معرفی مهمترین کشفیات پزشکی سال ۲۰۲۲
علم اغلب فرآیندی تکه تکه است که از طریق انباشت تدریجی دانش به آرامی توسعه می یابد. این امر به ویژه در دنیای علم پزشکی مشهود است، زیرا یافته های تحقیقاتی کوچک و هدفمند می تواند منجر به درمان های جدید و تغییر دهنده زندگی شود.
پیشرفت های پزشکی اغلب به سختی تلاش برای دیدن جنگل از میان درختان است، اما اگر عمیق تر نگاه کنیم و 12 ماه گذشته را بررسی کنیم، به سرعت مشخص می شود که پیشرفت های فوق العاده ای در دنیای علم پزشکی حاصل شده است. برخی از این پیشرفت ها آکادمیک هستند، مانند نقشه برداری از کل ژنوم انسان، و برخی دیگر، مانند واکسن های سرطان مبتنی بر RNA پیام رسان که به آزمایش های انسانی پیشرفته می رسند، نتیجه سال ها کار و تلاش هستند. همه این نتایج لحظات مهمی بودند که آینده پزشکی را رقم زدند.
همه گیری بزرگ / داستان تکامل همگرا Omicron
برای بسیاری، سومین سال همهگیری کروناویروس نشاندهنده بازگشت به حالت عادی پس از هجوم گسترده ویروس کرونا نوع Omicron در اوایل سال 2022 است. با این حال، ما تصمیم نمیگیریم چه زمانی این همهگیری تمام شود، زیرا بستگی به ویروس دارد. در 12 ماه گذشته، بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر به طور پیوسته افزایش یافته است زیرا ویروس کرونا همچنان میلیون ها نفر را برای بار دوم، سوم یا چهارم آلوده می کند.
شاید مهمترین داستان همهگیری 2022، نحوه تقسیم ویروس کرونا به دهها زیرگروه مختلف باشد که همگی دارای جهشهای مشابه هستند. روند درک وقوع این رویداد و معنای آن برای اپیدمی های آینده داستان عجیبی است و زمانی آغاز شد که گروهی از محققان متوجه الگوی عجیبی در فاضلاب شدند.
عفونت ویروسی باعث ام اس می شود
برای چندین دهه، محققان مشکوک بودند که بیماری عصبی ام اس ممکن است ناشی از یک عفونت ویروسی باشد، اما این مطالعه منحصر به فرد بر روی 10 میلیون پرسنل ارتش ایالات متحده در یک دوره 20 ساله قانع کننده ترین شواهد را از علت و معلول ارائه می دهد. این مطالعه نشان می دهد که عفونت “ویروس اپشتین بار” (EBV) اساساً با ایجاد ام اس مرتبط است.
یافته های این مطالعه به این معنی نیست که عفونت ویروس اپشتین بار تنها علت ام اس است، بلکه نشان می دهد که ممکن است تعدادی از عوامل ژنتیکی یا محیطی وجود داشته باشد که فرد را مستعد بیماری عصبی می کند، اما به نظر می رسد که اپشتین بار عفونت ویروسی می تواند یک محرک حیاتی باشد، به این معنی که واکسن علیه این ویروس ممکن است در وهله اول از پیشرفت ام اس جلوگیری کند.
تلاش جهانی برای درک اولین توالی کامل ژنوم انسان
پروژه ژنوم انسانی دهههاست که در حال انجام است و اولین پیشنویس خود را در سال 2000 و ژنوم کامل را در سال 2003 منتشر کرد، اما این نسخهها تنها منطقهای را پوشش میدهند که حدود 92 درصد از کل ژنوم را تشکیل میدهد. اکنون، با بیش از دو دهه کار و پیشرفت در فناوری پزشکی، در نهایت می توان کل ژنوم انسان با حدود سه میلیارد پایه را بدون یک شکاف توالی یابی کرد.
در میان دیگر اخبار تحقیقات ژنتیکی در سال 2022، یکی از بزرگترین و طولانی ترین تحقیقات جهان، سرانجام نتایج 20 سال کار را منتشر کرد. همه 12000 نوع ژنتیکی که بر قد انسان تأثیر می گذارند پس از بررسی DNA پنج میلیون نفر منتشر شدند.
نتایج چشمگیر از آزمایش واکسن سرطان پوست
به دنبال موفقیت خارقالعاده واکسن کووید-19 مبتنی بر RNA (mRNA) در سال 2020، تحقیقات روی این فناوری به سرعت تغییر کرده است تا پتانسیل آن برای درمان سرطان را کشف کند. مشخص شد که ملانوما اولین هدف سرطان اصلی برای این فناوری است و هر دو شرکت بزرگ BioNTech و Moderna در مراحل نهایی آزمایشات انسانی هستند.
نتایج مرحله دوم کارآزمایی پیشرفتهترین دیدگاه را از اثربخشی واکسنهای پیامرسان سرطان تا به امروز ارائه میکند. این داده های چشمگیر نشان می دهد که افزودن درمان مبتنی بر پیام رسان RNAi به ایمونوتراپی مرسوم، نتایج بیمار را تا 44 درصد بهبود می بخشد.
ثبت فعالیت رویایی در مغز یک انسان در حال مرگ
در حالی که پزشکان امواج مغزی یک مرد 87 ساله مبتلا به صرع را با استفاده از نوار مغزی زیر نظر داشتند و مراقب تشنج بودند، بیمار ناگهان دچار حمله قلبی شد و جان باخت. این امر باعث شد تا محققان فعالیت مغز را به مدت 15 دقیقه در زمان مرگ ثبت کنند.
آنها روی 30 ثانیه پس از توقف ضربان قلب تمرکز کردند و توانستند افزایش فعالیت امواج مغزی به نام نوسانات گاما را تشخیص دهند. این امواج در فرآیندهایی مانند رویاپردازی، مدیتیشن و بازیابی حافظه نقش دارند و نگاهی اجمالی به آنچه که فرد ممکن است در آخرین لحظات خود تجربه کند، ارائه می دهد.
تبدیل پیوند مدفوع به پزشکی قانونی
اداره کالاهای درمانی استرالیا (TGA) اولین درمان پیوند مدفوع در جهان را که برای هدف قرار دادن عفونت های باکتریایی جدی طراحی شده است، تایید کرده است. این مجوز به شرکت بیوتکنولوژی BiomeBank اعطا شد تا یک محصول درمانی مبتنی بر میکروبیوم به نام BIOMICTRA ارائه کند. این محصول فقط برای درمان عفونت های ناشی از باکتری کلستریدیوم دیفیسیل (C. diff) تایید شده است.
مدت کوتاهی پس از اعطای این تاییدیه در استرالیا، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) نیز تاییدیه مشابهی را اعطا کرد. این آژانس درمان پیوند مدفوع Ferring Pharmaceuticals را که برای هدف قرار دادن همان گونههای عفونت ایجاد شده بود، برای استفاده در ایالات متحده تأیید کرد.
اولین پیوند قلب انسان به خوک در جهان
دریافت کننده پیوند قلب مردی 57 ساله به نام دیوید بنت بود که به بیماری قلبی صعب العلاج مبتلا بود. به عنوان آخرین راه حل، درمان تجربی پیوند قلب خوک به انسان به بنت پیشنهاد شد که در شرایط مناسب برای پیوند قلب معمولی نبود.
بنت نزدیک به دو ماه با قلب خوک زنده ماند، اما در نهایت بر اثر نارسایی قلبی درگذشت. محققان هنوز در حال بررسی دقیق چگونگی مرگ بنت هستند، زیرا تحقیقات اولیه هیچ نشانه سنتی رد عضو را نشان نداد.
تبدیل ژن درمانی جدید به گران ترین دارو
12 ماه گذشته رژه تاییدیه های گران قیمت ژن درمانی بوده است. اول، یک روش ژن درمانی با هدف درمان بیماری های خونی نادر توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده تایید شده و به قیمت 2.8 میلیون دلار وارد بازار شده است. بعدها، ژن درمانی دیگری که هموفیلی را هدف قرار داد به بازار آمد و 3.5 میلیون دلار هزینه داشت.
هزینه این روش ژن درمانی به مراقبت های بهداشتی مادام العمر بستگی دارد. شرکتهای داروسازی ادعا میکنند که این روشها در نهایت ارزانتر از درمانهایی هستند که برای چندین دهه صدها هزار دلار در سال هزینه داشتهاند. با این حال، سوالاتی در مورد اینکه چگونه شرکت های بیمه سلامت این پرداخت های هنگفت را انجام خواهند داد و اینکه آیا این ژن درمانی چند میلیون دلاری قرار است درمانی برای ثروتمندان باقی بماند، باقی می ماند.
برداشتن بینی باعث بیماری آلزایمر نمی شود
شاید مهم ترین اخبار پزشکی سال تحقیق انحصاری در مورد بحث برانگیزترین تحقیقات سال 2022 باشد. پس از تحقیقاتی که گزارش داد برداشتن بینی می تواند منجر به بیماری آلزایمر شود، نیواطلس با چندین متخصص مغز و اعصاب صحبت کرد تا در مورد این تحقیق به ظاهر پیشگامانه مطلع شود.
در نهایت، معلوم شد که حال همه ما خوب است و برداشتن بینی مان نمی تواند ارتباطی با ابتلا به زوال عقل داشته باشد، اما این داستان نمونه کاملی از این است که چگونه اخبار علمی پرشور می تواند به گمانه زنی های بی اساس دامن بزند.
منبع: نیواطلس