عمومیکسب و کار ویژه

اجزای تشکیل دهنده دوربین مدار بسته

دوربین مداربسته چیست؟

دوربین مداربسته  داهوا و یا CCTV مخفف عبارت Closed Circuit Television است. دوربین مداربسته یک دستگاه الکترونیکی است که تصاویر را دریافت کرده و به یک دستگاه ضبط کننده یا نمایش دهنده انتقال می دهد. از دوربین مداربسته معمولا برای نظارت بر عملکرد افراد و افزایش امنیت محل نصب استفاده می شود. دوربین های مداربسته به صورت کلی به دو دسته آنالوگ و تحت شبکه تقسیم می شوند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی این امکان به وجود آمده است که بتوانیم دوربین های خود را از راه دور و به کمک نیز کنترل کنیم.حهت اطلاع از قیمت دوربین مداربسته بی سیم لطفا کلیک کنید.

همانطور که گفتیم تجهیزات مورد نیاز در سیستم های آنالوگ و تحت شبکه با هم متفاوت هستند. بنابراین در اینجا این دو سیستم را به صورت جداگانه بررسی می کنیم.

1- اجزای سیستم مداربسته آنالوگ

  • دوربین مداربسته آنالوگ: تصاویر را دریافت کرده و برای دستگاه DVR می فرستد.
  • دستگاه ضبط DVR : دستگاه DVR وظیفه دریافت، آنالیز، ذخیره سازی و ارسال تصاویر به نمایشگر را برعهده دارد.
  • نمایشگر: نمایشگر تصاویر را از DVR دریافت کرده و نمایش می دهد. این نمایشگر می تواند تلویزیون یا مانیتور باشد.
  • هارد دیسک: هارد دیسک در دستگاه DVR دوربین نصب می شود و امکان ضبط تصاویر را به وجود می آورد.
  • منبع تغذیه یا آداپتور: دوربین های مداربسته معمولا 12 ولتی هستند. برای تبدیل برق شهر (220ولت) به برق 12 ولت باید از آداپتور یا منبع تغذیه با جریان مناسب استفاده کرد.
  • کابل تصویر RG59: کابل RG59 دسته ای از کابلهای کواکسیال است که در سیستم های مداربسته برای انتقال تصاویر دوربین مورد استفاده قرار می گیرد.
  • کابل یا سیم برق: از سیم و کابل برق برای تغذیه دوربین استفاده می شود.
  • فیش و اتصالات: کانکتور ها یکی دیگر از اجزای سیستم دوربین مداربسته هستند. جهت اتصال کابل به پورت های ورودی دستگاه ضبط، از فیش های مخصوص دوربین مداربسته و اتصالات مربوطه استفاده می شود.

2- اجزای سیستم مداربسته تحت شبکه

  • دوربین مداربسته شبکه: دوربین مداربسته تحت شبکه تصاویر را دریافت کرده و اطلاعات آن ها را تحت پروتکل های استاندارد وارد شبکه می کند.
  • دستگاه ضبط  NVR یا سرور : هسته اصلی سیستم مداربسته است و پس از دریافت تصاویر، آن ها را ضبط می کند و نمایش می دهد.
  • نمایشگر:  نمایشگر به سرور یا NVR متصل شده و تصاویر دوربین های مداربسته را نشان می دهد.
  • هارد دیسک: هارد دیسک در داخل NVR نصب شده و وظیفه ضبط تصاویر را بر عهده دارد.
  • منبع تغذیه یا آداپتور: در صورتی که سیستم شبکه طراحی شده POE نباشد شما باید برای تغذیه دوربین ها از آداپتور یا منبع تغذیه استفاده کنید.
  • سوئیچ: سوئیچ ها به نوعی نقش انشعاب را در شبکه های کامپیوتری دارند و در سیستم های مداربسته شبکه هم به طور گسترده ای کاربرد دارند.
  • کابل شبکه: وظیفه اتصال دوربین های شبکه به سوئیچ و دستگاه ضبط کننده را بر عهده دارد.
  • کابل یا سیم برق: در صورت POE نبودن سیستم شبکه، برای اتصال دوربین های شبکه به برق مورد استفاده قرار می گیرد.
  • سوکت و اتصالات: برای اتصال کابل ها به تجهیزات شبکه مورد استفاده قرار می گیرد.

تجهیزات جهت نصب دوربین مداربسته

داکت: یک کانال پلاستیکی درب دار است که بر روی سطوحی مانند: کف، سقف و دیوار نصب می شود. استفاده از داکت باعث جلوگیری از آسیب دیدن کابل ها و نامنظمی مسیرکابل کشی می شود.

لوله فلکسی: یکی دیگر از تجهیزات مورد استفاده در نصب دوربین مداربسته، است. لوله فلکسی یک کانال فلزی گرد و انعطاف پذیر است که از آن برای محافظت از کابل ها در محیط های غیر مسقف استفاده می شود.

لوله فلزی: لوله ای محکم و غیر منعطف است که وظیفه حفاظت از کابل ها را بر عهده دارد. لوله فلزی دسترسی به کابل ها به صورت مستقیم را محدود می کند.

باکس پلاستیکی: از باکس پلاستیکی معمولا برای جا دادن و محافظت از آداپتور دوربین ها و یا اتصالات آن ها در کنار دوربین استفاده می شود.

تجهیزات اختیاری برای نصب دوربین مداربسته

 دستگاه UPS: در صورت قطعی برق می توانید با استفاده از این دستگاه برق مورد نیاز دستگاه ها را تامین کنید.

میکروفن: دوربین های مداربسته علاوه بر ثبت تصاویر، صدای محیط را نیز می توانند شنود کنند. در برخی از مدل های دوربین های مداربسته که امکان ضبط صدا وجود ندارد، می توان از استفاده کرد. میکروفن ها از لحاظ شکل ظاهری و نوع کیس به سه دسته میکروفن باکسی، ذغالی و گلفی تقسیم بندی می شوند.

رک: رک ها محفظه های درب دار فلزی هستند که جهت محافظت از دستگاه ضبط (NVR/DVR) و یا متعلقات شبکه مانند: سوئیچ، روتر، مودم، سرور و … مورد استفاده قرار می گیرند. رک های دوربین های مداربسته معمولا در دو نوع دیواری و ایستاده در بازار موجود هستند.

کاربرد های دوربین مداربسته

دوربین های مداربسته در مکان های مختلفی مانند ادارات، منازل شخصی، مغازه ها و … مورد استفاده قرار می گیرند. در زیر چند مثال از دیگر کاربرد های دوربین مداربسته را آورده ایم:

  • مورد استفاده در خیابان و آزاد راه ها جهت نظارت بر سرعت خودرو ها
  • جهت نظارت و کنترل ترافیک شهری
  • مورد استفاده در مراکز تجاری، خط تولید کارخانه ها و…
  • استفاده از دوربین مداربسته جهت نظارت بر دستگاه های خودپرداز
  • نظارت و کنترل رفتار افراد در مدارس و مهد کودک ها

اجزای تشکیل دهنده دوربین مداربسته

1- چیپ تصویر

یکی از اجزای مهم در  سنسور، حسگر یا چیپ تصویر آن است. وظیفه سنسور تبدیل نور دریافتی از محیط به سیگنال های الکتریکی است. در دوربین های مدار بسته از دو نوع چیپ تصویر CCD و CMOS استفاده می شود.

2- لنز دوربین مداربسته

از دیگر اجزای تشکیل دهنده یک دوربین مداربسته لنز بکار رفته در آن است. لنز دوربین مداربسته دارای انواع  باشد. که از این میان، لنز ثابت، پرکاربردتر است.

لنز ها دارای یک فاصله کانونی هستند که در لنز های ثابت دارای عددی ثابت (2/8، 3/6، 4، 6 و…میلی متر) بوده و در لنزهای وریفوکال در یک بازه تعریف می شود (برای مثال 2/8-12). هرچه فاصله کانونی لنز عدد کمتری را نشان دهد تصویری گسترده تر و زاویه دیدی وسیع تری  می دهد. اما هرچه این عدد بیشتر شود عمق تصویر نیز بیشتر می گردد.

3- آداپتور یا منبع تغذیه

دوربین های مداربسته جهت روشن شدن نیاز به برق با شدت جریان 12 ولت را دارند. از این رو وظیفه آداپتور تبدیل برق 220 ولت شهری به 12 ولت با آمپرهای مختلف است. منبع تغذیه می تواند به صورت مرکزی باشد یا به صورت مجزا برای هر دوربین نصب شود.

4- هارد برای ذخیره اطلاعات

هارد اکسترنال دوربین مداربسته داخل DVR و NVR قرار می گیرد و تمامی تصاویر دوربین مداربسته در آن ذخیره می شود.

5- کانکتورها و فیش ها

کانکتور و فیش دوربین مداربسته وظیفه اتصال کابل ها به دوربین و دستگاه، اتصال فیش برق، اتصال میکروفن و … را دارد.

6- دستگاه DVR و NVR

دستگاه DVR در سیستم دوربین مداربسته آنالوگ و دستگاه NVR در سیستم دوربین مداربسته تحت شبکه به عنوان سرور سیستم دوربین مداربسته است. دستگاه ضبط تصاویر DVR و NVR علاوه بر ضبط تصاویر امکان تنظیمات جانبی شامل تنظیم نور و رنگ، زمان بندی ضبط، قابلیت تعقیب خودکار، قابلیت چرخش دوربین مداربسته و … را قادر می سازد.

کاربرد های دوربین مدار بسته

اولین مورد استفاده از دوربین مدار بسته در فضاهای عمومی در سال 1973 در شهر نیویورک آمریکا به منظور کاهش جرایم صورت گرفت. تا هفت سال پس از آن یعنی در سال 1980 میلادی در سرتاسر آمریکا در بسیاری از مراکز عمومی استفاده از  دوربین های مداربسته رواج یافت. به تدریج به نظر می آمد استفاده از دوربین های مداربسته برای بسیاری از مشاغل خاصی که در معرض خطر سرقت یا خشونت قرار داشتند نیز مناسب است.

در سال 1990 استفاده از دوربین های مداربسته در اماکن مختلف رواج بیشتری پیدا کرد. زیرا دستگاه های ضبطی روانه بازار گردید که دارای قابلیت (ضبط پس از تشخیص حرکت) بودند.

در کشور انگلستان نیز برای نخستین بار در شهر نورفلک استفاده از دوربین مدار بسته صورت گرفت. به طور کلی می توان گفت گسترش سیستم های مدار بسته و نظارتی در بین سال های 1990 تا 2000 میلادی بوقوع پیوست.

رایج ترین مکان های نصب دوربین مداربسته

به طور کلی دوربین های مداربسته هایک ویژن کاربرد امنیتی و نظارتی دارند و در مکان های مختلفی اعم از ادارات، منازل شخصی، فروشگاه ها و… مورد استفاده قرار می گیرند. در زیر به ذکر چند مثال از دیگر کاربرد های آن می پردازیم:

  • نظارت و کنترل ترافیک شهری
  • نظارت و کنترل رفتار اشخاص در مدارس و مهد کودک ها
  • مورد استفاده در حمل و نقل عمومی، مراکز تجاری، خطوط تولید کارخانه ها و …
  • مورد استفاده در رخدادها و استادیوم های ورزشی
  • مورد استفاده در معابر، خیابان و آزاد راه ها به منظور نظارت بر سرعت خودرو ها
  • دستگاه های خودپرداز

منبع : ایمو

دکترنامه در این نوشته، این موارد را بررسی می کند پنهان کردن عناوین
دکمه بازگشت به بالا