دلایل و علت زانو درد چیست؟
درمان زانو درد و علت ایجاد درد در زانو
هیچ کس دوست ندارد درد را تجربه کند، زانو درد و پا درد از جمله شایع ترین مشکلاتی است که بسیاری از افراد به آن دچار می شوند. با وجود درد در زانو، انجام دادن فعالیتهای روزانه مانند پیاده روی، ورزش، رانندگی برای افراد سخت و دردناک می شود. درد در ناحیه زانو و آسیب این قسمت از بدن، مشکلی رایج است و بسیاری از افراد به دنبال بهترین روش درمان کیست بیکر و زانو درد می گردند. در این نوشته می خواهیم به دلایل زانو درد و درمان آن بپردازیم. با توجه به اینکه روشهای متعددی برای درمان درد زانو وجود دارد، ما می خواهیم بهترین روش درمان زانو درد را به شما معرفی کنیم و از شما دعوت می کنیم تا انتهای این نوشته با ما همراه باشید.
زانو درد چیست؟
زانو درد شکایت رایجی است که در افراد با سنین مختلف دیده میشود. این نوع درد ممکن است در نتیجه آسیبی مانند پارگی رباط یا خردشدگی غضروف ایجاد شده باشد یا علامتی از انواع بیماری های زانو باشد. همچنین دیگر مشکلات پزشکی از جمله آرتروز، نقرس و عفونت میتوانند باعث زانو درد شوند.
زانودرد موقت با زانودرد مزمن متفاوت است. بسیاری از افراد به علت آسیب یا تصادف، زانو درد را موقتا تجربه میکنند. زانو درد مزمن بهندرت بدون درمان خوب میشود و همیشه به یک حادثه مربوط نمیشود و اغلب نتیجه چندین علت و مشکل پزشکی است. درد مزمن زانو دردی طولانی، همراه با تورم یا حساسیت در یک یا هر دو زانو است. علت درد زانو، میتواند تعیینکنندهی علایم همراه زانو درد باشد. شرایط بسیاری میتوانند موجب زانو درد مزمن شوند. همچنین در مورد درد، هر فرد تجربهی متفاوتی خواهد داشت.
ساختار و آناتومی مفصل زانو
زانو، یکی از بخشهای مهم از ساختار اسکلتی بدن ما است که در حرکت و عملکرد روزمره ما نقش بسیار حیاتی ایفا میکند. زانو یک مفصل پیچشی است که میان ساق و ران قرار دارد و از سه استخوان ران، درشتنی و کشکک تشکیل شده و به وسیله یک کپسول مفصلی، غشاء زلالهای (حاوی مایع زُلالهای) و رباطها احاطه شده است.
عملکرد زانو بسیار پیچیده است و به آن امکان میدهد تا از طریق حرکت پیچشی (فلکسیون و اکستنشن) و حرکت لغزشی، فعالیتهای مختلفی مانند راه رفتن، دویدن، پرش و خم شدن را انجام دهد. در این مفصل، کندی و یا نارسایی هر یک از اجزای تشکیل دهنده زانو، میتواند منجر به درد، محدودیت حرکتی، التهاب یا صدمه شود. عوامل مختلفی مانند ضعف عضلات، آسیب یا سنگینی در وزن بدن، فعالیتهای ورزشی یا زمانی که زانو به طور مکرر و تحت فشار و استفاده قرار میگیرد، میتواند به ایجاد مشکلات در زانو منجر شود.
علائم زانو درد کدامند؟
موقعیت و شدت درد زانو ممکن است بسته به علت مشکل، متفاوت باشد. علائم و نشانههایی که گاهی اوقات با درد زانو همراه است عبارتاند از:
- درد پایدار و تیر کشیدن در هنگام فعالیت
- احساس ناراحتی و سوزش در مفصل
- تورم و سفتی
- قرمزی و گرما در لمس
- ضعف یا بی ثباتی
- صدای اضافی (صدای خشخش یا قروچقروچ)
- ناتوانی در راستکردن زانو بهطور کامل.
عوامل موثر در ایجاد زانو درد
از جمله مهم ترین عوامل ایجاد زانو درد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
· صدمه، فشار و آسیب به زانو
وقتی مفصل زانو و استخوان زانو تحت فشار و صدمه قرار بگیرد و شکل طبیعی اش را از دست بدهد، افراد به زانو درد مبتلا می شوند. زانو، یکی از قسمتهای بدن انسان است که بیشترین میزان آسیب دیدگی را دارد. بسیاری از ورزشکاران در زمان تمرین و مسابقه، در معرض زمین خوردن و صدمه دیدن هستند. زمانی که زانو پیچ می خورد یا به آن ضربه شدید وارد می شود، درد و ناراحتی در این قسمت شروع می شود.
پس اولین و شایع ترین دلیل پیدایش درد در زانوها، صدمه و آسیب حرکتی یا ورزشی است. زانو درد بعد از ورزش، موضوعی است که اغلب ورزشکاران آن را برای حداقل یک بار تجربه می کنند. با فشار آوردن بیش از حد به زانو، انجام حرکات سنگین و ناگهانی و… باید انتظار درد در ناحیه زانو را داشته باشید!
· آرتروز زانو
یکی دیگر از عوامل موثر بر ایجاد درد زانو، آرتروز زانو است که به استئوآرتریت یا سائیدگی زانو نیز معروف است. آرتروز زانو، باعث از بین رفتن مفصل زانوی افراد می شود و راه رفتن را برای افراد مشکل میکند. با از بین رفتن مفصل زانو، بخش مهمی از زانو از دست می رود و درد و ناراحتی فرد شدت پیدا می کند. این موضوع می تواند حتی باعث تغییر شکل پاها نیز شود. دومین دلیل درد در زانو را می توان آرتروز زانو دانست.
· آسیب دیدگی رباط زانو
یکی دیگر از آسیب های ورزشی شایع، صدمه به رباط زانو است که باعث درد و ناراحتی زانوها خواهد شد. مفصل زانو به همراه 4 رباط بسیار مهم کار می کند که با آسیب دیدن هرکدام از آن رباط ها، مفصل زانو هم به شدت اذیت می شود. آسیب دیدن رباط صلیبی قدامی، رباط صلیبی خلفی، رباط طرفی داخلی و رباط طرفی خارجی باعث شروع درد و ناراحتی در زانو می شود.
· صدمه به منیسک زانو
منیسک زانو یکی از بخش های مهم زانو است. فشار بیش از حد یا انجام فعالیتهای شدید باعث می شود که بافت منیسک تحت تاثیر قرار بگیرد و گاهی اوقات پاره شود! وقتی منیسک زانو صدمه می بیند، به مفصل زانو فشار زیادی وارد می شود و عملکرد درست زانو متوقف می شود. متوقف شدن عملکرد زانو به معنای شروع درد و ناراحتی در زانو است.
· در رفتن کشکک زانو
وقتی زانو دچار دررفتگی می شود، کشکک زانو تحت تاثیر قرار می گیرد. با این اتفاق، کشکک زانو جابهجا می شود و از جای خود بیرون می رود. در نتیجه راه رفتن، باز و جمع کردن زانو و فعالیتهای دیگر با درد شدید زانو همراه می شود!
· منحرف شدن استخوان زانو
یکی دیگر از علل زانو درد، تغییر شکل زانوها و منحرف شدن استخوان زانو است. انحراف زانو به دلایل مختلف به وجود می آید. مثلا افراد مبتلا به پای پرانتزی و پای ضربدری در بلندمدت به درد شدید زانو دچار می شوند؛ زیرا استخوانها از جای اصلی خود منحرف می شوند!
برخی دیگر از دلایل درد زانو رو میتواند موارد زیر شمرد:
- نرمی غضروف کشکک زانو
- بورسیت کشکک زانو
- کیست پشت زانو
- آسیب رباط جانبی(لیگامان های کلترال)
- سندرم درد پاتلوفمورال
- سندرم باند ایلیوتیبیال
تشخیص زانو درد
تشخیص درست دردهای زانو نیاز به ارزیابی دقیق و بررسی توسط متخصص ارتوپدی دارداما در این قسمت به برخی از روشهای تشخیص دردهای زانو اشاره میکنیم:
ابتدا پزشک شروع به گفتگو با شما میکند و درباره علائم، نوع و شدت درد، زمان بروز آن، عوامل تحریککننده و تسریعکننده، سابقه سلامت جسمانی و ورزشی، و شرایطی که درد را تسریع میکنند، سوالاتی را می پرسد. این اطلاعات اولیه به پزشک کمک میکند تا روند تشخیص را هدایت کند.
پزشک از طریق معاینه فیزیکی و بررسی زانو و مفاصل مجاور، میزان تورم، تحریک و سفتی را ارزیابی میکند. در طول معاینه فیزیکی، پزشک احتمالاً زانوی بیمار را از نظر تورم، درد، حساسیت، گرما و کبودیِ قابل مشاهده بررسی می کند. او بررسی می کند تا ببیند که می تواند قسمت پایینی پا را در جهات مختلف حرکت دهید یا نه. همچنین مفصل را فشار داده یا می کشد تا یکپارچگی ساختارهای زانوی شما ارزیابی شود.
در برخی موارد، پزشک ممکن است تستهایی مانند خم شدن و دراز کردن زانو، بررسی پالپاسیون (فشار دادن) در مناطق مختلف زانو و اجرای حرکات و آزمونهای خاصی را برای تشخیص صحیح انجام دهد. ممکن است پزشک در صورت لزوم از روشهای تصویربرداری مانند ایکسری، سونوگرافی، مغناطیستصویری (MRI) یا سیتی اسکن استفاده کند تا نقاط ضعف، شکستگی استخوان، التهاب، تمیزی بافتها، ترک خوردگیها یا عوامل دیگری را کشف کند.
در بعضی موارد، پزشک میتواند آزمایشات تکمیلی از جمله آزمایش خون، آزمایش مایع مفصلی (تصویربرداری مایع مفصل) یا آزمایشهای دیگری که برای تشخیص علت دردهای زانو مورد استفاده قرار میگیرند، درخواست کند. تشخیص درست دردهای زانو بستگی به ترکیبی از این روشها و دقت بالای پزشک دارد. بر اساس نتایج ارزیابی، پزشک قادر است تا تشخیص نهایی را بدهد و برنامه درمانی مناسب را تعیین کند.