با بهترین انتخاب ازکودک خود استقبال کنید
اعتماد به نفس مناسب، سلاح کودک در برابر چالش های دنیاست. درواقع اعتماد به نفس سلامتی روان و شادی اجتماعی را برای فرزندان به ارمغان می آورد و عاملی برای خوشبختی کودک و کلید موفقیت در بزرگسالی است. فرقی نمی کند چند ساله باشید، احساسی که نسبت به خودتان دارید بر رفتار شما تأثیر می گذارد. اگر احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید آسان تر با دیگران همراه می شوید و نسبت به آنها هم احساس خوبی خواهید داشت. اعتماد به نفس کودکان تا حد زیادی به رفتار والدین وابسته است. حتی در هنگام خرید سیسمونی و قبل از تولد فرزندتان این احساسات و رفتار ها در شما شکل میگیرد. اما در این مقاله چند راهکار افزایش اعتماد به نفس در کودکان را به شما معرفی خواهیم کرد. همراه ما باشید.
چند راهکار افزایش اعتماد به نفس در کودکان
1.فرزندتان را دوست داشته باشید.
اعتماد به نفس کودک زمانی شکوفا می شود که نوعی علاقه بی قید و شرط را ببیند. بنابراین همواره او را در عشق خود غرق کنید، بغل کنید، ببوسید و به او بگویید که چقدر دوستش دارید. چرا که ذاتا کودک شما نیاز به احساس پذیرش و دوسته داشتن دارد. پس بهتر است این کار را از خانواده شروع کنید.
2.به کودک قدرت انتخاب بدهید.
فرصت انتخاب و تصمیم گیری برای کودکان کلیدی اساسی برای اعتماد به نفس است و به آنها اجازه می دهد که احساس قدرت کنند. آموزش تصمیم گیری را از سطوح ابتدایی شروع کرده و به تدریج پیشرفته تر کنید. برای مثال از او بخواهید که منوی صبحانه را از میان تخم مرغ و مربا انتخاب کند. انتخاب میان موارد ساده از سنین خردسالی، قدرت تصمیم گیری وی را به مرور زمان تقویت خواهد کرد. بدین ترتیب کودک می تواند در آینده با اعتماد به نفس بالا در مورد مسائل پیچیده تصمیم گیری کند.
3.از کودک خود بخواهید در کارهای خانه به شما کمک کند.
شاید تعجب کنید که کمک در کارهای خانه چه ارتباطی به افزایش سطح اعتماد به نفس در کودکان دارد. اما کمک گرفتن از کودکان برای مشارکت در کارهای خانه (با توجه به تناسب فعالیت مورد نظر و سن کودک) مانند چیدن میز صبحانه یا جمع کردن آن و جدا کردن لباس های کثیف و انتقال آنها به ماشین لباس شویی، احساسی از شایستگی را به آنها منتقل خواهد کرد. این احساس در ارتباط مستقیم با مهارت حل مسئله و همچنین سطح اعتماد به نفس است.
4.دانسته های خود را به کودکانتان آموزش دهید.
شما دست کم تا زمانی که فرزندانتان به سن نوجوانی می رسند، قهرمان آن ها هستید. از این قدرت استفاده کنید تا آنچه درباره نحوه اندیشیدن، عمل کردن و صحبت کردن می دانید، به آنها یاد بدهید و برای آنها یک الگوی خوب باشید. تماشای موفقیت های شما به کودکان کمک می کند اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند و به این نتیجه برسند که آنها هم می توانندبه موفقیت هایی در آیند خود دست یابند.
5.از ریسک کردن های سالم استقبال کنید.
کودکتان را به کشف چیزهای تازه، مثل خوردن غذایی متفاوت، یافتن دوستان تازه یا انجام ورزش های جدید تشویق کنید. با این که همیشه احتمال شکست وجود دارد اما بدون ریسک کردن موفقیت هم به دست نمی آید. پس به کودک خود اجازه تجربه های کم خطر را بدهید.
6.فرزندانتان را با دیگران مقایسه نکنید.
قیاس کودکان با یکدیگر هر چقدر هم که درست و به حق باشد، منجر به تخریب اعتماد به نفس آنها و پرورش فرزندانی با ویژگی های شخصیتی ضعیف خواهد شد. به جای چنین کاری، استعدادها و ماهیت وجودی هر کدام از فرزندانتان را شناسایی کرده و به آنها بها دهید.
7.اجازه دهید کودک کارهای شخصیش را خودش انجام دهد.
صبور باشید و اجازه دهید که کودک خودش کارهایش را انجام دهد. برای مثال، ممکن است کندتر و آهسته تر لباس هایش را بپوشد، اما اجازه دهید که او خودش این کار را برای کمک به مهارت های جدیدش انجام دهد. زیرا هرچه بیشتر او را به چالش های جدید دعوت کنید، بیشتر صلاحیت و اعتماد به نفس او را احساس خواهید کرد. اجازه دهید او بداند هیچکس کامل نیست و توضیح دهید که هیچکس انتظار ندارد او بهترین باشد.
8.هرگز عملکرد کودکانتان را زیر سوال نبرید.
هیچ چیز بیشتر از انتقاد کردن از کار کودکان، آنها را دلسرد و مایوس نمی کند. بازخوردهای مفید و پیشنهاد دادن خوب است اما هرگز به آنها نگویید در کاری یا چیزی بد عمل کرده اند. اگر کودک از نگران کردن و یا عصبانی شدن شما پس از شکست خود بترسد، هرگز چیزهای جدید را امتحان نخواهد کرد. پیکهارت می گوید: اغلب اوقات این انتقاد و سرزنش والدین است که عزت نفس و انگیزه کودکان را کاهش می دهد.
9.با کودکان خود وقت بگذرانید.
یکی دیگر از روش های ساده و در عین حال بسیار موثر که می تواند اعتماد به نفس کودکان را تا اندازه زیادی تقویت کند، وقت گذرانی والدین با آنها خواهد بود. فرقی ندارد برای صرف یک وعده غذایی و یا چند دور دوچرخه سواری کنار یکدیگر باشید، از زمان به دست آمده حداکثر استفاده را ببرید. ایجاد رابطه ای قوی با فرزند و وقت گذرانی با او، تضمین کننده اعتماد به نفس وی در تمامی مراحل زندگی خواهد بود.
10.بگذارید کودکان مطابق سنشان عمل کنند.
از کودکتان انتظار نداشته باشید مثل بزرگترها عمل کند یا چندین سال از سنش جلوتر باشد. پیکهارت می گوید: وقتی یک کودک حس کند که فقط مثل بزرگترها عمل کردن خوب است، این استاندارد غیر واقعی تلاش او را سست می کند. او ادامه می دهد: تلاش برای برآورده کردن انتظارات مربوط به سنین بالاتر اعتماد به نفس را کاهش می دهد.
11.اشتباهاتشان را تصحیح نکنید.
اگر کودکتان در حال حل کردن یک معما یا پازل است و شما می بینید که قطعات پازل را در جای نادرستی قرار داده است نباید وارد عمل شده و راه حل را به او بگویید. بگذارید لذت فهمیدن اشتباه و تصحیح آن را خود کودک تجربه کند حتی اگر اشتباه او مدتی به طول بیانجامد و زمان زیادی را به حل مسئله اختصاص بدهند. چیزی که ما به عنوان اشتباه می بینیم از نظر آن ها اصلاً اشتباه محسوب نمی شود. اشتباه کردن جزئی از پروسه یادگیری در کودکان است. وقتی کودکی خودش اشتباهش را تصحیح کند اعتماد به نفسش افزایش پیدا می کند.
روش برای تبدیل شما به والدینی مقتدر!
پژوهش ها نشان می دهد که آنچه که بیش از همه تعیین کننده سلامت روان کودکان خواهد بود، سبک فرزندپروری والدین آنها است. این مقاله دومین مقاله در مورد سبک های فرزندپروری و پرورش کودک خواهد بود. سبک فرزندپروری شما به ترکیبی از استراتژی هایی گفته می شود که برای تربیت فرزندان خود استفاده می کنید.
انواع سبک فرزندپروری
همانطور که در مقاله پیش نیز عنوان شد، محققان سعی کرده اند والدین را در چهار سبک معمول فرزندپروری دسته بندی کنند. سبک های فرزندپروری را می توان برحسب دو عامل محبت و کنترل پدر و مادر به چهار دسته تقسیم کرد:
- سبک مستبدانه: دارای کنترل بالا و محبت کم
- سبک سهل گیرانه: دارای کنترل کم و محبت زیاد
- سبک طردکننده: دارای کنترل کم و محبت کم
- سبک مقتدرانه: دارای کنترل زیاد و محبت زیاد.
برای تربیت بهتر کودکت با انواع سبک فرزندپروری آشنا شو
سبک فرزندپروری مقتدرانه
والدین مقتدر، منطقی و پرورش دهنده هستند و انتظارات مشخص و شفافی دارند. کودکان دارای والدینی که این سبک را نشان می دهند تمایل به خود نظم دهی دارند و خود فکر می کنند. آنها در تربیت کودک قانون وضع میکنند و پیامد عدم رعایت قوانین را اجرا میکنند. اما احساسات کودک را در هر موقعیت در نظر میگیرند. تصور می شود این سبک با دیگر سبک های فرزندپروری بیشتر برای کودکان مفید است.
خبر خوب این است که همه والدین، توانایی تبدیل شدن به والدین مقتدر را دارند. و می توانید استراتژی های معتبر والدین را با خلق و خوی منحصر به فرد فرزندتان مطابقت دهید تا اطمینان حاصل کنید که از روش های از پیش تعریف شده ای که با روحیات کودکتان سازگار نیست، برای تربیت او استفاده نمی کنید.
دوازده استراتژی برای والدینِ مقتدر شدن
در اینجا دوازده استراتژی آورده شده است که به شما کمک می کند تا والدین مقتدرتری شوید:
۱: به حرف فرزند خود گوش فرا دهید.
برخلاف والدین مستبد، که معتقدند فرزندان باید دیده و شنیده نشوند، والدین مقتدر از نظرات فرزندانشان استقبال می کنند. آنها به نگرانی های خود گوش فرا می دهند و به آنها اجازه می دهند ایده های خود را به اشتراک بگذارند. بنابراین چه کودک شما برای دهمین بار همین جوکی را برایتان می گوید، و یا یک داستان طولانی را به اشتراک می گذارد، شنونده خوبی باشید. توجه مثبت به کودک شما تا حد زیادی به جلوگیری از مشکلات رفتاری کمک می کند.
۲: احساسات فرزند خود را تأیید کنید.
والدین مقتدر احساسات فرزندان خود را تأیید می کنند. آن ها به بچه ها کمک می کنند تا احساسات خود را برچسب گذاری کنند و به آنها می آموزند که چگونه احساساتشان بر رفتار آنها تأثیر می گذارد.
بنابراین دفعه دیگر که کودک ناراحت شد، در برابر به حداقل رساندن احساسات فرزند خود مقاومت کنید و از این جملات استفاده نکنید: “مسئله بزرگی نیست” یا “گریه را متوقف کنید”. “هیچ دلیلی برای ناراحت شدن وجود ندارد”. زیرا برای او ، این ممکن است یک معامله بزرگ باشد. با گفتن “من می دانم که شما الان واقعاً غمگین هستید” احساسات او را تأیید کنید. رفتارهای او را اصلاح کنید، نه احساساتش. به او بگویید احساس عصبانیت خوب است، اما ضربه زدن به دیگری درست نیست. یا خوب است که احساس هیجان کنید اما دویدن در داخل فروشگاه مواد غذایی مناسب نیست. سپس، انرژی خود را صرف آموزش راه های قابل قبول اجتماعی برای ابراز احساسات کنید.
۳: احساسات فرزند خود را در نظر بگیرید.
مقتدر بودن به معنای در نظر گرفتن احساسات فرزندتان است. به این معنا نیست که فرزند شما همیشه تایید شود؛ این امر به منزله فرزندپروری سهل گیرانه است. به فرزند خود نشان دهید که مسئولیت خانواده را بر عهده دارید، اما به او بگویید که به نحوه تصمیم گیری شما بر همه افراد خانواده اهمیت می دهید. بنابراین اگر قصد انتقال به شهری دیگر را دارید، از او احساس خود را در مورد این مهاجرت بپرسید، اما در صورت انتقال از او س سوال نکنید که آیا اشکالی ندارد. بچه ها فاقد خرد و تجربه لازم برای تصمیم گیری مهم هستند. آن ها وقتی می دانند بزرگسالان بیشتر از همه می دانند احساس امنیت بیشتری می کنند.
۴: قوانین شفاف ایجاد کنید.
والدین مقتدر قوانین خانه مشخصی دارند. آن ها اطمینان می یابند که بچه ها زودتر از موعد، انتظاراتی که از آن ها می رود را می دانند. والد مقتدر دلایل این قوانین را توضیح می دهد. بنابراین به جای اینکه بگویید: “بخواب زیرا من چنین گفتم”، بگویید: “بخواب تا بتوانی به رشد بدن و مغز خود کمک کنی.”
وقتی کودک شما نکات اساسی مربوط به ایمنی، خطرات بهداشتی، مسائل اخلاقی یا دلایل اجتماعی مربوط به قوانین شما را درک کند، درک بهتری از زندگی پیدا می کند. هنگامی که حتی برای اجرای آن ها در آنجا نباشید، احتمالاً او از قوانین پیروی خواهد کرد.
۵: یک هشدار برای مسائل جزئی ارائه دهید.
والدین با اقتدار عواقب فوری را برای نقض قوانین به وجود می آورند. برای مثال اگر کودکی اشتباهی بکند، ممکن است روی صندلی خالی اش قرار گیرد یا امتیازاتی که از قبل داشته را از دست بدهد. اما برای مسائل جزئی، به آن ها یک هشدار ارائه می دهند. آن ها به کودکان می گویند که اگر رفتار خود را تغییر ندهند چه نتیجه ای به دنبال خواهد داشت.