برای عایق بندی چه موادی مناسب است؟
عایق بندی رطوبتی پشت بام منازل و ساختمان ها
یکی از مهم ترین مسائلی که در بحث عایق بندی رطوبتی پشت بام منازل و ساختمان ها مطرح می شود، نصب عایق رطوبتی پشت بام است. امروزه، پیشرفت علم و صنعت باعث شده تا دامنه انتخاب مواد مناسب برای عایق بندی رطوبتی پشت بام گسترش پیدا کند. البته برخی از مواد بنا بر ویژگی های خاصی که دارند، بیشتر مورد توجه قرار می گیرند. با این حال، هر شخص و پیمانکار بنا بر محل مورد نظر خود و ابعادی که نیاز دارد می تواند بهترین عایق رطوبتی پشت بام را برای ساختمان خود انتخاب نماید.
عایق بندی رطوبتی پشت بام برای هر ساختمانی لازم است. در غیر این صورت، ساکنین ممکن است با مشکلات زیادی روبرو شوند. از آن مهم تر انتخاب بهترین ماده ضد آب برای این کار است. برای انتخاب بهترین روش عایق بندی رطوبتی باید به هدف عایق بندی و کاربرد ساختمان مورد نظر نیز توجه نمود.
در این مقاله قصد داریم به 7 ماده برای عایق بندی رطوبتی پشت بام اشاره کنیم. هر یک از این مواد می توانند در جای خود استفاده شده و بهترین نتیجه را در پی داشته باشند. پلی اورتان، پوشش سیمانی، آسفالت لاستیکی، ترموپلاستیک، پوشش قیری و پوشش ضد آب PVC از مهم ترین عایق های رطوبتی پشت بام محسوب می شوند. در ادامه به معرفی ویژگی های این مواد و مقایسه آن ها با یکدیگر می پردازیم.
جهت خرید و آگاهی از آخرین قیمت های محصولات عایق کاری و نیز دریافت مشاوره خدمات می توانید با شماره تماس 09121454305 در ارتباط باشید.
1 عایق رطوبتی پشت بام ؛ پلی اورتان
یکی از پرکاربردترین عایق های رطوبتی است که در قسمت های مختلف ساختمان به کار برده می شود. البته هر عایق رطوبتی ممکن است برای یک قسمت ساختمان مناسب تر باشد. با این حال، مزایای پلی اورتان به اندازه ای است که برای بسیاری از اهداف مناسب بوده و گاه قابل جایگزین با دیگر عایق ها نیست.
مزیت های عایق پلی اورتان
یکی از مزیت های بزرگ عایق رطوبتی پشت بام از جنس پلی اورتان، یک دست و بدون درز بودن آن است. این غشای ضد آب وقتی بر روی سطح پشت بام قرار می گیرد، تمامی ترک های احتمالی را پوشش می دهد. از سوی دیگر، مقدار جذب آب توسط بتن سقف را کم می کند. بنابراین، پلی اورتان به عنوان عایق رطوبتی پشت بام گزینه مناسبی به حساب می آید.
مزیت دیگری که عایق رطوبتی پلی اورتان دارد، سخت کردن رویی ترین لایه بتن سقف است. این حالت در صورتی به وجود می آید که پلی اورتان به طور کامل و عمیق در لایه سطحی آن نفوذ کند. مقاومت پلی اورتان در مقابل مواد شوینده، روغن ها و مواد شیمیایی دیگر، آن را از بسیاری از عایق ها متمایز ساخته است.
خطرات عایق پلی اورتان
ماده پلی اورتان می تواند از طریق پوست به بدن نفوذ کند. به همین دلیل، این ماده ممکن است سلامت افراد را به خطر اندازد. از عوارض دیگر پلی اورتان اثرات تنفسی آن است که خطرات زیادی در پی خواهد داشت. عوارض جانبی تماس با پلی اورتان می تواند به صورت کوتاه مدت یا بلندمدت بروز کند. برای نصب این عایق رطوبتی پشت بام باید از افراد حرفه ای و تجهیزات مخصوص کمک گرفت.
کاربردهای پلی اورتان
- عایق رطوبتی پشت بام
- مخازن آب
- حوض ها
- بالکن ها
- پل ها
- انواع پارکینگ
2 عایق رطوبتی پشت بام ؛ پوشش سیمانی
سیمان پودری است که از ترکیب مواد مختلف نظیر ماسه و مواد شیمیایی معدنی و آلی بر پایه سیلیس ساخته می شود. برای استفاده از سیمان به عنوان عایق رطوبتی پشت بام لازم است آن را در ترکیب با آهک به کار ببرند. در اصل، واکنش شیمیایی انجام شده بین آهک و سیمان منجر به ایجاد یک عایق رطوبتی پشت بام خوب خواهد شد. استفاده از این پوشش ضد آب بسیار راحت و باصرفه است؛ به همین دلیل، معمولا کارشناسان عایق بندی رطوبتی با سیمان را توصیه می کنند. گاهی ممکن است برای عملکرد بهتر سیمان، به آن افزودنی آکریلیک اضافه گردد.
مزایای عایق بندی رطوبتی با سیمان
کاربرد آسان سیمان در عایق بندی رطوبتی پشت بام، مهم ترین مزیت عایق بندی با سیمان است. دوام عایق بندی رطوبتی با سیمان بسیار بالا است و تا چندین سال قابل استفاده خواهد بود.
معایب عایق بندی رطوبتی با سیمان
سیمان ماده غیر قابل انعطافی است. بنابراین، ممکن است استفاده از آن کمی کار را دشوار کند. البته در حالتی ک به صورت بتن استفاده می شود کمی خاصیت کشسانی (خم و کشیده شدن) آن تغییر می کند؛ هر چند این تغییر زیاد محسوس نیست.
کاربرد پوشش سیمانی در عایق بندی رطوبتی
سیمان برای عایق بندی رطوبتی پشت بام و دیگر سازه های بتنی مفید است. عایق بندی پایه ها، دیوارها، پیاده روها و گذرگاه ها را می توان با پوشش سیمانی انجام داد. همچنین، در سازه های نگهدارنده آب، تونل های بتنی و یا تاسیسات تصفیه آب می توان از عایق بندی رطوبتی با سیمان استفاده نمود.
3 عایق بندی رطوبتی پشت بام ؛ ترموپلاستیک
عایق بندی پشت بام با ترموپلاستیک، یکی دیگر از روش های عایق بندی رطوبتی پشت بام محسوب می شود. ترموپلاستیک بسیار محبوب بوده و مزایای قابل توجهی دارد. این ماده در اثر دریافت گرما می تواند به یک ماده نیمه جامد تبدیل شود. در نتیجه، فرد نصب کننده، پنل های آن را به یکدیگر متصل کرده و سطح مورد نظر را پوشش می دهد.
مزایای عایق های ترموپلاستیک
- دوام بالا تا بیش از 50 سال
- قوی ترین عایق رطوبتی پشت بام موجود در بازار
- مقاومت در مقابل ضربه به دلیل داشتن الاستومتر
کاربردهای ترموپلاستیک برای عایق بندی رطوبتی
- پیشگیری از نشت در محفظه های مختلف
- برای بوم های نفت
- در کشتی های بادی
- برای محفظه های ذخیره سازی
- استفاده در محفظه های دارویی
- استفاده در ساخت کیسه های ذخیره غذا و آب به دلیل قابلیت خارج کردن هوا و مایعات
- استفاده در چاله های آسانسور
- تولید فواره ها و مخازن
معایب ترموپلاستیک
قیمت بالای ترموپلاستیک مهم ترین ویژگی منفی این عایق رطوبتی پشت بام محسوب می شود. به طوری که برای عایق بندی یک سطح با مساحت کم نیز باید مبالغ بالایی را پرداخت نمود.
4 عایق رطوبتی پشت بام ؛ غشای قیری
قیر یکی از کاربردی ترین موادی است که از دیرباز تا کنون برای عایق بندی رطوبتی پشت بام ها استفاده می شده است. البته با توجه به اینکه این ماده بر پایه نفت خام تولید می شود، بنابراین، ماده پایداری به حساب نمی آید. با این حال، نمی توان مزایای منحصر بفرد آن را نادیده گرفت. برای استفاده از قیر به عنوان یک عایق رطوبتی پشت بام، لازم است آن را با یک ماده آلی ترکیب کنند. در این صورت یک ماده بسیار چسبناک برای مهر و موم و عایق بندی رطوبتی مکان ها تولید می گردد.
مزایای عایق بندی رطوبتی با قیر
هزینه عایق بندی با قیر بسیار باصرفه است. به همین دلیل، همه افرادی که قصد تهیه عایق رطوبتی پشت بام منزل یا ساختمان خود را دارند، می توانند از این ماده استفاده نمایند.
معایب استفاده از غشای قیری برای عایق بندی رطوبتی پشت بام
غشای قیری برای عایق بندی رطوبتی پشت بام در مناطق گرمسیری کارایی لازم را ندارد. هر چه دمای منطقه بیشتر باشد، عملکرد و طول عمر این ماده ضعیف تر می گردد. از سوی دیگر، قیر یک ماده قابل اشتعال است که می تواند خطر آتش سوزی نیز در پی داشته باشد. مشکلات تنفسی حاصل از بخارات و دودهای قیر در هنگام گرم شدن آن، از معایب مهم و خطرناک آن به حساب می آید.
5 عایق بندی رطوبتی پشت بام ؛ پوشش PVC
استفاده از پوشش PVC یکی دیگر از راه های عایق بندی رطوبتی پشت بام یا نواحی دیگر ساختمان است. این نوع پوشش از پلی وینیل کلراید ساخته می شود و یک ماده درجه یک برای عایق بندی رطوبتی به حساب می آید. عایق های رطوبتی PVC در دو نوع تقویت شده و تقویت نشده در بازار یافت می شوند که هر دو نوع آن مفید هستند. با این حال، اگر به دنبال عایق رطوبتی با عمر طولانی تری هستید، نوع تقویت شده آن بهتر است.
مزایای عایق رطوبتی PVC
- یک ضد آب قوی است و به هیچ عنوان آب را عبور نمی دهد
- مقاوم در مقابل بخار
- نصب بسیار آسان
- عمر طولانی
- دارای پایه تقویت کننده از جنس الیاف شیشه یا مش پلی استر
- کاربرد ویژه در عایق بندی رطوبتی پشت بام و سقف ها
کاربردهای عایق رطوبتی PVC
- ساخت و عایق بندی استخرها
- عایق بندی انواع تونل
- عایق بندی رطوبتی سازه های زیرزمینی
6 عایق بندی رطوبتی پشت بام ؛ آسفالت لاستیکی
آسفالت لاستیکی گونه ای دیگر از مواد برای عایق بندی رطوبتی پشت بام است. این ماده عمدتا در عایق بندی پشت بام ساختمان های تجاری به کار برده می شود. آسفالت لاستیکی از بهترین گزینه های عایق بندی رطوبتی برای مجموعه های رویشی گسترده و کمپ ها به حساب می آید.
استفاده از عایق های رطوبتی با جنس آسفالت لاستیکی در عایق بندی سطوح بتنی، احتمال ترک خوردن آن را کاهش می دهد. همچنین، سر و صدا را کم کرده و دوام مواد زیرین این عایق رطوبتی به طور قابل توجهی افزایش می یابد. هزینه عایق بندی رطوبتی پشت بام با آسفالت لاستیکی به ابعاد ناحیه مورد نظر بستگی دارد.
مزایای عایق بندی رطوبتی با آسفالت لاستیکی
- بسیار سخت است
- مقاومت بالایی در برابر کلیه پدیده های طبیعی دارد
- در عین سختی، انعطاف پذیر است
- بخار آب به سختی در آن نفوذ می کند
کاربرد آسفالت لاستیکی
- عایق بندی پل ها
- عایق بندی میدان ها
- عایق بندی فضای پارکینگ
- عایق بندی سقف ساختمان های تجاری
7 عایق بندی رطوبتی پشت بام ؛ عایق های معدنی و پشم سنگ
عایق بندی رطوبتی پشت بام با انواع عایق های معدنی نیز از روش های نسبتا جدید محسوب می شود. برخی از مهم ترین مواد معدنی که برای عایق بندی رطوبتی پشت بام می توانند به کار برده شوند عبارت اند از:
- الیاف معدنی
- پشم سنگ بازالت
- پشم شیشه
- پشم سرباره
برای عایق بندی رطوبتی می توان از هر یک از این عایق ها استفاده نمود. با این حال، لازم است به ابعاد و کاربرد محل مورد نظر توجه شود.
استفاده از پشم سنگ در عایق بندی رطوبتی مکان های مختلف از جمله سقف ساختمان ها مزیت های دیگری نیز دارد. این نوع ماده عایق می تواند ساختمان را در مقابل آتش سوزی نیز ایمن نماید. از سوی دیگر، عایق بندی رطوبتی پشت بام و دیوارهای ساختمان با پشم سنگ، آلودگی های صوتی و اتلاف انرژی را نیز رفع خواهد کرد.
مزایای پشم سنگ برای عایق بندی رطوبتی
- تولید در شکل های مختلف مانند و
- قابلیت استفاده در سقف های صاف و شیروانی
- نداشتن تغییر شکل در اثر فشار شدید و یا ضربه
- دوام طولانی و چندین ساله
استفاده از کدام ماده عایق برای عایق بندی رطوبتی پشت بام مناسب تر است؟
همه مواردی که در بالا معرفی شدند به علاوه دیگر عایق های رطوبتی که ممکن است بشناسید، کاربردهای خاص خود را دارند. اینکه استفاده از کدام ماده برای عایق بندی رطوبتی پشت بام مناسب تر است، کاملا به هدف عایق بندی بستگی دارد. برای عایق بندی رطوبتی پشت بام، توجه به برخی فاکتورها اهمیت دارد. برای مثال، گاهی استفاده از نوع خاصی از عایق بندی باعث سنگین شدن سقف شده و خطرات جانبی به همراه دارد. همچنین، بر اساس مسطح بودن و یا شیروانی بودن پشت بام ممکن است نوع خاصی از عایق بندی مفید باشد.
فاکتور دیگری که بر انتخاب بهترین عایق رطوبتی پشت بام اثرگذار است، هزینه تمام شده آن است. این مساله مخصوصا در اجرای طرح های گسترده اهمیت دارد. از این رو، معمولا پیمانکاران و کارشناسان باید با اندازه گیری ابعاد محل مورد نظر و با بررسی خواص همه مواد ضد آب، مناسب ترین و باصرفه ترین گزینه را انتخاب نمایند.
در جواب به سوالبرای عایق بندی چه موادی مناسب است؟
میتوانید این فیلم را مشاهده کنید(youtube)
مفید بود، اما یه نکتهای که باید بهش توجه کنیم اینه که در مناطق گرمسیری، عایقهایی مثل قیر خیلی کارایی ندارن و سریع خراب میشن. من توی یه پروژه استفاده کردم و بعد از یکی دو سال، مشکلاتی پیش اومد. شاید بهتر باشه در این جور شرایط، گزینههایی مثل PVC یا ترموپلاستیک رو در نظر بگیریم که دوام بیشتری دارن.
خیلی جالب بود که انواع مختلف عایقها رو معرفی کردید. مخصوصاً پوششهای سیمانی که به نظر میاد کاربردش خیلی زیاد و در عین حال اقتصادی هم هست. به نظر من، برای پروژههای بزرگ و اقتصادی، سیمان و پوششهای PVC میتونن گزینههای مناسبی باشن. اما باید توجه کنیم که انتخاب باید بر اساس شرایط خاص هر پروژه باشه.