عمومیکسب و کار ویژه

الکتروموتور دور بالا AC و DC تک فاز و سه فاز

تفاوت الکتروموتور AC و DC برای کاربری‌های صنعتی

الکتروموتور های برق متناوب شبکه (Alternate Current) و جریان مستقیم (Direct Current) برای تامین نیروی مورد نیاز برای کاربرد های مختلف صنعتی استفاده می شوند. در حالی که الکتروموتور DC از موتور های الکتریکی AC الهام گرفته و ساخته شده است. اما تفاوت های قابل توجهی بین آنها وجود دارد. این تفاوت ها قطعا بر عملکرد تجهیزات تاثیر میگذارد در نتیجه قبل از انتخاب یکی از این دو باید به تفاوت های الکتروموتور جریان متناوب و مستقیم اشراف کامل داشت.

تفاوت های الکتروموتور AC و DC

در این مقاله ما به هر دو موتور به طور جداگانه نگاهی می اندازیم تا جنبه های مختلف از طراحی گرفته تا جریان پایه و عملکرد این دو الکتروموتور را بررسی کنیم. در این مقاله به صورت مختصر تفاوت الکتروموتور دور بالا AC و الکتروموتور DC را برای شما مخاطبان عزیز شرح خواهیم داد.

الکتروموتور AC

این الکتروموتورها از جریان متناوب AC برای ایجاد انرژی مکانیکی از انرژی الکتریکی استفاده می کنند. طراحی تمامی موتور های برق متناوب AC شبیه به هم و یکسان است. آنها از یک روتور و استاتور تشکیل میشوند. استاتور میدان مغناطیسی را تولید یکند، در صورتی که روتور به خاطر میدان مغناطیسی القایی شروع به چرخش می کند. در هنگام خرید الکتروموتور برق متناوب باید دو ویژگی مهم مورد بررسی قرار گیرد. سرعت الکتروموتور که بر روی پلاک الکتروموتور با یکای RPM نمایش داده می شود و میزان گشتاور راه اندازی موتور.

الکتروموتور DC

الکتروموتور های جریان مستقیم ماشین هایی هستند که به صورت مکانیکی تغییر پذیر هستند. آنها از جریان مستقیم باتری تغذیه میکنند. آنها شامل یک سیم پیچ یا آرمیچر هستند که برای تولید سطوح مختلف سرعت و گشتاور از آنها استفاده میکنند. برعکس الکتروموتور های متناوب AC، سرعت الکتروموتور های مستقیم را میتوان با تغییر ولتاژ اعمال شده به آرمیچر یا با تنظیم جریان میدان ساکن تغییر داد و کنترل کرد.

الکتروموتور AC در مقابل الکتروموتور DC

حال که هر دو نوع الکتروموتور را به طور جداگانه بررسی کردیم، درک تفاوت الکتروموتور AC و الکتروموتور DC که در زیرآورده شده است آسان تر است.

  • موتور های AC یا Alternative Current به جریان متناوب متکی هستند، این در حالی که موتور های DC یا Direct Current از جریان مستقیم استفاده میکنند.
  • الکتروموتور های DC انرژی را از سلول ها یا باتری ها دریافت می کنند که ولتاژ ثابتی را در اختیار قرار می دهند و جریان الکترون ها را در یک جهت خاص امکان پذیر میکنند. موتور های AC انرژی را از ژنراتور های AC یا برق شهری دریافت میکنند و باعث میشوند که الکترون ها جهت جریان خود را تغییر دهند.
  • جریان انرژی پایدار در الکتروموتور های DC آنها را برای کاربری هایی که به سرعت و گشتاور و عملکرد ثابت و عملیات پایدار نیاز هستند مناسب میکنند.
  • این در حالی است که الکتروموتور های AC با تغییرات مدام انرژی که دارند مناسب برای کاربری های صنعتی و مسکونی ایده آل هستند.
  • الکتروموتور های AC برای کمپرسور ها، کمپرسور تهویه مطبوع، پمپ های هیدرولیک، پمپ های آبیاری بسیار مناسب هستند. این در حالیست که موتور های DC جریان مستقیم برای تجهیزات نورد کارخانه فولاد و ماشین های کاغذ ترجیح داده می شوند.
  • الکتروموتور های DC تکفاز هستند اما الکتروموتور های AC هم سه فاز و هم تکفاز تولید می شوند.

مزایا و معایب الکتروموتور DC و AC

الکتروموتور های جریان مستقیم دارای مزایی نظیر کنترل سرعت با دقت بالا و کنترل گشتاور مناسب هستند . راه اندازی این موتور ها  آسان است. از معایب نیز میتوان به حجم بزرگ موتور های با توان بالا و راندامان پایین آنها اشاره کرد. همچنین به دلیل جرقه های تولیدی الکتروموتور های DC از آنها در محیط های حساس و قابل اشتعال نمیتوان استفاده کرد. موتور های DC به تعمیر و نگهداری بیشتری نیاز دارند.

از معایب الکتروموتور های AC میتوان به ناتوانی در کار با سرعت های کم اشاره کرد.

خرید الکتروموتور ac

الکتروموتور ac( دینام جریان متناوب ) پرمصرف ترین نوع موتور الکتریکی در صنعت است. این نوع موتور الکتریکی با استفاده از جریان ورودی متناوب کار می کند. برق شهری تکفاز و برق صنعتی سه فاز دارای جریان متناوب با فرکانس 50 هرتز هستند، از این جریان ورودی می توان دور موتور یا همان گشتاور بین 700 دور تا 3000 دور تولید کرد. درنتیجه موتورهای ac برای گشتاوری بین 700 تا 3000 دور طراحی و ایجاد شده اند.

بدیهی است که برای دورهای بالاتر و یا پایین تر از این بازه باید از انواع دیگر الکتروموتور استفاده شود. مکانیزم دینام ac به گونه ای است که درون آن تعداد لایه های سیم پیچی موتور دور و گشتاور خروجی را تولید می کند. تعداد لایه های سیم پیچی کمتر دور بالاتر و تعداد لایه سیم پیچی بیشتر دور پایین تر را تولید می کنند. الکتروموتور ac در دو نوع تکفاز و سه فاز تولید و عرضه می شود.

الکتروموتور های ac به طور گسترده ای در صنعت و دستگاه های صنعتی استفاده می شوند و یک نیاز ضروری به حساب می آیند، حتی در برخی مشاغل شهری و خانگی نیز کاربرد دارند. هزینه کم و پیکربندی آسان این دستگاه باعث شده است این نوع الکتروموتور بیشترین کاربرد و استفاده را در صنعت داشته باشد. موتورهای AC به صورت تکفاز و سه فاز کار می کنند.

موتورهای AC در  دو مدل تک فاز و سه فاز و در توان های مصرفی مختلف ( معمولا از توان 0.18 کیلووات تا توان 500 کیلووات ) برای مصارف و کاربری های مختلف تولید و عرضه می شوند . از مهمترین نیازهای شما صنعتگران و مشتریان عزیز انتخاب و خرید موتورهای AC مناسب برای کاربری خود و دارای برند معتبر و با کیفیت و در عین حال قیمت مناسب می باشد. بنابراین برای کسب آگاهی بیشتر درباره الکتروموتورهای جریان متناوب با ما همراه شوید.

ساختار الکتروموتورهای AC

ساختار و بخش های اصلی الکتروموتور ac شامل دو قسمت اصلی روتور و استاتور است و کموتاتور و بلبرینگ نیز بخش های دیگر در ساختار موتور هستند. استاتور همان بخش خارجی سیم پیچی است که با عبور جریان الکتریکی از آن میدان مغناطیسی دوار ایجاد می شود. روتور همان قسمت داخلی است که به محور و شفت موتور متصل است که گشتاور و دور خروجی را تولید می کند. سرعت چرخش میدان مغناطیسی کاملا به فرکانس و تعداد قطب های موتور ( تعداد لایه های سیم پیچی در استاتور) بستگی دارد.

وقتی جریان برق ورودی تکفاز و یا سه فاز با فرکانس 50 هرتز وارد استاتور می شود بسته به تعداد لایه های سیم پیچی موجود در آن قطب های مغناطیسی ایجاد شده که این قطب ها با دفع همدیگر باعث ایجاد میدان مغناطیسی و ایجاد چرخش می شوند. این چرخش توسط کموتاتور به روتور منتقل شده و آن را به چرخش در می آورد. روتور با بلبرینگ به شفت موتور متصل است و باعث می شود شفت به گردش در آید. تعداد گردش شفت یا همان گشتاور خروجی بر حسب دور در دقیقه محاسبه می شود. دینام های جریان متناوب بر حسب ساختار استاتور داخل آن دورهایی بین 700 تا 3000 دور در دقیقه تولید می کنند.

ویژگی‌های الکتروموتور تک فاز و سه فاز

ویژگی‌های الکتروموتور تک فاز

الکتروموتور تک فاز توانایی راه‌­اندازی برق ۲۲۰ ولت با فرکانس ۵۰ تا ۶۰ هرتز را داشته و تنوع بالایی دارد. از انواع الکتروموتورهای تک فاز می­توان سنکرون، اونیورسال، دفعی، خازن­‌دار، فاز شکسته و قطب چاکدار را نام برد. الکتروموتور قابل استفاده در برق شهری بوده و به صرفه است. از کاربردهای الکتروموتور می­توان به همزن، آبمیوه‌گیری و جاروبرقی اشاره کرد.

نوع اونیورسال الکتروموتور دارای جاروبک، روتور سیم پیجی شده و تیغه کلکتور است. سرعت این کلکتور ۲۰ هزار دور در دقیقه بوده و می‌تواند باعث راه‌­اندازی چرخ گوشت، آسیاب و جاروبرقی شود. نوع خازن­دار سری الکتروموتورها دارای سیم پیچی فرعی و خازن بوده و به سه دسته تقسیم می­‌شود. خازن موقت، خازن دائم و خازن دائم/ موقت از انواع این الکتروموتور است. نوع فاز شکسته دارای سیم پیچی اصلی است که گشتاور راه‌­اندازی کمی دارد.

ویژگی‌های الکتروموتور سه فاز

الکتروموتور سه‌فاز به دو روش ستاره‌ای یا مثلثی راه‌­اندازی می‌شود. توان الکتروموتور سه‌فاز بیشتر از نوع تک فاز است. از این الکتروموتور در ساخت ماشین‌­آلات و صنعت استفاده می­‌شود. از نمونه­‌های کاربرد این الکتروموتور میتوان دستگاه‌­ها و ماشین­‌آلات بسته‌­بندی را نام برد. الکتروموتورهای سه‌فاز، سه سیم پیچ دارد و اگر توان ۳ برابر حالت عادی نیز را دارید، آن را به صورت مثلثی راه‌­اندازی کنید. توان تولید شده در حالت مثلثی سه برابر حالت ستاره‌­ای‌ هست.

دکمه بازگشت به بالا