چگونه ارز دیجیتال wif را نقد کنیم

طرح‌های پانزی، هرمی و شبکه‌ای

طرح‌ (Ponzi) نوعی کلاهبرداری در سرمایه‌گذاری است که با وعدهٔ پرداخت بازدهی قیمت ارز سگ کلاهدار مشخص به سرمایه‌گذاران موجود از محل کسب درآمد از طریق سرمایه‌گذاران جدید، افراد را فریب می‌دهد.

بدون اغراق، طرح‌های پانزی و هرمی بزرگترین بخش از کلاهبرداری‌های این حوزه را به خود اختصاص می‌دهند و پایه اصلی بسیاری از شکل‌های کلاهبرداری همین ترفند پانزی است.

در این طرح، کلاهبردار افراد ناآگاه را ترغیب می‌کند تا برای سرمایه‌گذاری در یک یا چند پروژه بسیار پرسود، پول‌های خود را در اختیار او قرار دهند. سود این طرح‌ها آن‌چنان بالاست که افراد زیادی گول می‌خورند. این در حالی است که پول سرمایه‌گذاران در هیچ‌کجا سرمایه‌گذاری نمی‌شود و فقط با نوعی بازی با پول، از سرمایهٔ افراد جدید، سود افراد قدیمی پرداخت می‌شود تا اعتماد به سیستم جلب شود و افراد بیشتری وارد شوند. در نهایت و زمانی که پول کافی برای کلاهبردار جذب شد و دیگر افراد زیادی وارد نشدند، طرح از هم فرو می‌پاشد و کلاهبردار فرار می‌کند.

برای درک بهتر طرح پانزی به مثال زیر توجه کنید (اسامی و اعداد و ارقام فرضی هستند):

چنگیز یک کلاهبردار است که قصد انجام ترفند پانزی را دارد. او یک شرکت یا سایت جعلی تأسیس می‌کند و در آن به مردم وعده می‌دهد که اگر هر کدام از آنها مثلاً ۱ میلیون تومان پول پرداخت کنند، او با آن پول‌ها در بازار بورس نیویورک، ارزهای دیجیتال یا هر جای دیگری سرمایه‌گذاری می‌کند و ماهی ۲۰۰ هزار تومان (۲۰ درصد) سود تضمینی به سرمایه‌گذاران پرداخت می‌کند.

اما در حقیقت هیچ‌گونه سرمایه‌گذاری در کار نیست و فقط بازی با پول انجام می‌شود.

پس از مدتی تبلیغات و جذب سرمایه‌گذاران اولیه، حالا چنگیز میلیون‌ها تومان پول جمع‌آوری کرده است. برای اینکه طرح ادامه پیدا کند و پول بیشتری جذب شود، چنگیز از پول سرمایه‌گذاران جدید، سود سرمایه‌گذاران اولیه را پرداخت می‌کند. همین امر باعث می‌شود تا مشتریان قدیمی که در ابتدا سود دریافت کرده‌اند، این طرح‌ را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنند و سرمایه‌گذاران جدیدتری پا به عرصه بگذارند.

پس از این‌که پول خوبی جمع‌آوری شد یا وقتی که دیگر سرمایه‌گذار جدیدی پیدا نشد، چنگیز با پول‌ها فرار می‌کند و طرح از هم فرو می‌پاشد.

مشهورترین طرح کلاهبرداری پانزی در صنعت ارزهای دیجیتال، پروژه بود که به‌شکل شگفت‌انگیزی توانست به ارزش بازار ۲ میلیارد دلار برسد و به‌ بزرگترین کلاهبرداری در دنیای ارزهای دیجیتال تا آن زمان تبدیل شود. این پروژه در سال ۲۰۱۸ نابود شد.

طرح بیت‌کانکت در پایان فعالیت خود، ارزشی معادل با ۲ میلیارد دلار داشت و قیمت هر واحد از آن معادل با ۴۵۰ دلار بود. در کمتر از ۲۴ ساعت از اعلام رسمی کلاهبرداری، قیمت این کوین تا ۶ دلار تنزل پیدا کرد و ارزش بازار آن به ۴۰ میلیون دلار رسید. کمی بعد این پروژه از تمام صرافی‌ها حذف شد.

در طرح پانزی و هرمی سود اصلی به سطوح بالا می‌رسد و تعداد زیادی از پایین‌دستی‌ها سرمایهٔ خود را از دست می‌دهند.

اساس کار همه طرح‌های پانزی یکسان است، اما ممکن است با نقاب یک شرکت معتبر و فعالیتی به‌جز سرمایه‌گذاری مستقیم ظاهر شوند. به‌عنوان مثال، اغلب پروژه‌های استخراج ابری پانزی هستند که در ادامه درباره آنها می‌خوانید. همچنین بیشتر طرح‌های با عناوین «هوش مصنوعی»، «قرارداد هوشمند» «معامله در بورس‌های خارجی» و … که در آنها سود غیرمنطقی و تضمینی ارائه شود، در حقیقت پانزی هستند.

به‌طور کلی، در بازاریابی‌های شبکه‌ای و چند سطحی (Multi-Level) یا شما با یک طرح کاملاً کلاهبرداری (سارق پول) طرف هستید و یا در بهترین حالت مأمور فروش قطعیِ محصولات بی‌ارزش با چند برابر قیمت واقعی خواهید بود.

شیوهٔ کلاهبرداری از طریق طرح‌های پانزی، هرمی و چندسطحی

  • تبلیغاتی دروغین مربوط به یک سرمایه‌گذاری یا فعالیتی با سود نجومی به‌سرعت پخش می‌شود.
  • سرمایه‌گذاران تازه‌کار عاشق این دروغ‌ها می‌شوند و روی این پروژه‌های جعلی سرمایه‌گذاری می‌کنند.
  • به افراد گفته می‌شود برای سود بیشتر دوستان و نزدیکان خود را هم وارد سیستم کنند.
  • در ابتدا برای جلب اعتماد، سود افراد قدیمی از سرمایه افراد جدید پرداخت می‌شود تا افراد بیشتری جذب شوند.
  • سپس، کلاهبردارها غیب می‌شوند تا بخش زیادی از پول‌ها را برای خود بر‌دارند و درصد کمی به هم‌دستان خود (شرکت‌های وابسته) بدهند.
  • در طرح‌های هرمی یک یا چند محصول بی‌کیفیت هم وجود دارد که افراد مجبور هستند آنها را با قیمت‌های بالا به فروش برسانند.
  • چنین پلتفرم‌هایی به‌سادگی قابل‌تشخیص هستند. آنها افراد ساده‌لوح را با پیشنهاد بازگشت سریع سرمایه اغفال می‌کنند و این افراد تنها پس از قربانی‌شدن متوجه واقعیت می‌شوند.

نحوهٔ شناسایی و اجتناب از طرح‌های پانزی و هرمی

  • همیشه منطقی تصمیم بگیرید و اگر فکر می‌کنید هدف و وعدهٔ ارائه‌شده‌ٔ پروژه بیش ‌از اندازه غیرواقعی است، به احتمال زیاد همین‌طور است.
  • قبل از هر چیز از خود بپرسید که چرا قرار است چنین سودی به شما پرداخت شود، در حالی که یک فرد باهوش که می‌شناسید، برای کسب درآمد از شرکت خود به آب‌وآتش می‌زند؟ چرا بقیه به سراغ این کار نرفته‌اند؟
  • اکثر طرح‌های پانزی اطلاعات مالکان خود را فاش نمی‌کنند. آنها اطلاعات را از دسترس سرمایه‌گذاران دور نگه می‌دارند. افراد غالباً کورکورانه وارد طرح می‌شوند و سرمایه‌گذاری می‌کنند، اما هنگامی ‌که اوضاع از هم می‌پاشد، هیچ‌کس پاسخگو نیست.
  • باید اطلاعاتی در مورد مالکیت و سابقهٔ پلتفرم در اختیار داشته باشید. پاسخ پرسش‌هایی همچون هویت مدیر پلتفرم، آدرس دفتر مرکزی یا زمان آغاز به کار آن را پیدا کنید.
  • وضعیت حقوقی پلتفرم را بررسی کنید. آیا تیم سازنده برای مدیریت پلتفرم مجوز قانونی از سوی مقامات مربوطه دارد؟ اگر مشکلی پیش بیاید، آیا می‌توانید از آنها شکایت کنید؟
  • در تالارهای گفت‌وگو و وب‌سایت‌های مختلف این طرح‌ها را بررسی کنید.

استخراج ابری و ربات‌های تلگرامی استخراج

«استخراج ارزهای دیجیتال بدون دستگاه»، «درآمد میلیونی با استخراج بیت کوین»، «اجاره دستگاه استخراج» و «کسب بیت کوین رایگان در ربات تلگرام»؛ اگر این عناوین را در تبلیغات دیدید،‌ مراقب باشید.

محبوبیت روزافزون ، به‌دلیل هزینهٔ بالای برق و تجهیزات استخراج ارزهای دیجیتال راه را برای کلاهبرداران باز کرده است.

بیشتر طرح‌های استخراج ابری یا ربات‌های تلگرامی در حقیقت طرح پانزی هستند. سرمایه‌گذاران فکر می‌کنند پول آنها صرف خرید تجهیزات ماینینگ و انجام استخراج می‌شود، در حالی که در حقیقت هیچ استخراجی در کار نیست.

اگر این پرسش برای شما مطرح شده است که در ربات‌های تلگرامی نیاز به پرداخت پول نیست، باید بدانید که در این ربات‌ها پس از رسیدن سرمایه شما به کف برداشت، فقط در صورتی اجازه برداشت پیدا می‌کنید که شما یا زیرمجموعه شما از ربات خرید انجام داده باشد.

هر فردی که اندکی به دنیای ارزهای دیجیتال علاقه‌مند باشد، احتمالاً چیزهایی راجع به «استخراج» شنیده است. اگر شما یکی از تازه‌واردان به دنیای ارزهای دیجیتال باشید، به احتمال زیاد با نحوهٔ دقیق عملکرد استخراج آشنا نیستید. بنابراین، کلاهبرداران سعی می‌کنند برنامه‌های استخراج خود را تحت‌عنوان فرصت‌های سخاوتمندانه‌ کسب درآمد معرفی کنند.

شیوهٔ کلاهبرداری از طریق استخراج ابری

  • کلاهبرداران از کاربران می‌پرسند که آیا چیزی در مورد استخراج می‌دانند.
  • صرف‌نظر از پاسخ کاربران، کلاهبردارها اعلام می‌کنند که فرصتی برای استخراج وجود دارد که از طریق آن فرد می‌تواند تعداد بسیار زیادی بیت کوین کسب کند.
  • آنها در وب‌سایت خود ماشین حسابی قرار می‌دهند که افراد می‌توانند سرمایه اولیه خود را در آن وارد کنند و سود دریافتی را ببینند. افراد زیادی وقتی می‌بینند که با دادن ۱۰ میلیون تومان، ماهیانه ۲ میلیون تومان سود می‌گیرند، وسوسه می‌شوند.
  • از طریق روش پانزی در ابتدا سود پرداخت می‌شود، اما زمانی که پول زیادی جمع‌آوری شد، واریز‌ها به تأخیر می‌افتند و حساب کاربران با بهانه‌های مختلف مسدود می‌شود.
  • در نهایت کلاهبردار اگر خوش‌شانس باشد فرار می‌کند و فقط عده‌ای مالباخته باقی می‌مانند.

نحوهٔ شناسایی و اجتناب از کلاهبرداری استخراج ابری

  • معمولاً با این عناوین تبلیغات می‌کنند: «استخراج ابری»، «استخراج بدون دستگاه»، «درآمد میلیونی از استخراج بیت کوین»، «اجاره دستگاه استخراج».
  • اشاره به نام وب‌سایت‌ها در خبرگزاری‌ها و سایت‌های معتبر، نشانه سالم‌بودن آنها نیست. هر کس می‌تواند با هزینه‌ای اندک، نوشته تبلیغاتی (رپورتاژ آگهی) در سطح اینترنت منتشر کند.
  • وب‌سایت موردنظر را خوب بررسی کنید. استخراج یک فعالیت دارای ریسک است و سود تضمینی نمی‌دهد. وب‌سایت‌های معتبر (۹۹ درصد وب‌سایت‌های کلودماینینگ معتبر نیستند) فقط هش ریت (قدرت پردازش) می‌فروشند، نه پنل سرمایه‌گذاری.
  • از خود بپرسید آیا محل مزرعهٔ (فارم) استخراج آنها مشخص است؟ فراموش نکنید که اغلب کلاهبرداری‌های استخراج ابری به دروغ از فارم خود ویدیو منتشر می‌کنند. از صحت ویدیو اطمینان حاصل کنید.

 

دکمه بازگشت به بالا