سیگار الکترونیک بهتر است یا ویپ؟
مصرف ویپ (الکترو اسموک) یا سیگار:کدام ضرر کمتری دارد؟
الکترو اسموک یا همان ویپ وسیله ای است که شبیه سیگار دود تولید می کند و همزمان نیکوتین هم دارد که فرد مصرف کننده میزان دریافت نیکوتین را می تواند تنظیم کند. هدف تولید این دستگاه جایگزین استفاده از سیگار است. مصرف الکترو اسموک یا همان ویپ شامل استنشاق یک آئروسل (aerosol) حاوی چندین ماده شیمیایی از جمله نیکوتین و طعم دهنده است که از طریق سیگار الکترونیکی یا دستگاه های دیگر انجام میشود.
![](https://drnameh.ir/wp-content/uploads/2023/05/Is-electronic-cigarette-better-or-vape.jpg)
به گفته انجمن قلب آمریکا، بسیاری از مردم بر این باورند که مصرف الکترو اسموک بی خطرتر از سیگار کشیدن است، اما لزوماً اینطور نیست. شواهد خطرناک بودن ویپ در حال افزایش است. در این مقاله از روکوویپ، خطرات مصرف ویپ در مقابل مصرف سیگار را مورد بحث قرار میدهیم و اثرات و خطرات بلندمدت هر کدام را در نظر میگیریم.
کدامیک ضرر کمتری دارند؟
مصرف الکترو اسموک و سیگار هر دو مضر هستند. بر اساس شواهد موجود، به نظر می رسد که مصرف سیگار مضرتر از مصرف ویپ است. با این حال، این به این معنی نیست که ویپ بی خطر است. با توجه به مطالعات دانشکده پزشکی جان هاپکینز، شاید مصرف الکترو اسموک کمی ضرر کمتری نسبت به مصرف سیگار داشته باشد. به گفته آنها فرد سیگاری حدود ۷۰۰۰ ماده شیمیایی استنشاق میکند، در حالی که ویپ احتمالاً حاوی مواد شیمیایی کمتری است.
طبق گزارش AHAT ، مایعات درون ویپ حاوی آلایندههای کمتری نسبت به سیگار است. با این حال، آنها معتقدند که الکترو اسموک به دلایل زیر، ایمن نیست:
- سیگارهای الکترونیکی حاوی دوز زیادی از نیکوتین هستند که رشد مغز در جنینها، کودکان و نوجوانان را کند میکند.
- مایعی که بخار ایجاد میکند در صورت قورت دادن یا استنشاق مستقیم یا تماس با پوست، برای بزرگسالان و کودکان خطرناک است.
- مصرف ویپ چندین ماده شیمیایی خطرناک از جمله دی استیل، مواد شیمیایی سرطانزا، فلزات سنگین و ترکیبات آلی فرار (VOCs) را منتشر میکند.
- افزایش محبوبیت مصرف ویپ میتواند مصرف سیگار را عادی جلوه دهد.
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها(CDC)، تا اوایل سال ۲۰۲۰، در مجموع ۲۸۰۷ مورد بستری یا مرگ ناشی از مصرف الکترو اسموک گزارش شده است. با این حال، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها اذعان میکند که از زمان حذف ویتامین E استات و سایر مواد مضر از محصولات ویپ، تعداد عوارض ناشی از مصرف الکترو اسموک کاهش یافته است.
اثرات بلند مدت مصرف سیگار
سیگار کشیدن در بلند مدت اثرات نامطلوب بسیار متنوعی بر بدن دارد. به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها سیگار کشیدن:
- تعداد اسپرم را کاهش میدهد
- خطر سقط جنین یا ناتوانی های مادرزادی را افزایش میدهد
- خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش میدهد
- عملکرد سیستم ایمنی بدن را مختل میکند
- التهاب عمومی را افزایش میدهد
- میتواند تقریباً در هر قسمت از بدن از جمله ریهها، کلیهها و معده باعث سرطان شود
- باعث حملات آسم میشود
- خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان ریه را افزایش می دهد
- خطرات حملات قلبی را افزایش می دهد
- باعث انسداد سیاهرگها و شریانها میشود
- خطر سکته را افزایش میدهد
- سلامت کلی فرد را کاهش میدهد و باعث ایجاد مشکلاتی مانند از دست دادن کار و افزایش هزینههای سلامت میشود.
اثرات بلند مدت مصرف الکترو اسموک
در حال حاضر، دادههای محدودی در مورد اثرات بلندمدت ویپ وجود دارد. با توجه به اعلام دانشگاه آیووا، ایده پشت تولید ویپ این بود که روشی مطمئنتر برای دریافت نیکوتین در بین افراد سیگاری باشد. با این حال، اکثر شواهد نشان میدهد که اینگونه نیست. مصرف ویپ میتواند:
- به ریه ها آسیب برساند
- رادیکالهای آزاد را در بدن آزاد کند که باعث رشد سرطان میشود
- سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند
- تاخیر در رشد مغز جنین، کودکان و نوجوانان ایجاد کند
مطالعات آتی اثرات طولانی مدت دیگری را نشان خواهند داد که دانشمندان هنوز آن را کشف نکردهاند. طبق گزارش برخی از افراد، در هنگام شارژ مجدد سیگارهای الکترونیکی به دلیل انفجار باتریهای معیوب، دچار سوختگی شدهاند.
ترک سیگار و الکترو اسموک
برخی از مردم بر این باورند که مصرف ویپ یا سیگار الکترونیکی، راه خوبی برای است. با این حال، انجمن سلامت هاروارد و سازمان غذا و دارو (FDA) این قضیه را تایید نکرده است. مطالعات نشان نداده است که آیا مصرف ویپ یک روش موثر برای ترک سیگار است یا خیر. پژوهش ها نشان داده اند مصرف ویپ برای ترک سیگار ممکن است منجر به مصرف دوگانه شود.
دستگاه ویپ یا سیگار الکترونیکی چیست؟
سیگار الکترونیکی ویپ دستگاهی است که اولین بار در سال 2004 در دسترس افراد قرار گرفته است. این وسیله از جمله دستگاههای تولیدکننده دود است که حس سیگار کشیدن را برای فرد ایجاد میکند. ویپ نیکوتین تولید میکند اما فرد را از تنفس خاکستر دور میکند. تمام دستگاههای ویپ ساخته شده با هدف تقلید سیگار کشیدن با وسایلی مانند سیگار، پیپ و … تولید میشوند.
این دستگاه به صورتی ساخته شده است که فرد همانند سیگار از دهانهی آن نفس میکشد. تنفس فرد باعث ایجاد جریان هوا درون آن شده و حسگر تعبیه شده در آن را راهاندازی میکند. حسگر گرمکننده به کمک باتری قابلیت شارژ دارد. حسگر گرمکننده، باعث بخار شدن نیکوتین مایع درون پوکه میشود و مایع بخار میشود. دود حاصل از داغ شدن مایع به درون ریههای فرد منتقل میشود. با بازدم فرد، ابری از بخار خارج شده و حس واقعی سیگار کشیدن در فرد ایجاد میشود. نحوه در جریان ترک هر نوع ماده ی مخدری بسیار پر اهمیت است در این مورد در مقاله ی دیگری از نوروکمپ بخوانید.
اجزای ویپ ترک سیگار کدامند؟
این دستگاه شامل مخزن یا تانک که برای نگهداری نیکوتین است، باتری، حسگر گرمکننده، سیم، دهانه و مایع ویپ است.
استفاده از ویپ بهتر است یا سیگار؟
ماده اصلی که در سیگار وجود داشته و باعث اعتیاد میشود، نیکوتین است. علاوه بر آن مواد شیمیایی دیگری نیز در سیگار وجود دارد که میتواند مضرات فراوانی را برای فرد ایجاد کند که در مقاله ی دیگری در مورد مضرات و صحبت کرده ایم. سیگارهای الکترونیکی نیز حاوی مقدار بسیار زیادی نیکوتین هستند. ویپها نسبت به سیگارهای معمولی هزینه کمتری را برای فرد به همراه دارند. این دستگاه را یک بار خریداری کرده و تنها گاهی لازم است برای آن ایجوس تهیه کنید. به همین دلیل بسیاری از افراد برای صرفهجویی در هزینههای خود اقدام به خرید و استفاده از آن به جای سیگار مینمایند.
اما با توجه به مقدار زیاد نیکوتین و مضرات زیادی که برای سلامتی دارد، این سؤال پیش میآید که مصرف سیگار بهتر است یا ویپ؟ در هر صورت استفاده از این دو محصول برای سلامتی مضرر است و هرچه سریعتر برای ترک آن اقدام نمایید. بسیاری از اوقات استفاده از ویپ برای ترک سیگار و دوری از زیانهای آن پیشنهاد میشود، اما متأسفانه ویپی نیز برای سلامتی بسیار مضرر است و گاهی اوقات حتی افراد غیر سیگاری را به سمت استفاده از سیگار سوق میدهد.
درصد نیکوتین موجود در ویپ
درصد نیکوتینی که در سیگارهای الکترونیکی وجود دارد بسیار بیشتر از سیگارهای معمولی است. به همین دلیل آسیب و اعتیاد بیشتری برای افراد به دنبال خواهد داشت. گاهی اوقات تا بیست برابر سیگارهای معمولی، نیکوتین در سیگارهای الکترونیکی وجود دارد بنابراین ترک سیگار با ویپ عملا کار غیر ممکن و بیهوده ای است.
استفاده از دستگاه ویپ در ترک سیگار مفید است؟
متأسفانه استفاده از ویپ برای سلامتی مضرر است و سازمان غذا و داروی آمریکا ایمنی و مؤثر بودن این محصول را تأیید نمیکند. برخی مطالعات انجام شده نشان میدهد که افرادی که از ویپ برای ترک سیگار استفاده میکنند تا حدودی مؤثر بوده و شاید از درمانهای جایگزینی نیکوتین تأثیر بیشتری داشته است. اما نکته منفی که در این زمینه وجود دارد این است که افرادی که ترک با سیگار الکترونیکی را تجربه می کنند، همچنان مواد شیمیایی مضرر و نیکوتین به بدن خود وارد میکنند.
یکی از باورهای غلطی که در میان مردم وجود دارد، این است که، استفاده از ویپ نسبت به سیگار کشیدن ایمنتر است. درست است که سیگار حاوی مواد سمی و سرطانزاست، اما استفاده از ویپ باعث ورود استون به بدن میشود. از استون به عنوان حلال ویپ استفاده میشود. مواد شیمیای دیگری نیز در ویپ وجود دارد که باعث ابتلای فرد به سرطان میشوند. افراد تصور میکنند، دود حاصل از این دستگاه بخار آب است. در صورتی که سیگارهای الکترونیکی مه آئروسل تولید میکنند.
این مه حاوی ذراتریزی است که به ریهها آسیب میرسانند. بنابراین تاثیر بخار ویپ بر روی ریه های فرد کمتر از سیگار نیست. به دلیل وجود سرب و فلزات سنگین ضرر بخار ویپ برای فرد مصرف کننده و اطرافیان او بسیار زیاد است. بسیاری از افراد تصور میکنند با استفاده از ویپ به جای سیگار دیگر آسیبی به اطرافیان وارد نمیکنند. در صورتی که دود حاصل از ویپ نه تنها برای اطرافیان مضرر بوده بلکه بسیار بدبو است و با نشستن بر روی لباس و مبلمان بوی نامطبوعی ایجاد میکند.
آیا ویپ اعتیادآور است یا خیر؟
جالب است بدانید سیگار بخار آب یا سیگار الکترونیکی نه تنها اعتیادآور است بلکه در بسیاری از اوقات فرد را به سمت استفاده از سیگار سوق میدهد. مقدار نیکوتینی که در ویپ وجود دارد، 20 برابر سیگارهای معمولی است، به همین دلیل زمانی که فرد از ویپ استفاده میکند، مغز او انتظار دریافت نیکوتین بیشتری دارد به همین دلیل میل به کشیدن ویپ بیشتر میشود. از آنجایی که مغز افراد مخصوصا جوانان در مقابل نیکوتین بسیار آسیبپذیر است، استفاده از ویپ میتواند خطرات زیادی را به همراه داشته باشد. علاوه بر آن احتمال سیگاری شدن افراد غیر سیگاری که از ویپ استفاده میکنند، بسیار زیاد است.
منبع: بزرگترین فروشگاه اینترنتی در ایران