خطر نابودی دستکند تاریخی روستای وسمق

خطر نابودی دستکند تاریخی روستای وسمق

دکترنامه/همدان مدیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی شهرستان رزن و درگزین نسبت به خطر نابودی دستکند تاریخی روستای وسمق در شهرستان درگزین هشدار داد.

علی فتحیان راسخ در گفت وگو با دکترنامه اظهار کرد: این دستکند و اثر ارزشمند طی دوره های مختلف تاریخی مورد استفاده قرار گرفته که متأسفانه به دلیل ساخت وسازهای اطراف و خاک برداری های حاشیه جاده و مشکلات و موانع دیگر در معرض خطر نابودی قرار دارد.

وی با اشاره به تهدیدهای موجود و لزوم حفاظت از این دستکند افزود: با وجود ارزش تاریخی این اثر فعالیت های عمرانی و خاکبرداری های غیرمجاز در اطراف آن باعث نگرانی کارشناسان دوستداران میراث فرهنگی مردم منطقه و شهرستان شده چرا که این اقدامات می توانند به ساختار دستکند آسیب جدی وارد کنند و موجب تخریب بخش هایی از آن شوند.

فتحیان راسخ با اشاره به راهکارهای پیشنهادی برای جلوگیری از نابودی این اثر گفت: تعیین عرصه و حریم دستکند و ممنوعیت ساخت وساز در محدوده آن انجام کاوش های علمی و دقیق برای مشخص شدن دوره تاریخی و اهمیت این اثر افزایش آگاهی عمومی درباره ارزش فرهنگی و تاریخی این شهر زیرزمینی همکاری با نهادهای محلی برای حفاظت و جلوگیری از تخریب بیشتر را می توان از جمله راهکارهای پیشنهادی برای جلوگیری از نابودی این اثر برشمرد.

مدیر میراث فرهنگی رزن و درگزین با بیان اینکه اداره میراث فرهنگی استان همدان در حال بررسی این موضوع بوده  و پرونده ای برای ثبت ملی این اثر تهیه کرده است ادامه داد: دستکند و شهر زیرزمینی وسمق یکی از آثار تاریخی کم نظیر استان همدان و حتی به جرأت می توان گفت در سطح ملی و کشوری بوده  که در روستای وسمق شهرستان درگزین قرار دارد.

وی افزود: این شهر زیرزمینی دارای سه طبقه بوده و بنا به گفته دوستداران میراث فرهنگی که بازدیدی از داخل دستکند داشته اند مساحتی حدود ۲۶ هکتار  تخمین زده شده  که ۱۶ هکتار آن قابل دسترسی و تردد و مابقی جاها بعلت موانع متعدد و با امکانات اولیه غیر قابل بررسی بوده است.

وی با اشاره به اهمیت تاریخی و معماری دستکند وسمق بیان کرد: این دستکند در کنار چشمه تاریخی خانا حفاری شده تا ساکنان آن همواره به آب دسترسی داشته باشند.

فتحیان راسخ ادامه داد: معماری خاص پدافندی درب های سنگی و راهروهای متصل به کانال های آب از ویژگی های منحصر به فرد این شهر زیرزمینی بوده و  برخی از این ویژگی ها شباهت زیادی به معماری شهر زیرزمینی ارزانفود دارند.

وی با بیان اینکه حفظ این میراث ارزشمند نه تنها به شناخت بهتر تاریخ منطقه کمک می کند بلکه می تواند به توسعه گردشگری و رونق اقتصادی روستا نیز منجر شود گفت:️ امیدواریم با اقدامات مناسب این اثر تاریخی از خطر نابودی نجات یابد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا