راهنمای جامع خرید طلا: از مبتدی تا حرفه ای
هرآنچه برای خرید طلا (حضوری و آنلاین) و سرمایهگذاری مطمئن باید بدانید
خرید طلا همیشه یکی از جذابترین روشها برای پسانداز، سرمایهگذاری و حفظ ارزش پول بوده است. چه در دوران کهن و تمدنهای باستانی، چه در دنیای پیشرفتهی امروز، طلای بیشتر نشانهی سرمایهی بیشتر است. اما میدانید که امروزه خرید و فروش طلا یک کار تخصصی است و اگر اطلاعات کافی نداشته باشید به راحتی سرمایهی خود را از دست خواهید داد. پس برای خرید طلا باید چطور اقدام کرد؟ به چه روشی باید طلا را بفروشید تا بیشترین سود را داشته باشید؟ اینجاست که نیاز به یک راهنمای خرید طلا جامع و کامل دارید.
در این مطلب از گالری طلا لیلیوم تمام اطلاعات لازم برای خرید و فروش طلا در بازارهای فیزیکی و بورس را برای شما گردآوری کردهایم. همچنین در این راهنمای خرید طلا شرایط ویژه و خاصی که فروشگاه لیلیوم برای خریداران طلا در نظر گرفته است را هم بیان کردهایم. این شرایط برای اولین بار در معاملات طلا اجرا میشود و با آن میتوان تضمین کرد که خریدار بیشترین سود ممکن را خواهد داشت.
تاریخچهی طلا و ارزشمندی آن در بازارهای مالی
طلا از دوران کهن مورد توجه انسان بوده و ارزشمندترین فلز برای معاملات، ساخت طلا در قالب زیورآلات و هدیه دادن محسوب میشده است. اما تاثیرگذاری آن روی بازارهای مالی جهانی و ارزشمندتر شدن آن از واحدهای پولی رایج دقیقا بعد از جنگ جهانی دوم شروع شد. در سال ۱۹۷۱ آمریکا از طلا به عنوان پشتوانهی دلار رونمایی کرد و مسالهی تبدیلپذیری دلار و طلا به یکدیگر را مطرح کرد و در آن زمان هر اونس طلا ۳۵ دلار ارزش داشت. از آن سال به بعد طلا به طور رسمی وارد بازار خرید و فروش جهانی شد و تا به امروز جایگاه خود را به عنوان مطمئنترین روش سرمایهگذاری حفظ کرده است.
راههای تشخیص عیار طلا
آشنایی با عیار طلا و روش تشخیص و محاسبهی آن میتواند به شما در انتخاب طلای ارزشمندتر برای سرمایهگذاری کمک کند. پس بهتر است راهنمای خرید طلا را با روشهای تشخیص عیار طلا شروع کنیم.
عیار طلا یعنی چه؟
اگر کل یک قطعه طلا را به ۱۰۰ قسمت تقسیم کنیم، ۲۴ قسمت آن برای تشخیص عیار استفاده میشود. عیار طلا یعنی میزان طلای خالص به کار رفته در ۲۴ قسمت از ۱۰۰ قسمت هر قطعه طلا و بر اساس همین توضیح، طلای ۲۴ عیار یعنی طلایی که ۲۴٪ طلای خالص در ترکیب خود دارد. اما چرا باید طلا را با دیگر فلزات ترکیب کرد و هیچ قطعهای از طلای خالص ساخته نمیشود؟
طلای خالص فلزی بسیار نرم است و امکان ساخت اشیا و زیورآلات با آن وجود ندارد. به همین دلیل با مس، نقره، نیکل، پلاتین، پالادیوم و کبالت ترکیب میشود تا آلیاژی مستحکم به دست بیاید. بعد از تهیهی این آلیاژ است که طلاسازان میتوانند زیورآلات، سکه و شمش بسازند.
روشهای تشخیص عیار طلا
راههای مختلفی برای تشخیص و به اصطلاح محک عیار طلا وجود دارد. در روش سنتی برای این کار از سنگ محک و تیزاب سلطانی استفاده میشود. البته این روزها دیگر از سنگ محک برای سنجش عیار طلا استفاده نمیشود و فقط با آن برای تشخیص اصل یا تقلبی بودن طلا استفاده میکنند.
در روش مدرن، دستگاه اسپکتروفتومتر و روش کوپلاسیون جای روشهای قدیمی را گرفته است. میزان دقت روش مدرن بسیار بالا است و شما میتوانید از نتیجهی به دست آمده کاملا مطمئن باشید. دستگاه اسپکتروفتومتر، یا طیفسنج نوری، با تابش الکترومغناطیسی در ناحیه مرئی و ماورابنفش بر اساس شدت جذبی که در طلا اتفاق میافتد شدت نور را به صورت تابعی از طول موج اندازهگیری کرده، به صورت دقیق عیار طلا را اعلام میکند.
راه های تشخیص طلای اصل از بدل
قبل از اینکه به سراغ راهنمای خرید طلا برویم، بهتر است ابتدا ببین در زمان خرید چگونه طلا را تشخیص دهیم. حتما برای شما هم پیش آمده که گاهی به اصل بودن یکی دو قطعه طلایی که دارید شک کنید یا در زمان خرید طلا، مطمئن نباشید که طلای اصل به شما میفروشند یا بدل. اینجاست که به روشی برای تشخیص طلای اصل از بدل نیاز پیدا میکنید.
خوشبختانه ۱۴ روش برای شناسایی طلای اصل وجود دارد و ما هم قرار است در این بخش تمام این روشها را به شما آموزش بدهیم. البته بهترین روش تشخیص اصل بودن طلا همان دستگاههایی است که اغلب طلافروشها دارند. اما اگر میخواهید خودتان در خانه این کار را انجام بدهید میتوانید از این روشها استفاده کنید.
۱. کد روی طلا
روی طلای اصل حتما یکی از کدهای ۵۰۰, ۹۹۹, ۳۷۵, ۹۵۸, ۷۵۰, ۵۸۵, ۹۱۶ و ۵۸۳ حک شده است. اگر طلایی دارید که کد ندارد یا کدی غیر از اینها روی آن حک شده مطمئن باشید که بدلی است.
۲. یخ
فلز طلا یک رسانای قوی است و حرارت را با سرعت بیشتری نسبت به حالت معمولی منتقل میکند. یک قطعه طلا روی یخ قرار دهید، اگر به سرعت یخ را ذوب کرد یعنی اصل است. اما اگر سرعت آب شدن یخ مثل حالت معمولی بود و گذاشتن طلا روی آن تغییری در سرعت ذوب شدن ایجاد نکرد مطمئن باشید که بدلی است. از این روش برای تشخیص نقرهی اصل هم میتوانید استفاده کنید.
۳. سرکه
طلا را به مدت نیم ساعت در ظرفی که از سرکهی سیب یا انگور پر شده قرار دهید. اگر رنگ طلا تغییر کرد، تیره شد یا به سمت سیاهی رفت یعنی طلا بدلی است. اما اگر بعد از گذشت ۳۰ دقیقه هیچ تغییری در رنگ طلا ایجاد نشد مطمئن باشید اصل است. اسید داخل سرکه فقط میتواند آبکاری روی طلاهای بدلی را از بین ببرد و به طلای اصل آسیبی نمیرساند.
۴. آب
شاید بتوان گفت این راحتترین راه برای تشخیص طلای اصل از بدل است و هیچ آسیبی هم به قطعه یا اکسسوری وارد نمیکند. طلا را در ظرف آب قرار دهید، اگر روی آب بماند یعنی بدلی است اما اگر پایین رفت و در آب غوطهور شد طلای اصل است.
۵. رنگ طلا
طلای اصل هیچ وقت تغییر رنگ نمیدهد. اگر طلایی دارید که به مرور زمان تغییر رنگ داده و تیره شده است طلای بدلی است.
۶. سطح سرامیکی
اغلب طلاهای بدلی از جنس برنج ساخته شدهاند و این فلز بافتی مستحکمتر از طلا دارد. طلایی که قرار است بررسی کنید را روی سطح سرامیکی بکشید، اگر از خود ردی به جا گذاشت یعنی طلا اصل است. چون بافت نرم طلا به راحتی روی سطح سرامیکی سائیده شده و اثری از خود به جا میگذارد. اما اگر اتفاقی نیفتاد بدانید که فلز برنج آبکاری شده در دست دارید.
۷. آهنربا
طلا به آهنربا نمیچسبد. پس اگر سکه یا اکسسوری شما به آهنربا میچسبد بدلی است. به همین راحتی میتوانید با یک آهنربای کوچک در زمان خرید طلا از اصل بودن آن مطمئن شوید.
۸. یُد
کمی ید روی طلا بکشید و سپس سعی کنید آن را پاک کنید. اگر به راحتی و به صورت کامل پاک شد طلای شما اصل است، در غیر این صورت طلا تقلبی است.
۹. آمونیاک
آمونیاک هر فلزی غیر از طلا را سیاه میکند. پس اگر طلای شما در اثر تماس با آمونیاک تغییر رنگ داد مطمئن باشید بدلی است.
۱۰. سکهی مسی
طلا را روی سکهی مسی بکشید، اگر مس خراشیده شد اما روی طلا اثری از خراشیدگی دیده نشد پس طلای شما اصل است. اما اگر طلا هم خراشیده شد بدلی است.
صفر تا صد خرید طلا و سکه | راهنمای جامع سرمایه گذاری طلا
سکهها در انواع گوناگون، با وزنهای متفاوت و با عیارهای مختلفی ضرب میشوند که بنابر مشخصات آنها قیمت گذاری میشوند، البته مرجع اصلی قیمت گذاری روی هر نوع سکه، بانک مرکزی هر کشور است که تعیین کننده قیمت نهایی، مالیات ارزش بر افزوده و حق ضرب هر نوع سکه است. علاوه بر این یکی دیگر از نکاتی که لازم است بدانید این است که از نظر ظاهری سکه نیم بهار آزادی و سکه ربع بهار آزادی و سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم شبیه هم هستند و فقط در وزن و اندازه با هم تفاوت دارند،
همچنین در مورد سال ضرب هر سکه جالب است این را هم بدانید که از سال 1358 تا 1386 هر سکهای که ضرب میشد تاریخ همان سال روی آن حک میشد اما از سال 1386 به بعد در هر سالی که سکه ضرب میکنند این تاریخ را روی آن حک میکنند. بله درست متوجه شدهاید: یعنی سال تولید اولین مدل سکه را روی سکه حک میکنند نه سالی که آن را ضرب میکنند. ( مثلاً اگر سکه بهار آزادی طرح جدید (امامی) در سال 1395 ضرب شود باز هم تاریخ روی آن را 1386 ( یعنی تاریخ سالی که برای اولین بار ضرب شد ) حک میکنند.)
-سکه بهار آزادی یا سکه طرح قدیم با عیار 21.6 که عموماً آن را 22 عیار یا ( عیار 900 ) میشناسند و وزن آن 8.133 گرم و قطر آن 22 میلیمتر میباشد.
-سکه امامی یا سکه طرح جدید با عیار 21.6 که عموماً آن را 22 عیار یا ( عیار 900 ) میشناسند و وزن آن 8.133 گرم و قطر آن 22 میلیمتر میباشد. ( سکههای طرح قدیم و سکههای طرح جدید هردو از نوع سکههای بهار آزادی هستند و فقط در سال ضربشان تفاوت دارند که در مبحث بعدی در مورد آن بیشتر توضیح میدهیم. )
-سکه پهلوی که هم وزن و به اندازه سکه کامل بهار آزادی یعنی عیار 22 و وزن 8.133 گرم و قطر آن 22 میلیمتر می باشد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سکههای بهار آزادی جای سکههای پهلوی را گرفتهاند
-نیم سکه بهار آزادی با وزن 4.0665 گرم و با قطر 19 میلیمتر و عیار آن 22 در بازار موجود میباشد.
-ربع سکه بهار آزادی با وزن 2.03225 با قطر 14 میلیمتر و عیار آن 22 در بازار موجود میباشد.
-سکههای بهار آزادی یک گرمی، از سال 1390 بانک مرکزی به ضرب سکههای یک گرمی پرداخت؛ وزن دقیق این سکهها 1.01 گرم است و قطر آنها 13.3 میلیمتر. همچنین عیار این سکه 900 است و طرح یک روی آن مانند سکههای طرح جدید تصویر امام خمینی است و طرح یک روی دیگر آن طرح نام حضرت علی میباشد. همچنین این سکهها مانند دیگر سکههای بهار آزادی گرد و دایرهای هستند.
-سکه های پارسیان یا سکههای گرمی، با گران شدن قیمت سکه، پا به عرصه بازار طلا و سکه گذاشتند. سکههای گرمی یا همان سکههای پارسیان که چیزی حدود 10 سال است که به بازار آمدهاند مورد استقبال مردم عادی واقع شدند. وزن سکههای گرمی از 0.2 گرم یا همان 20 سوت شروع میشوند تا با وزنهای بالاتر. سکههای گرمی با عیار 18 ضرب میشوند و قیمت آن بر اساس قیمت یک گرم طلای روز ( قیمت طلای روی تابلو طلا فروشیها ) به علاوه اجرت و کارمزد ساخت آن محاسبه میشوند. همچنین جالب است بدانید در ابتدا سکههای پارسیان به صورت دایرهای ضرب میشدند ولی برای آنکه با سکههای بهار آزادی به اشتباه گرفته نشوند، آنها را به صورت شش ضلعی ضرب میکنند.
-سکههای پاسارگارد، سکههای پاسارگارد از نظر عیار و وزن مثل سکههای پارسیان هستند و با هر وزنی ضرب میشوند؛ نکتهی جالبی که بهتر است در مورد سکههای پاسارگارد بدانید این است سکه پاسارگارد در اصل سکه نیست و نوعی پلاک طلا ( مدالیون ) محسوب میشود که طرح مشاهیر ایرانی روی آن است و فقط به دلیل شباهتی که به سکه دارد به عنوان سکه پاسارگارد شناخته شده است.