hb در آزمایش خون و مقدار نرمال آن
همانطور که می دانید، خستگی مزمن و سرگیجه، رنگ پریدگی و روماتیسم می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، اما یکی از عوامل اصلی می تواند اختلال در میزان هموگلوبین خون باشد. همانطور که از نام آن پیداست، آزمایش هموگلوبین می تواند اختلالات هموگلوبین را تشخیص دهد. همچنین کم خونی، تالاسمی و بیماری های پلی سیستمیک با این آزمایش به راحتی تشخیص داده می شود. اگر می خواهید در مورد آزمایش هموگلوبین و سطح طبیعی Hb یا Hgb در آزمایش خون بیشتر بدانید، دنبال کردن مطالب را از دست ندهید.
Hb در آزمایش خون چیست؟
Hgb در آزمایش خون به چه معناست؟ در آزمایش خون، Hgb هموگلوبین است، پروتئینی که توسط مغز استخوان تولید می شود و در گلبول های قرمز ذخیره می شود. تست هموگلوبین که به اختصار کاغذ تست Hgb یا Hb نامیده می شود، میزان هموگلوبین را در گلبول های قرمز خون اندازه گیری می کند. عدم تعادل Hgb در آزمایش خون با عوارضی مانند سرگیجه و تنگی نفس همراه است.
آزمایش هموگلوبین که آزمایش Hgb یا Hb نیز نامیده می شود، بخشی از شمارش سلول های خونی است. Hgb محیطی برای انتقال اکسیژن و دی اکسید کربن است. ظرفیت حمل اکسیژن خون با غلظت Hgb تعیین می شود.
سطوح کاذب Hgb در آزمایش خون شرایطی مشابه با شمارش RBC و HCT نشان می دهد. سطح پایین Hgb نشان دهنده کم خونی (تعداد کم RBC) است. همچنین، اگر می خواهید بدانید که چگونه آن را ارزیابی کنید، فراموش نکنید که محصولات HCT را بررسی کنید.
آیا می خواهید در مورد فاکتور هموگلوبین یا Hgb بیشتر بدانید؟
عملکرد هموگلوبین چیست؟
هموگلوبین به گلبول های قرمز کمک می کند تا اکسیژن را از ریه ها و در سراسر بدن از طریق شریان ها حمل کنند.
دی اکسید کربن از طریق سیاهرگ ها از تمام قسمت های بدن به ریه ها باز می گردد.
دلیل رنگ قرمز خون همین است.
چه زمانی آزمایش Hgb یا هموگلوبین تجویز می شود؟
آزمایش Hgb یا Hb زمانی تجویز می شود که فرد علائم زیر را داشته باشد:
- ضعف و خستگی
- کمبود انرژی
- غش و غش
- رنگ پریدگی
- تنگی نفس
اگر پزشک برای شما آزمایش هموگلوبین تجویز کرد و زمان کافی برای مراجعه به آزمایشگاه ندارید، همچنین سایت مجاز در مورد زمان انجام آزمایش هموگلوبین صحبت می کند:
اگر فردی علائم بالینی طولانی مدت زیر را داشته باشد، ممکن است به توصیه پزشک آزمایشی را انجام دهد که شامل آزمایش هموگلوبین است:
- شامل ضعف، سردرد، رنگ پریدگی پوست و سردی دست و پا است
- سابقه خانوادگی، کم خونی یا سایر اختلالات خونی ارثی.
- رژیم غذایی فاقد آهن و مواد معدنی
- بیماری مزمن
- از دست دادن بیش از حد خون در اثر جراحت یا جراحی
برای اطمینان از سلامت بدن خود می توانید این آزمایش را در آزمایشگاه یا با کمک خدمات تست Humka در محل انجام دهید.
شرایط انجام آزمایش هموگلوبین
این آزمایش نیازی به ناشتا بودن یا محدودیت های غذایی خاصی ندارد. اما اگر پزشک آزمایش های دیگری برای شما نوشته است که نیاز به ناشتا بودن دارد، می توانید همه آزمایش ها را یکجا و سریع انجام دهید. برای اطلاع از سطح هموگلوبین در آزمایش خون، نمونه خون مورد نیاز است.
تعبیر Hgb در آزمایش خون چیست؟
وگلوبین کمتر از 13 گرم در دسی لیتر در مردان معمولاً در آزمایش هموگلوبین غیر طبیعی در نظر گرفته می شود. سطح هموگلوبین کمتر از 12 گرم در دسی لیتر نیز در زنان غیر باردار پایین است.
البته این مقادیر با توجه به شرایط و بیماری های خاص افراد می تواند تغییر کند. توجه داشته باشید که مقدار طبیعی هموگلوبین می تواند در آزمایشگاه های مختلف کمی متفاوت باشد. بنابراین بهتر است حدود پیش فرض آزمایشگاه را در نظر بگیرید. هنگام تفسیر آزمایش هموگلوبین باید فاکتورهای سن، جنسیت و قومیت را در نظر گرفت. به طور کلی می توان گفت که هموگلوبین نتایج شمارش گلبول های قرمز (RBC) را منعکس می کند.
مقدار طبیعی Hgb در خون
از آنجایی که سطح طبیعی Hb در آزمایش خون به جنسیت و سن بستگی دارد، سطح این فاکتور در خون باید جداگانه و بر اساس معیارهای خاصی اندازه گیری شود. در آزمایش خون زیر سطح طبیعی Hgb به تفکیک سن و جنسیت تعیین می شود.
نوزادان: 11 تا 18 گرم در دسی لیتر
کودکان کوچک: 11.5-16.5 گرم در دسی لیتر
مردان بالغ: 13-16.5 گرم در دسی لیتر
زنان بالغ: 16-12 گرم در دسی لیتر
زنان باردار: 11-16 گرم در دسی لیتر
شاخص های بحرانی هموگلوبین زیر 5 و بالای 20 شاخص های خطرناکی هستند.
آیا نتیجه آزمایش دریافت کرده اید و میزان Hgb در آزمایش خون شما طبیعی نیست؟ آزمایش شما می تواند توسط پزشک شما به صورت آنلاین تفسیر شود!
علائم پایین بودن Hgb در آزمایش خون چیست؟
هموگلوبین پایین در خون یا کم خونی به این معنی است که بدن شما تعداد لازم گلبول قرمز یا RBC در خون را ندارد. همراه با کم خونی، تعداد گلبول های قرمز و هماتوکریت ممکن است کمتر از حد طبیعی باشد. هموگلوبین به طور طبیعی در گلبول های قرمز خون یافت می شود، بنابراین هر دو عامل به یکدیگر وابسته هستند. علاوه بر این، هموگلوبین پایین تأثیر مستقیمی بر هماتوکریت دارد و می تواند نتایج این آزمایش را تحت تأثیر قرار دهد.
کم خونی یا ناشی از کاهش هموگلوبین دلایل مختلفی دارد و این باعث می شود علائمی که در فرد مبتلا رخ می دهد بسیار متغیر باشد. شایع ترین این علائم عبارتند از:
- خستگی و بی قراری.
- پوست رنگپریده
- خفه نشوید
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- درد در قفسه سینه
- پاها و دست ها دائما سرد و متورم هستند
- سردرد
- مشکل در انجام فعالیت های بدنی
کاهش هموگلوبین در خون منجر به قطع شدن اکسیژن به اندام ها و اندام های داخلی بدن می شود و این باعث اثرات منفی بر کار مغز و ماهیچه ها می شود. این اختلال در درازمدت اثرات مخربی به شکل از دست دادن حافظه، از دست دادن یادگیری و ناتوانی در تمرکز نشان می دهد.
چه عواملی بر پایین بودن Hgb در آزمایش خون تأثیر می گذارد؟
چندین چیز وجود دارد که می تواند به کاهش هموگلوبین خون کمک کند و بر تولید این ماده در استخوان ها تأثیر بگذارد. آیا سطح هموگلوبین خون شما پایین است و نمیدانید معنی آزمایش شما چیست؟ اکنون می توانید! رایج ترین آنها عبارتند از:
کمبود آهن در رژیم غذایی
یکی از مهمترین عناصر در تولید هموگلوبین در بدن آهن است. اگر در رژیم غذایی خود آهن کافی نداشته باشید، استخوان های شما قادر به تامین هموگلوبین کافی برای بدن شما نخواهند بود.
کمبود فولات یا ویتامین B12
این ویتامین برای تولید گلبول های قرمز در مغز استخوان بسیار مهم است. بنابراین کمبود آن باعث کاهش تعداد گلبول های قرمز و در نتیجه کاهش هموگلوبین خون می شود.
خونریزی شدید
از دست دادن مقدار زیادی خون در هنگام تصادفات و جراحات یکی دیگر از دلایل کاهش سطح هموگلوبین و گلبول های قرمز در بدن است.
خونریزی داخلی
این مشکل زخم معده است، اغلب در سرطان روده بزرگ یا دستگاه گوارش یا ضایعات داخلی ظاهر می شود.
کم خونی داسی شکل
این بیماری یک نقص ژنتیکی است که در آن گلبول های قرمز داسی شکل نمی توانند هموگلوبین کافی را حمل کنند.
کم کاری تیروئید
به دلیل هورمون های این غده که محرک تولید گلبول های قرمز هستند، گردش خون به طور محسوسی کاهش می یابد.
بزرگ شدن طحال یا اسپلنومگالی
این وضعیت زمانی رخ می دهد که طحال به دلیل عفونت باکتریایی یا سرطان به طور غیر طبیعی بزرگ شود.
بیماری مغز استخوان
بیماری هایی مانند (سرطان خون) باعث کاهش عملکرد مغز استخوان و در نتیجه کاهش تولید هموگلوبین می شود.
بیماری مزمن کلیوی
در چنین بیماری هایی، کلیه ها نمی توانند وظایف خود را به طور مطلوب انجام دهند، که منجر به کاهش هورمون اریتروپویتین می شود. اریتروپویتین یکی از هورمون هایی است که تولید گلبول های قرمز و هموگلوبین را در بدن تحریک می کند.
سایر علل کمتر شایع هموگلوبین پایین در خون عبارتند از:
- خون بیشتری بدهید
- خونریزی شدید در دوران قاعدگی
- نوشیدن مشروبات الکلی.
- بیماری های مزمن مانند بیماری خودایمنی یا سرطان
در صورت مشاهده کاهش سطح هموگلوبین در خون، باید با پزشک مشورت کنید.
علائم آزمایش خون HGB بالا چیست؟
سطح بالای هموگلوبین در خون پلی سیتمی نیز نامیده می شود. این بدان معنی است که تعداد سلول های خونی در خون شما بیشتر از حد معمول است. اگر فردی دارای اختلال پلی سیتمی از جمله گلبول های قرمز باشد، سطح هماتوکریت در آزمایش خون او نیز بالا است. علائم شایع هموگلوبین بالا به شرح زیر است.
- خارش پوست
- سردرد
- سردرگمی و عدم تمرکز.
- خونریزی بیش از حد و تکان سریع دست و پا
- تعرق مفرط
- تورم دردناک مفاصل
- کاهش وزن غیر طبیعی
- زرد شدن سفیدی چشم و پوست (یرقان).
- خستگي و خستگي
- قرمزی یا قرمزی پوست
افراد زیر در معرض خطر ابتلا به هموگلوبین بالا هستند:
- کسانی که یکی از اعضای خانواده مبتلا به این بیماری را دارند
- افرادی که برای مدت طولانی در ارتفاعات زندگی می کنند
- کسانی که به دلایل مختلف در فواصل زمانی کوتاه خون دریافت می کنند
- افرادی که سیگار می کشند
چه عواملی بر افزایش Hgb در آزمایش خون تأثیر می گذارد؟
میزان هموگلوبین بستگی زیادی به سبک زندگی و عادات روزانه فرد دارد. این عوامل باعث می شوند که بدن برای سازگاری با شرایط محیطی هموگلوبین بیشتری تولید کند. علل شایع افزایش هموگلوبین عبارتند از:
زندگی در مناطق بالاتر از سطح دریا. از آنجایی که در این مناطق اکسیژن کمتری در هوا وجود دارد، بدن مجبور است تولید هموگلوبین را برای تامین اکسیژن افزایش دهد.
سیگار کشیدن: سیگار و فرآورده های تنباکو باعث کاهش اکسیژن رسانی به بدن می شود. دود سیگار سلول های ریه را از بین می برد و نیاز بدن به هموگلوبین را افزایش می دهد.
بیماری های مزمن انسدادی ریه: بیماری هایی هستند که در آن راه های هوایی به دلیل التهاب بسته می شوند و توانایی تبادل هوا در سلول های آلوئولی ریه به کمترین مقدار خود می رسد.
بیماری های قلبی و ریوی: این بیماری ها نیاز بدن به هموگلوبین را با تأثیر بر تنفس، کاهش توانایی ریه ها برای حمل اکسیژن به جریان خون یا تأثیر بر توانایی قلب برای پمپاژ خون افزایش می دهند.
آزمایشات مربوط به آزمایش هموگلوبین
علاوه بر آزمایش هموگلوبین، اندازه گیری پارامترهای دیگر نیز ضروری است. از جمله این پارامترها می توان به بررسی و شمارش اشاره کرد.
آزمایش هموگلوبین به تشخیص چه بیماری هایی کمک می کند؟
بر اساس نتایج آزمایش هموگلوبین، بیماری های زیر تشخیص، نظارت و درمان می شوند:
آزمایش و اندازه گیری شدت کم خونی (کم خونی) و پلی سیتمی (هیپرمی) و سایر اختلالات خونی
ارزیابی تالاسمی نوع a و b، هموگلوبین H و سایر اختلالات هموگلوبین
اعداد مورد نیاز برای محاسبات و شاخص ها را مشخص کنید
ارزیابی مکرر از دست دادن خون و شدت همولیز (تجزیه گلبول های قرمز خون)