر حرارت و مواد شیمیایی در قطعات پلاستیکی
- صنعت ساختمان سازی: برای دستیابی به مقاومت در برابر رنگ و آب و هوا در مواد پلاستیکی
- صنعت پزشکی: برای دستیابی به سازگاری با محیط زیست و سایر خواص در دستگاهها و تجهیزات پزشکی
نحوه تولید مستربچ و کامپاند پلیمری
برای تولید مستربچ و کامپاند پلیمری، بلازم است مراحل و فرایندهای زیادی طی شود. اما مهمترین فرایند مرحله ذوب است که این مرحله نقش اساسی و کلیدی در تولید ایجاد میکند. در مرحله ذوب، افزودنیها و پلیمرهای پایه با یکدیگر ترکیب و سپس از دستگاه اکسترودر خارج میشوند. پس از ترکیب و تخلیه، ترکیبات باید سرد شوند. بنابراین این ترکیبات وارد سیستم خنک کننده شده و عملیات سرد شدن انجام میشود.
پس از آن، این مواد که عموما به صورت جامد هستند، در ابعاد و نیز اندازههای مختلف برش داده شده باید تحت شرایط دمایی خاص و مشخصی انبار و بسته بندی شوند. در مرحله آخر باید برای بررسی خواص به وجود آمده از لحاظ کیفی مورد ارزیابی قرار گیرند و در صورتی که محصولات تولید شده از کیفیت بالایی برخوردار نباشند، باید مجدد فرآیند تولید را طی کرده و ذوب شوند.
تفاوت هزینه بین مستربچ و کامپاند پلیمری
مستربچهای افزودنی، عموما هزینهی بالاتری نسبت به کامپاندهای پلیمری دارند زیرا برای ایجاد مخلوط غلیظ به مراحل پردازش بیشتری نیاز دارد. همچنین رزین حامل مورد استفاده در مستربچ گرانتر از پلیمر پایه مورد استفاده در ترکیب است. با همه این تفاوتهای هزینهای بین مستربچ و کامپاند پلیمری، استفاده از مستربچ میتواند در دراز مدت مقرون به صرفه باشد و این به این دلیل است که با مخلوط غلیظ، امکان کنترل دقیق تر و مناسبتری بر خاصیت محصول مورد نظر را فراهم میشود.
برای انتخاب بین مستربچهای افزودنی و کامپاند پلیمری، مهم است که نیازهای خاص فرآیند تولید مورد نظر خود را در نظر بگیرید. برای مشاوره رایگان و تخصصی، با متخصصان شرکت سی وان پلیمر ارتباط حاصل فرمایید تا علاوه بر اطلاع از قیمت انواع مستربچهای افزودنی و کامپاندهای پلیمری، بهترین و با کیفیتترین انتخاب را داشته باشید.
جمع بندی
همانطور که اشاره شد، تفاوت کامپاند و مستربچ باعث شده هر کدام ویژگی خاص و متفاوتی را داشته باشند و مستربچ و کامپاند دو روش رایج برای افزودن رنگ، عملکرد و سایر خواص به محصولات پلاستیکی در طول فرآیند تولید هستند. همچنین اشاره کردیم که فرق مستربچ و کامپاند در واقع، در ساختار و ترکیب آنهاست. حال که با تفاوت مستربچ و کامپاند آشنا شدید، میتوانید برای محصول خود انتخاب بهتری داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی بهتر با انواع کامپاند پلیمری و نیز انواع مستربچهای افزودنی به سایت شرکت سی وان پلیمر مراجعه کنید.