آگاهی از انواع مختلف پاتوژن ها
پاتوژن ها به روش های مختلفی از جمله هوا ، جنس ، خون و سایر مایعات بدن و مدفوع منتقل می شوند.
انواع پاتوژن ها
پاتوژن ها معمولاً در یکی از چهار دسته قرار می گیرند: ویروس ها ، باکتری ها ، قارچ ها و انگل ها. لازم به ذکر است که همه ویروس ها ، باکتری ها ، قارچ ها و انگل ها باعث بیماری نمی شوند.
ویروس ها: این عوامل عفونی میکروسکوپی برای تولید مثل و رشد به یک میزبان زنده نیاز دارند. پاتوژن های ویروسی این کار را با ورود به بدن انسان و حمله به سلول انجام می دهند ، مکانی که در آن تکثیر ویروسی رخ می دهد و سپس به سلول های دیگر سرایت می کند. ویروس ها فاقد غشای سلولی و متابولیسم هستند. نمونه هایی از این ویروس از بیماری های خفیف مانند سرماخوردگی و آنفولانزای معده گرفته تا موارد شدید مانند ویروس نقص ایمنی بدن انسان (HIV) و هپاتیت C متغیر است.
باکتری ها: بسیاری از باکتری ها باعث ایجاد بیماری نمی شوند و به همین دلیل پاتوژن محسوب نمی شوند ، اما برخی دیگر در این گروه قرار می گیرند. این موجودات میکروسکوپی معمولاً به شکل میله ، مارپیچ یا کروی مشاهده می شوند. این باکتری ها معمولاً از نظر ویروس بزرگتر هستند. آنها یک هسته دارند ، اما برخلاف یک سلول یوکاریوتی ، غشای سلولی در اطراف آن وجود ندارد. نمونه هایی از عفونت های باکتریایی شامل درد گلودرد ، عفونت ادراری و بیشتر پنومونی است.
برخی از عفونت های ویروسی مانند آنفولانزا و HIV می توانند باعث ایجاد مشکلات ایمنی شوند و فرد را مستعد ابتلا به عفونت های باکتریایی کنند.
قارچها: مخمرها و قالبها انواع قارچهایی هستند که می توانند باعث ایجاد بیماری در انسان شوند. قارچ ها یوکاریوت هستند ، به این معنی که سلول های آنها حاوی هسته به همراه سایر ترکیبات محصور در غشاها هستند. قارچ هایی که باعث ایجاد بیماری می شوند ، یوکاریوت هستند ، اما غالباً دیواره های سلولی ساخته شده از کیتین دارند. عفونتهای قارچی می تواند از موارد خفیفی مانند عفونت پا و ناخن ورزشکار تا موارد شدید مانند هیستوپلاسموز ، آسپرژیلوز و موکومایکوزیس باشد. عفونتهای قارچی که بر زندگی فرد تأثیر می گذارد ، بیشتر در بیماران دارای سیستم ایمنی ضعیف مانند سرطان ، پیوند عضو یا سایر بیماری های جدی رخ می دهند و ممکن است با دارو درمان شوند. داروهای ضد قارچ مانند آمفوتریسین لازم است.
انگل ها: مانند ارگان های دیگر بیماری زا ، این ارگانیسم ها به یک میزبان نیاز دارند و انرژی (غذایی) موردنیاز خود را دریافت می کنند ، که اغلب در طی این فرایند باعث بیماری می شود. انگل ها گروهی از ارگانیسم ها هستند که شامل تک یاخته ها (تک سلولی) و چند سلولی (هلمین ها ، اکتوپارازیت ها) هستند. انگل های عفونی در انسان شامل کرم های مویی است که باعث انسداد دستگاه گوارش ، کم خونی یا اختلالات سیستم عصبی و مغز ، پلاسمودیوم ایجاد کننده مالاریا و اکتوپارازیت هایی مانند کنه ها و شپش هایی که روی پوست زندگی می کنند هستند. مشخص شده برخلاف سایر عوامل بیماری زا ، بسیاری از اکتوپارازیت ها با چشم غیر مسلح قابل مشاهده هستند.
محافظت در برابر عوامل بیماری زا
طب مدرن روشهای زیادی برای مبارزه با عوامل بیماری زا از جمله واکسن ها ، آنتی بیوتیک ها و قارچ کش ها ارائه می دهد ، اما بدن انسان مکانیسم های بسیاری نیز برای محافظت در برابر عوامل بیماری زا دارد و بیماری های ناشی از آنها مجهز است. به عنوان مثال سیستم ایمنی بدن و انواع مختلفی از سلولها مانند لکوسیت ها ، نوتروفیل ها و آنتی بادی های تولید شده توسط بدن ، مبارزه با پاتوژن ها را ممکن می سازد.
علاوه بر این ، برخی از علائم بیماری مانند عطسه و سرفه در حقیقت تلاش بدن برای رهایی از عوامل بیماری زا است. همچنین ، تب که به نظر می رسد علائم بیماری است ، در واقع یکی از راه هایی است که بدن می تواند درجه حرارت خود را برای برخی از عوامل بیماری زا به حد غیر قابل تحمل بالا ببرد. این یک مکانیسم دفاعی واکنش است که می تواند به از بین بردن عوامل بیماری زا و احیای سلامت بدن کمک کند.