۶ دلیل گالوانیزه کردن دکل های مهاری برسی کامل

انواع دکل های مخابراتی

اين نوع دکل ها به صورت چهارپايه بوده كه معمولاَ تمام قطعات دکل از نبشي ساخته ميشود كه به وسيله پيچ و مهره به يكديگر متصل ميشوند. اين دكل ها براي بارهاي زياد و معمولاً براي ارتفاعهاي بلندتر از ٢٤ متر استفاده ميشود. دكل هاي خودايستا سه پايه دكل هايی هستند كه به صورت مشبك بوده و داراي سهپايه ميباشد. پايه ها اكثرَا از لوله و اعضاي داخلي به صورت خرپایي از نبشی ساخته ميشود. در ساخت پايه ها از نبشی، نبشی ٦٠ درجه، ميل گردهای توپر، پرفيل های خمكاری شده و… نيز استفاده ميشود.

اعضای داخلی (بريسها) از نبشی، لوله، ميلگرد ساخته ميشود. اين نوع دكل در دو نوع سه پايه لوله نبشی و سه پايه تمام نبشی ساخته میشود. گوشواره دکل مهاری قطعه ای فلزی که جهت جلوگیری از خمش شدید سیم مهار در حلقه مهارکش و بریدگی آن استفاده می شود . کرپی یا بست سیم مهار که برای بستن انتهای سیم مهار بعد از رد شدن از حلقه مهار کش استفاده می شود که از جنس فولاد در سایز ۱۰ و … با آبکاری گالوانیزه موجود می باشد .

دکل ICB

دكل هاي داراd فوندانسيون پيش ساخته (ICB) به انواع دكل خود ايستا سه يا چهار پايه اطلاق می گردد كه بر روی فوندانسيون پيش ساخته نصب مي شوند. برای فوندانسيون اين دكل ها از قطعات بتنی مسطح فشرده پيش ساخته استفاده شده است كه در محل سايت تخليه و بر روي هم مونتاژ و متصل مي شوند. نوع اتصال سكشن های اين دكل به صورت فلنجی می باشد. سكشن های اين دكل ها معمولا با ميلگرد های تو پر و تا ارتفاع ٤٢ متری براي اپراتور ها ساخته می شود . اين روش اجرايي دكل، داراي مزاياي ارزشمندی همچون اشغال فضای بسيار كم، حذف زمان اجرای فوندانسيون، حذف فوندانسيون تجهيزات و فنس و نصب بسيار سريع (طی چند ساعت) می باشد كه موجب شده به طور گسترده اي در شبكه هاي مخابراتی مورد استفاده قرار گيرند. سازه فلزي اين نوع از دكل ها در دو تيپ طراحي شده اند:

  • سازه هاي فلزي پيش ساخته كه در قطعات شش متري با پروفيل استوانه ای توپر فولادی تهيه شده و در محل با استفاده از جرثقيل بر روی فوندانسيون نصب مي گردند. حداكثر ابعاد قاعده تحتاني دكل (براي دكل ٣٦ متر) دو متر و حداقل ابعاد قاعده فوقاني ٧٥ سانتي متر مي باشد.

مشخصات كلی سازه

  • اين نوع دكل ها در سطوح بادگير و سرعت هاي باد مختلف طراحي و توليد مي گردند. شيب هرمي اين نوع دكل ها، حداكثر يك درجه بوده و شيب مذكور مي تواند تا سكشن انتهايي دكل امتداد يابد.
  • حداكثر عرض قاعده اين نوع دكل ها (در تيپ ٣٦ متري)و حداقل عرض قاعده فوقاني 2 متر در تمام انواع دكل هاي ICB ، هفتاد و پنج سانتيمتر مي باشد.
  • حداقل تعداد لايه هاي فوندانسيون پيش ساخته براي سبك ترين نوع اين دكل ها، ٤ لايه با ضخامت سي سانتيمتر مي باشد.
  • حذف زمان آرماتوربندي و گيرايي فوندانسيون، كاهش چشمگير قطعات ريز دكل، كاهش انحراف المان ها، سرعت افراشته سازي زياد، از ويژگي هاي ممتاز اين نوع دكل ها مي باشد.

دکل NB

دكل NB يك نوع دكل خود ايستا ٤ پايه می باشد. اين دكل داراي ٤ پايه اصلي است كه اين پايه ها نسبت به دكل هاي ٤ پايه ديگر بهم نزديكتر مي باشد و همين ويژگي سبب شده تا اين دكل مناسب فضاي هاي محدود، مانند فضاي شهري شود. قطعات و اجزاي داخلي اين دكل شامل بريس ها ، هوريزنتال ها ، ريداندنت ها و … مي باشد و عموما مناسب براي نصب آنتن هاي مايكروويو ، موبايل و وايرلس هستند.

دکل RDS

دكل RDS همانند دكل ICB پايه هاي اصلي آن از لوله بدون درز كه به آن مانيسمان مي گويند تشكيل شده است. قطعات داخلي اين نوع دكل شامل بريس ها ، هوريزنتال ها ، ريداندنت ها و … مي باشد. اين اجزا از نبشي ساخته مي شوند. پايه هاي اصلي دكل RDS نسبت به دكل هاي خود-ايستاي ديگر بهم نزديك مي باشد. كه اين ويژگي براي فضا هاي كوچك مانند فضاي شهري بسيار مناسب مي باشد كه عموما براي نصب آنتن هاي مايكروويو ، موبايل و وايرلس استفاده مي شود.

دکل های مهاری

دکل مهاري به دكلي گفته ميشود كه به وسيله سيم مهار به زمين يا تكيه گاه ديگري مهار گردد. اين نوع دكلها به دليل وزن پايين و سبكي وزن مزيت دارد و در مكانهايي كه فضا به قدر كافي موجود باشد استفاده ميگردد. اغلب در شبكه تلفن همراه، راديو و بيسيم و شبكه هاي رايان هاي مورد استفاده قرار ميگيرد. اين دکل ها قابليت نصب بر پشت بام منازل و ادارات را داشته، علاوه بر اينكه ارتفاع ساختمان به بلندي محل نصب آنتنها كمك كرده.

گالوانیزه گرم چیست ؟

در روش گالوانیزه گرم فلز آهن یا فولاد در حمام روی مذاب غوطه ور می شود و بدین ترتیب یک پوشش چند لایه با ضخامت یکنواخت در تمام سطح فلز ایجاد می شود . این قطعات گالوانیزه شده یک جایگزین به صرفه و مناسب برای فولاد ضد زنگ محسوب می شوند که در پروژه هایی که نیاز به مقاومت خوردگی بالا و طولانی مدت است بسیار کاربردی هستند . در روش اول کویل های پیوسته در یک خط ممتد مورد پوشش دهی قرار می گیرند. در روش غیر مداوم ورق های بریده شده را داخل حمام قرار می دهند . چراغ دکل مهاری ، وظایف اطلاع‌رسانی به انواع هواپیماها و هلیکوپترها و هشدار خطرات در مناطق شهری و برون شهری را انجام می‌دهند و از این رو یکی از مهم‌ترین دستگاه‌ها برای اهداف امنیتی و هشدار دهنده محسوب می‌شوند.

مرحله آماده سازی : چربی زدایی و تمیزکاری ، اسیدشویی ، شستشو ، فروبردن قطعه در فلاکس مناسب و پیش گرم نمودن قطعه از جمله کارهای مورد نیاز قبل از فرایند گالوانیزه کردن می باشد . بدون تمیزکاری سطحی مناسب ، واکنش های لازم میان سطح فلز و روی مذاب انجام نمی گیرد و در نتیجه یک پوشش غیر یکنواخت ایجاد می شود . مرحله گالوانیزه کردن : فلز آماده شده وارد حمام روی مذاب می شود .قطعات گالوانیزه شده با پوشش روی به عنوان یک جایگزین مناسب و اقتصادی برای فولاد ضد زنگ محسوب شده و بخصوص برای کاربردهایی طراحی می شوند که نیاز به مقاومت خوردگی بالا و طولانی مدت مورد نیاز است. مرحله کنترل کیفی و بسته بندی و جابه جایی : ورق گالوانیزه شده از لحاظ کیفیت مورد بررسی قرار می گیرد و اگر پو دهی مناسب و با ضخامت یکسان بود بسته بندی و به انبار منتقل می شود .

گالوانیزه سرد چیست؟

در روش گالوانیزه سرد پوشش دهی الکتریکی صورت می گیرد . در این روش قطعه فلز از طریق الکترولیز نمک های روی در داخل یک محلول آبی یا اسیدی پوشش داده می شود که نتیجه ی کار ظاهری سرد و براق و یک نواخت است . در صنایع مختلف به خصوص اتومبیل سازی که از ورق های فولادی برای ساخت بدنه ماشین آلات و مخصوصا اتومبیل استفاده می شود . در پروژه هایی که نیاز به مقاومت خوردگی بالا و طولانی مدت فلز است  به گالوانیزه سرد الکترولیز هم می گویند . تفاوت گالوانیزه گرم و سرد :

  1. در گالوانیزه گرم ضخامت روی پوشش داده شده ی سطح فلز بیشتر از گالوانیزه سرد است .
  2. گالوانیزه سرد بیشتر برای مصارف خانگی و قطعه سازی های مختلف نظیر قسمت های بهداشتی و پیچ و مهره استفاده می شود .
  3. در حال حاضر گالوانیزه گرم ارزانترین روش پوشش دهی محسوب می شود .
  4. طول عمر گالوانیز گرم بسیار بیشتر از گالوانیزه سرد است چرا که در روش گالوانیزه گرم در محل اتصال آهن و روی ترکیب شیمیایی خاصی ایجاد می شود که حتی درصورت خراشیدگی از زنگ زدگی محافظت می کند .

گالوانیزه دکل چیست ؟

گالوانیزه کردن دکل ها جهت حفاظت از دکل های مخابراتی و افزایش مقاومت آن ها در برابر خوردگی و زنگ زدگی صورت می گیرد . گالوانیزه کردن دکل های مخابراتی به روش گالوانیزه گرم انجام می شود که برای این کار همانند سایر قطعات فلزی که داخل حمام روی مذاب قرار می گیرند .

گالوانیزه گرم دکل های مخابراتی :

از آنجا که روی در حالت مذاب دارای سیالیت بیشتری است چسبندگی بیشتری با سطح فولاد سکشن دکل ایجاد می کند. قبل از این کار مراحل آماده سازی که شامل چربی زدایی و تمیزکاری ، اسیدشویی ، شستشو ، فروبردن قطعه در فلاکس مناسب و پیش گرم نمودن قطعه است باید انجام گیرد . معرفی متعلقات دکل مهاری متعلقات دکل مهاری به اجزا و قطعات اضافه بر سکشن در دکل های مهاری گفته می شود که لازمه نصب این نوع از دکل ها می باشد. متعلقات دکل مهاری تماماً با پوشش گالوانیزه گرم تهیه و عرضه می گردد. بدررایان جنوب تولید کننده انواع دکل های مخابراتی،خود ایستا،دکل های مهاری در تهران و سرار کشور می باشد در ادامه متعلقات دکل توسط  واحد تولید دکل بدر رایان تولید می شود می پردازیم.

پس از گالوانیزه کردن دکل روی اضافه با روش شره گیری برداشته می شود و پس از کنترل کیفیت کار چنانچه روی اضافی باقی مانده بود توسط سنباده زن برقی یا سوهانکاری دستی از روی دکل پاک می شود . در این روش یکی پوشش تک جزئی ، به صورت مایع با ویسکوزیته بالا تهیه و به راحتی بوسیله قلم مو رنگ آمیزی ، پیستوله و یا غلطک قابل اجرا می باشد و به سهولت بوسیله یک میله فلزی یکنواخت شده و آماده مصرف می شود . استفاده از این روش به عنوان پوشش و کلا دکل های مخابراتی و خطوط انتقال نیرو باعث حفاظت و افزایش مقاومت این سازه های فلزی در برابر خورندگی و زنگ زدگی می شود .

چگونه مقدار گالوانیزه بر روی دکل را اندازه گیری کنیم ؟

در گذشته روش های بسیاری نظیر استفاده از آهن ربا جهت اندازه گیری مقدار گالوانیزه دکل وجود داشت که علمی نبوده و منسوخ شده اند . امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی از ابزاری به نام ضخامت سنج یا گالوومتر جهت اندازه گیری ضخامت گالوانیزه روی دکل استفاده می شود . ضخامت سنج دستگاهی است که جهت بازرسی و اندازه گیری ضخامت رنگ و پوشش و ضخامت آبکاری و ضخامت گالوانیزه استفاده می شود که بدون آسیب رساندن به سطح از ضخامت پوششی آن آگاه شویم.

آیا گالوانیزه کردن دکل در کارخانه بهتر است یا در محل پروژه ؟

همراه پوشش دهی دکل ها ( گالوانیزه کردن یا رنگ کردن ) در کارخانه مطمئن تر و با کیفیت بیشتری نسبت به پوششهای اعمال شده در محل انجام می شود . در حال حاضر روش دقیقی جهت بررسی میزان چسبندگی روی پوشش هایی که گالوانیزه گرم شده اند وجود ندارد و ضرورتی نیز جهت انجام آزمایش چسبندگی بر روی پوشش ، به دلیل ویژگی ها و مشخصات پیوندهای متالورژیکی که بین فلز پایه که همان آهن یا فولاد هستند با فلزی که پوشش به وسیله آن انجام می شود که عموما روی می باشد ، احساس نمی شود . کیلومتری جنوب غربی استان تهران واقع شده است.

دکمه بازگشت به بالا