ارز ترجیحی؛ چالش حوزه تجهیزات پزشکی / تعدد سازمانهای دخیل در این حوزه
اهمیت حمایت از تولیدات داخلی تجهیزات پزشکی، نابرابری در ارز تخصیصی به تولید و واردات تجهیزات پزشکی، تعدد سازمانهای دخیل در این حوزه، کیفیت بالای تجهیزات پزشکی ایرانی و … از جمله مباحثی بود که در نشست انجمن متخصصان تجهیزات پزشکی و اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی کشور مطرح شد.
به گزارش دکترنامه، مهندس احمد مسلمی – رییس انجمن متخصصان تجهیزات پزشکی کشور در نشستی خبری گفت: این انجمن ۵هزار عضو در ۱۷ استان کشور دارد و کار اصلی آن نیز توانمندسازی نیروهای متخصص در بخش تولید، بازرگانی و رگولاتوری است.
وی افزود: ۳۵هزار فارغالتحصیل مهندسی پزشکی در کشور داریم که بحث ساماندهی، توانمندسازی و اشتغالزایی آنها از وظایف انجمن متخصصان تجهیزات پزشکی است. در مجموع بحث حمایت از تولید و حل مشکلات و موانع تولید و نیروی انسانی از وظایف انجمن است.
مسلمی با بیان اینکه طی پنج سال اخیر تعداد شرکتهای تولیدی تجهیزات پزشکی چهار برابر شده است، افزود: در حال حاضر حدود ۲هزار شرکت تولیدی تجهیزات پزشکی داریم و در اوج تحریمها و طی پنج سال گذشته، تولیدات تجهیزات پزشکی در کشور رشد چهار برابری داشته است. همچنین نزدیک به ۵۰ درصد نیاز ملزومات مصرفی و دستگاههای تجهیزات پزشکی، از محل تولیدات داخلی رفع می شود.
وی در ادامه صحبتهایش با بیان اینکه حوزه تجهیزات پزشکی تنها صنعتی است که بالای ۹۹ درصد آن با بخش خصوصی است و این به معنای مشارکت مردم در این حوزه است، افزود: این درحالیست که بیش از ۶۵ درصد صنعت دارو دولتی است.
مسلمی با بیان اینکه ایران در منطقه خاورمیانه یکی از قویترین کشورها در بحث تولید تجهیزات پزشکی است و شاید تنها رقیبمان در این زمینه ترکیه باشد، افزود: البته باز هم تنوع و تعداد تولیداتمان از ترکیه بالاتر است اما ترکیه صادرات بیشتری دارد.
وی در توضیح توانمندیهای تولیدات داخلی تجهیزات پزشکی افزود: از جدیدترین محصولات دستگاههای الکتروشوک، دستگاههای بیهوشی و شتابدهندههای خطی و ایمپلنتهای ارتوپدی و … که تعداد کمی از کمپانیهای دنیا آن را تولید میکنند، در ایران نیز تولید می شود و توانمندی آن وجود دارد وهمین موضوع باعث افتخار کشور در حوزه تجهیزات پزشکی است.
رییس انجمن متخصصان تجهیزات پزشکی کشور در ادامه به چالشهای این حوزه اشاره کرد و گفت: تعدد ادارهجات و سازمانهای دخیل در حوزه تجهیزات پزشکی به ویژه در خود وزارت بهداشت مشکلاتی و ناهماهنگیهایی را به دنبال دارد؛ به طوری که در وزارت بهداشت، معاونتهای درمان و غذا و دارو، امور بازرگانی و هیات امنای ارزی متولی تجهیزات پزشکی هستند که در مواردی هم با یکدیگر هماهنگ نیستند و از طرف دیگر هم با بانک مرکزی، سازمان ملی استاندارد و … در ارتباط هستیم و یک تولیدکننده باید از همه این نهادها مجوز بگیرد که همین موضوع کار را سخت میکند و دود آن به چشم تولید کننده میرود. در سال ۱۳۸۴ به مدت حدود پنج سال مرکزی در وزارت بهداشت تشکیل شد که همه این بخشها ذیل آن قرار گرفتند و لازم است این سازمان مجددا تشکیل شود.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با گلایه از آنچه که «کمترین میزان استفاده از ظرفیت بخش خصوصی از سوی وزارت بهداشت صورت میگیرد»، ادامه داد: به همین دلیل کار شرکتها سختتر شده است و به جای استقبال از برون سپاری فعالیتها، کمترین میزان استفاده از ظرفیت بخش خصوصی صورت میگیرد.
مسلمی همچنین با بیان اینکه معمولا بهترینها در حوزه تجهیزات پزشکی جذب شرکتها و بیمارستانها میشوند، به مبحث مهاجرت نخبگان اشاره و بر لزوم توجه و حمایت از این افراد در حوزه تجهیزات پزشکی تاکید کرد.
وی همچنین عدم گردش سرمایه را از دیگر چالشهای حوزه تولید تجهیزات پزشکی خواند و گفت: طبیعتا تولیدکنندگان در چنین شرایطی متضرر میشوند.
رییس انچمن متخصصان تجهیزات پزشکی همچنین به برگزاری نمایشگاه ایران هلث در ۲۹ اردیبهشت ماه اشاره کرد و گفت: امسال استقبال خوبی از این نمایشگاه شده است و بیش از ۶۱۰۰ شرکت در ۱۲ سالن نمایشگاه ثبت نام قطعی کردهاند که ۴۰ درصد آن تولیدکننده هستند. پارک علم و فناوری امسال متولی برگزاری این نمایشگاه است و نمایشگاه امسال ۶۰۰ رویداد جنبی دارد. همچنین قرار است ۸۰ هیات خارجی در این نمایشگاه شرکت داشته باشند و ۵۵ شرکت خارجی از ۱۲ کشور از جمله چین، روسیه، امارات، سوییس، اتریش، ژاپن و … در نمایشگاه شرکت دارند.
نابرابری در ارز تخصیصی به تولید و واردات تجهیزات پزشکی
در ادامه این نشست نیز رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی از آنچه که «نابرابری میان ارز ترجیحی تخصیصی به تولید و واردات تجهیزات پزشکی» خواند، گلایه کرد و حذف ارز دولتی از حوزه تجهیزات پزشکی را خواستار شد.
مهندس عبدالرضا یعقوبزاده – رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی کشور، ضمن اشاره به آخرین دستاوردهای حوزه تجهیزات پزشکی و ارایه این دستاوردها در بیست و پنجمین نمایشگاه ایران هلث که از ۲۹ اردیبهشت تا اول خردادماه برگزار میشود، در عین حال به چالشهای اصلی حوزه تولید تجهیزات پزشکی در کشور اشاره کرد و گفت: باعث تاسف است که همچنان درگیر موضوعی هستیم که بسیار ابتدایی و قابل حل است و آن هم ارز سوبسیدی وارداتی در حوزه تجهیزات پزشکی است؛ چراکه تولیدکنندگان داخلی در میدان رقابت باید با تولیدکنندههای خارجی بجنگند اما تولیدات باید با مواد اولیهای صورت گیرد که با ارز آزاد است.
وی با بیان اینکه حدود دو سال است که ارز ترجیحی برای دارو حذف شده است اما همچنان برای تجهیزات پزشکی برقرار است، ادامه داد: باعث نگرانی است که به واردات محصولی که تولید داخلی دارد، سوبسید داده می شود. واردات اشکالی ندارد و جایی که تولید داخل نتواند نیاز را به صورت کامل برطرف کند، قاعدتا از طریق واردات جبران میشود، اما نابرابری ارز تخصیصی میان تولید کننده و واردکننده تجهیزات پزشکی اشکال دارد واین فاجعهای برای تولید تجهیزات پزشکی است.
یعقوبزاده افزود: حوزه تولید تجهیزات پزشکی با جان افراد در ارتباط است و از طرفی هم با پزشکانی در ارتباط هستیم که بسیار سختگیر هستند؛ در چنین شرایطی تولیدات تجهیزات پزشکی کشورمان از نظر کیفیت به جایی رسیده که پزشکان آن را قبول دارند و در مراکز مختلف درمانی به کار گرفته میشود و تولیدات داخلی با وجود ناملایمات توانسته همچنان ادامه دهد.
وی با بیان اینکه پتانسیل اصلی شرکتهای تولیدی تجهیزات پزشکی در جذب نخبگان است، ادامه داد: با وجود سیاستهای اعمالی در کاهش یا حذف ارز ترجیحی، نمیدانم چرا ارز تجهیزات پزشکی برداشته نمیشود.
ارز ترجیحی؛ ابرچالش حوزه تولید تجهیزات پزشکی
در ادامه نیز محمدرضا کمپانی – نایب رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی پتانسیلهای این حوزه را یادآور شد و گفت: تقریبا سالانه 9 الی 10 هزار تخت بیمارستانی به مجموعه تختهای بیمارستانی کشور اضافه میشود که بیتردید این تختها باید به تجهیزات مربوطه مجهز شوند. در حال حاضر تامین 90 درصد تجهیزات بیمارستانی از تولیدات داخلی است.
وی همچنین گفت: زمانی که نیازها تقسیمبندی و هدفمند شوند و تضمین خرید نیز ایجاد شود، در تولید نیز چه در کیفیت و چه در کمیت، اتفاقات خوبی رخ خواهد داد.
وی همچنین به میزان صادرات تجهیزات پزشکی کشور اشاره کرد و گفت: هرچند رقم در این حوزه پایین است، اما قطعات و دستگاههای تولیدی ایران به 40 کشور دنیا صادر میشوند و این در شرایطی است که در تمام دنیا استانداردهای سختگیرانهای برای تجهیزات پزشکی اعمال میشود؛ بنابراین ما در بخش صادرات نیز راهی را رفتهایم که هر شرکت بزرگ یا کوچک دنیا نیز رفته است.
او به تشکیل اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی در کشور از سال 89 اشاره کرد و افزود: همافزایی در بخش تجهیزات پزشکی کشور مثال زدنی است و در این حوزه نیروی انسانی با ایثار و از خودگذشتگی و علیرغم همه چالشها، فعال است و پیش میرود و نخبگانی هستند که جذب بخش تجهیزات پزشکی میشوند.
وی ارز ترجیحی را به عنوان ابر چالش حوزه تولید تجهیزات پزشکی خواند و گفت: تنها جایی که میتواند این مشکل را حل کند، سازمان برنامه و بودجه است. مبحث دیگر نیز مربوط به صدور مجوز و پروانههای ساخت است؛ حضور همزمان معاونت درمان و سازمان غذا و دارو در این زمینه باعث شده که صدور مجوزها کُند پیش رود و برای صدور مجوز مدت زیادی وقت لازم باشد؛ این درحالیست که این موضوع میتواند به صنعت لطمه وارد کند.
کمپانی در بخش دیگری از صحبتهایش به پیشرفتهای حاصل شده در حوزه تولید تجهیزات پزشکی کشور اشاره کرد و گفت: در این زمینه سرآمد هستیم.
گفتنی است؛ بیست و پنجمین نمایشگاه ایران هلث از 29 اردیبهشت تا اول خردادماه در کشور برگزار میشود.
انتهای پیام