عمومیکسب و کار ویژه

الگو کاشت نهال میوه

فاصله کاشت نهال میوه یکی از مسائل بسیار مهمی است که باغداران باید در هنگام کاشت نهال های مختلف به آن توجه ویژه داشته باشند باغداران معمولاً نهال ها را در ردیف های منظم می کارند. در هر ردیف درخت ها با یکدیگر با فاصله منظم کاشته می شود. فاصله بین ردیف ها و نهال ها در هر ردیف به نوع نهال، پایه پیوند نهال، میزان حاصلخیزی خاک و همچنین ماشین آلاتی کشاورزی که در باغ به کار می‌رود، بستگی دارد. پس حتما در زمان خرید نهال به این نکات دقت کنید و مناسب با زمین و ابزار خود ارقام مناسب انتخاب کنید.

فاصله کاشت نهال میوه باید طوری باشد که عملیات زراعی به راحتی انجام شود. برای مثال عملیات سمپاشی و کنترل آفات و برداشت محصولات بدون هیچ مشکلی انجام شود. همچنین فاصله کاشت نهال میوه باید به صورتی تعیین گردد که هوا به راحتی در میان نهال ها جریان داشته باشد تا هوای سرد و رطوبت زیاد در یک منطقه تجمع نکند. برای رنگ گیری بهتر میوه ها و جلوگیری از انواع بیماری نیاز است که درختان نور خورشید را به مقدار کافی دریافت کنند. بنابراین فاصله کاشت نهال میوه باید طوری باشد که همه نهال ها به میزان کافی نور خورشید را دریافت کنند.

انواع الگو کاشت نهال

برای اینکه درختان ميوه بیشترین میزان رشد و بازدهی را داشته باشند و محصولات مرغوبی را تولید کنند باید نور كافي دریافت کنند.  به همین منظور باید در هنگام كاشت نهال های میوه، باید فاصله به خصوصي در میان نهال های مجاور در نظر گرفته شود. این فاصله برای نهال های متنوع تفاوت دارد و به اندازه درختان بالغ در حداكثر رشد بستگي دارد. در صورتی که نهال ها نزديكتر از فاصله لازم در کنار هم كاشت شوند، در هنگام باروري بر روي همدیگر سايه انداخته و ميزان محصول دهی ان ها کاهش می یابد.

نهال ها در ردیف های شمالی جنوبی کاشته می شود. بین نهال ها در هر ردیف باید فاصله ثابت و منظمی وجود داشته باشد تا نور خورشید را به میزان لازم دریافت کنند. همچنین باید فاصله بین نهال ها طوری باشد که کارگران و ماشین آلات کشاورزی به راحتی بتوانند در میان ردیف ها رفت و آمد کنند. طرز قرار گیری نهال ها در هر ردیف نسبت به ردیف های مجاور موجب شده است که‌ روش‌هاي كاشت مختلفي را بوجود آید.

به هریک از این روش های کاشت نهال، الگو کاشت نهال می گویند. مهم‌ترين الگوهای کاشت نهال عبارتد از الگو کاشت نهال مربعي، الگو کاشت نهال مستطيلي، الگوهای کاشت نهال مثلثي. در ادامه هر یک از این الگوهای کاشت را به طور مختصر شرح می دهیم. البته تفاوت هایی بین ارقام مختلف وجود دارد، بعنوان مثال نهال توت با نهال سیب تفاوت هایی در کاشت دارند.

الگو کاشت نهال مربعی

در الگو کاشت نهال مربعی فاصله بین ردیف ها با فاصله نهال ها در هر ردیف برابر است. در واقع می توان گفت هر ۴ نهال بر روی راس های یک مربع قرار گرفته اند. در الگو کاشت نهال مربعی علاوه بر ردیف‌های شمالی – جنوبی، ردیف‌های شرقی -غربی نیز وجود دارد. در این الگو کاشت نهال فاصله مورد نظر با توجه به عرض و گستردگی تاج نهال تعیین می شود. در الگو کاشت نهال مربعی در میان نهال ها فاصله کمی برای عبور و مرور افراد و ماشین آلات کشاورزی باقی می ماند.

در مناطق گرمسیر که نور خورشید به میزان فراوان است، می توان از این الگوی  مربعی برای کاشت نهال ها استفاده کرد. اما برای مناطق سردسیر این الگو کاشت مناسب نیست. زیرا در این روش در هنگام صبح و بعد از ظهر نهال های مجاور بر روی یکدیگر سایه می اندازند.

الگو کاشت نهال مستطیلی

در الگو کاشت نهال مستطیلی فاصله بین نهال های هر ردیف از فاصله ای که در میان ردیف ها وجود دارد، بیشتر است. بنابراین اگر درختان به حداکثر رشد خود برسند ممکن است فاصله بین ردیف ها پر شود. اما فاصله بیشتری میان نهال‌های هر ردیف باقی خواهد ماند. بنابراین افراد و ماشین آلات کشاورزی در جهت شمالی – جنوبی به راحتی می‌توانند عبور و مرور کنند. در الگو کاشت نهال مستطیلی، نهال ها در هنگام صبح و بعد از ظهر سایه کمتری بر روی هم می‌اندازند. بنابراین میزان دریافت نور نهال ها بیشتر خواهد بود. این روش برای مناطق سردسیر بسیار مناسب است.

الگو کاشت نهال مثلثی

الگو کاشت نهال مثلثی گاهی به عنوان الگو کاشت لوزی و یا شش گوش نیز شناخته می شود. الگو کاشت نهال مثلثی هر سه نهال بر روی راس های یک مثلث متساوی الاضلاع و یا متساوی الساقین قرار می گیرد. قاعده این مثلث در جهت شرقی غربی است. در الگو کاشت نهال مثلثی می‌توان گفت هر چهار نهال بر روی راس های یک لوزی قرار گرفته اند. در الگو کاشت نهال مثلثی نیز مانند الگو کاشت نهال مربعی در صبح و بعد از ظهر درختان بر روی یکدیگر سایه می اندازند. تفاوت الگو کاشت نهال لوزی با الگو کاشت نهال مربعی، نبود ردیف های شمالی و جنوبی است. همچنین با استفاده از الگو کاشت مثلثی می توان در یک سطح ۱۶ درصد نهال های بیشتری نسبت به الگو کاشت نهال مربعی کاشت.

تعیین نقشه باغ

در این مقاله اهمیت الگو کاشت نهال و انواع مختلف الگو کاشت شرح داده شد. اما مسئله دیگری که اهمیت بسیاری دارد، انتخاب مناسب ترین الگو کاشت است. همچنین در الگوهای کاشت مختلف می توان فاصله بین نهال ها و ردیف ها نیز می تواند متفاوت باشد. اینکه کدام الگو کاشت نهال مناسب تر است و در اجرای این الگو باید چه فاصله ای را رعایت کرد به عواملی مختلفی بستگی دارد.

مساله ای که در تعیین مناسب ترین الگو کاشت اهمیت دارد نوع و پایه نهال می باشد. نهال های مختلف رشد عرضی مختلفی دارند و قطر تاج آن ها بسیار مختلف است. باید با توجه به حداکثر رشد تاج درختان مناسب ترین الگو کاشت و فاصله مناسب بین نهال ها را تعییین کرد. همچنین شرایط آب و هوایی و میزان تابش نور نیز در تعیین الگو کاشت مناسب است. برای مثل الگو کاشت نهال مربعی برای مناطق سردسیر توصیه نمی گردد. همچنین شیب اراضی کشاورزی نیز در تعیین الگو کاشت تاثیر بسیاری دارد. در زمین های شیب دار و بادخیز نهال ها با فاصله کمتری از یکدیگر کاشته می شوند. بعنوان یک راهنمایی اگر هوای مناطق شما مناسب کاشت پسته میباشد، نهال پسته یکی از پرسودترین ارقام جهت کاشت میباشد.

دکمه بازگشت به بالا