عمومیکسب و کار ویژه

بهترین زمان بتن ریزی ساختمان

عمل آوری یا کیورینگ بتن چیست؟

عمل آوری (کیورینگ) حفظ میزان رطوبت و دمای مناسب بتن در سنین اولیه آن (پس از ) است، به گونه ای که بتن بتواند به خصوصیات طراحی شده دست پیدا کند. عمل آوری بلافاصله پس از بتن ریزی و پرداخت کاری شروع می گردد به گونه ای باید عمل کرد که بتن بتواند به مقاومت و پایایی مطلوب دست پیدا کند.
هنگامی که سیمان پرتلند با آب مخلوط میشود، فعل و انفعال شیمیایی که به آن هیدراتاسیون می گویند، آغاز می گردد.

پیشرفت و وسعت این واکنش شیمیایی در دوام، مقاومت و وزن مخصوص بتن اثر می گذارد. معمولا مقدار آب موجود در مخلوط های بتن، بیش از آب مورد نیاز برای تکمیل هیدراتاسیون است، اما به هر حال کاهش آب به علت تبخیر، باعث تاخیر و یا توقف فرایند هیدراتاسیون می گردد. در چند روز اول، پس از جاگذاری بتن، در درجه حرارت مناسب، هیدراتاسیون نسبتا سریع است.

بنابراین حفظ آب بتن در طول این زمان بسیار با اهمیت است. عمل آوری بتن روندی است که جهت حفظ رطوبت و حرارت بتن در مدت زمان معین بلافاصله پس از جاگذاری و پرداخت بتن انجام می گردد. هنگامی که عمل آورنده های سطحی بتن متوقف شود، کسب مقاومت بتن برای مدت کوتاهی ادامه می یابد، ولی پس از آنکه درجه اشباع حفره های مویینه داخل بتن به 80 درصد می رسد، کسب مقاومت بتن متوقف می گردد.

یکی از مهم ترین نکات برای ساخت سازه های بتنی، این است که بدانیم بتن بعد از چند ساعت خشک می شود، آب پاشی بتن در فصل سرما و گرما به چه صورت می باشد؟ بهترین زمان اب دادن بتن، چند ساعت بعد از بتن ریزی باید آب داد؟ زمان گیرش اولیه بتن، زمان گیرش بتن فونداسیون، زمان مناسب برای آب دادن به بتن، زمان خشک شدن سیمان، زمان خشک شدن فوم بتن و… می باشد که در این مقاله سعی داریم آن ها را به طور دقیق بررسی نماییم.

نصب و راه اندازی داربست مثلثی بسیار آسان و ساده می باشد. برای خرید داربست مثلثی می توانید از فروشگاه اینترنتی سپنتا اقدام نمایید.

 

گیرش بتن چیست؟

با ترکیب شیمیایی آب و سیمان مقاوت بتن افزایش می باشد که این واکنش باعث افزایش مقاومت بتن یا گیرش بتن می شود. با کاهش رطوبت بتن در طول زمان تا خشک و سفت شدن بتن، گیرش اولیه بتن رخ می دهد. زمان گیرش بتن ثابت نیست و حداکثر زمان گیرش بتن و حداقل زمان گیریش به موارد مختلفی بستگی دارد.

✔ روش ها و مواد عمل آوری یا کیورینگ بتن

بتن را می توان به کمک سه روش عمل آوری، مرطوب نگه داشت:

  1. روش هایی که با اشباع کردن محیط پیرامون بتن، حضور آب اختلاط در بتن را در دوره سخت شدن اولیه حفظ می کنند. این روش ها شامل ایجاد برکه یا غوطه ور کردن، آبپاشی و پوشش های خیس اشباع شده می باشد.
  2. روش هایی که از طریق اندود کردن سطح، از کاهش آب جلوگیری می کنند. این کار را می توان از طریق پوشاندن بتن با کاغذ نفوذ پذیر یا ورق های نایلون انجام داد.
  3. روش هایی که با تامین حرارت و رطوبت اضافی برای بتن، رشد مقاومت آن را تسریع می کنند. این کار معمولا با بخار زنده، سیم پیچ های گرما زا، قالب ها یا بالشتک هایی که با برق گرم می شوند، انجام می گیرد.

راه سریع خشک شدن سیمان و سفت کننده سیمان

✔ نکات مهم در هنگام عمل آوری بتن

به منظور عمل آوری بتن یا سفت شدن بتن رعایت نکات زیر الزامی است:

  1. عملیات عمل آوری مناسب فورا پس از پخش بتن انجام شود
  2. برای عمل آوری صحیح بتن رطوبت نیاز است
  3. رطوبت دائم ضروری است زیرا که تر و خشک شدن موجب ترک در بتن می شود
  4. درجه حرارت ایده آل برای عمل آوری بتن 23 درجه سانتی گراد است
  5. عمل آوری به مدت 7 روز ادامه داده شود

مدت زمان مراقبت (عمل آوری) بتن

مدت مراقبت به عواملی نظیر نوع سیمان، مقاومت مورد نظر، نسبت سطوح نمایان به حجم، شرایط آب و هوایی در هنگام ساختن با نسبت آب به سیمان و ریختن بتن بستگی دارد. زمان بر روی مقاومت بتن تاثیر عمده ای داشته و کاربرد زیادی در عمل پیدا نموده است. از آنجا که از نظر مقاومت، دمای دوران عمل آوری بسیار مهم تر از دمای بتن ریزی است. لذا لازم است در بتن های معمولی در هوای سرد برای مدتی مشخص حداقل دما را بالا نگهداشت.

بتن های عمل آمده در هوای گرم در مناطق حاره مقاومت اولیه بالاتر ولی مقاومت نهایی پایین تری از بتنی که در زمستان یا در هوای سرد عمل آوری می شود نشان می دهند. در صنعت پیش ساخته از عمل آوری با بخار به منظور تسریع مقاومت و باز کردن سریع تر قالب ها استفاده می شود. در یک بتن حجیم و بدون کنترل دما، بتن برای مدت طولانی، دمایی به مراتب بالاتر از دمای محیط خواهد داشت. بنابراین در مقایسه با مقاومت بتن های ساخته شده در دمای معمول ، بتن های ساخته شده در محل اغلب مقاومت اولیه بالاتر و نهایی پایین تری خواهند داشت.

برای تهیه انواع قالب می توانید به سایت شرکت سپنتا مراجعه نمایید. انواع قالب سپنتا دارای کیفیت بسیار عالی و استانداردهای روز دنیا طراحی و ساخته شده اند.

حداکثر زمان مورد نیاز برای سفت شدن بتن

مقاومت بتن تحت تاثیر پارامترهای مختلفی قرار می گیرد. یک از این پارامتر ها طول مدتی است که بتن مرطوب نگهداری یا به عبارت دیگر عمل آوری می شود. بتن ریزی باید در دمای مناسب انجام گیرد دمای زیر 7 درجه سانتی گراد باعث دیر خشک شدن بتن و دمای زیر صفر باعث منجمد شدن بتن می شود که باید از تسریع کننده بتن استفاده شود. گرمای بالای 29 درجه مثل آنچه در نواحی جنوبی ایران وجود دارد – هم باعث زود خشک شدن بتن می شود که برای این کار از  استفاده می شود.
در حالت کلی بتون هنگامی که از میکسر خارج می شود بعد از 6 ساعت خشک می شود به طوری که دیگر به دست نمیچسبد اگرچه زمان لازم برای خشک شدن بتن بستگی به میزان تحرک بتن، درجه حرارت محیط، محتوای رطوبت مواد تشکیل دهنده بتن، روش پرداخت و فرآوری بتن و مقدار مخلوط شدن آن دارد در طی 8 تا 24 ساعت شما قادر خواهید بود که روی بتن ریخته شده راه بروید.

اگر چه برای محکم شدن باید یک تا دو روز دیگر هم صبر کرد ولی توصیه می شود که برای حرکت خودرو روی سیمان باید حداقل سه روز از بتن ریزی گذشته باشد بعد از سه روز این بتن می تواند وزن خودرو را تحمل کند اما هنوز مدت طولانی لازم است تا استحکام کاملش را پیدا کند و تعجب نکنید اگر مهندسین معتقدند که خشک شدن واقعی بتن طی 28 روز تا یک ماه صورت می گیرد.

بتن همچنان با گذشت زمان شروع به محکم شدن می کند و بعد از ماه ها و حتی گذشت یکسال به استحکام کامل می رسد.  تماس با متخصصین و مشاوران فنی کلینیک بتن ایران شما را در جهت اطلاع از قیمت و نحوه خرید محصولات بتن یاری می رساند.

1 ـ آئين نامه هاي مختلف در دنيا معمولاً حداكثر و حداقل دماي ريختن را مشخص مي كنند . در استاندارد ملي شماره 6044 ايران براي بتن آماده نيز دماي حداكثر مجاز بتن آماده در هنگام ريختن مطابق آبا يعني 32 درجه سانتي گراد پيش بيني شده است .

بديهي است حداكثر دماي بتن كه در كارخانه بتن آماده پس از ساخت بايد به نحوي باشد كه در شرايط آب و هواي موجود و با فاصله زماني حمل بتن ، اين دما از 32 درجه سانتي گراد تجاوز ننمايد . در اغلب موارد دماي ساخت در محدوده 28 تا 30 درجه سانتي گراد قرار مي گيرد.

هر چند درمنابع علمي ، افزايش دما در طول حمل تراك ميكسر با توجه به دماي هوا و تابش آفتاب و رنگ بدنه تراك ميكسر مشخص نشده و رابطه تجربي يا رياضي براي محاسبه آن ارائه نگرديده است اما بصورت يك قاعده سرانگشتي با تراك ميكسر براي دماي هواي 36 تا 38 درجه در زير تابش آفتاب و رنگ بدنه سفيد يا زرد در طول مدت حمل جمعاً يك ساعته مي توان اين افزايش دما را در حدود 2 درجه سانتي گراد منظور نمود. براي حداقل مجاز بايد هنگام ريختن نيز نسبت به ابعاد دوام حداقل دماي مجاز 5 تا 13 درجه سانتيگراد مي باشد كه براي قطعات نازك تر دماي بيشتر مطلوب است.

متاسفانه در دادن پروانه استاندارد و تمديد آن توجه به دماي ساخت يا ريختن بتن در تابستان و زمستان مورد غفلت قرار گرفته است و اگر قرار باشد از اين نظر نيز بتن هاي آماده مورد كنكاش قرار گيرد اكثر قريب به اتفاق كارخانه ها ي بتن آماده، بتن استاندارد توليد و تحويل نمي نمايند.

لازم به ذكر است كه در هواي سرد نيز به ازاي هر يك ساعت حمل با تراك ميكسر و به ازاي هر 8 درجه اختلاف دماي هوا و دماي بتن ريزي بايد 2 درجه اتلاف دما درنظر گرفت و عملاً دماي بتن در هنگام ساخت را بايد بالاتر از دماي ريختن منظور نمود . به همين منوال در هواي گرم دماي بتن ساخته شده بايد كمتر از دماي مجاز در نظر گرفته شود.

2 ـ در استاندارد شمار 6044 ايران حداكثر و حداقل دما در تابستان و زمستان براي سنگدانه ، آب و سيمان مطرح نشده است . بهرحال واضح است كه اگردر هواي گرم براي دستيابي به دماي مورد نظر هنگام ساخت بتن ، دماي مصالح مصرفي بالاتر باشد با اشكال بيشتر مواجه مي شويم . توصيه مي شود دماي سنگدانه ها بويژه شن از 50 درجه سانتي گراد بيشتر نشود.

هم چنين اكيداً توصيه ميگردد دماي آب و سيمان بيشتر از 60 درجه سانتي گراد نباشد هر چند در آبا و مقررات ملي حداكثر دماي مجاز سيمان 75 درجه سانتي گراد قيد شده است اما بايد دانست در برخورد آب و سيمان با يكديگر، چنانچه يكي از آنها بيش از 60 درجه سانتي گراد باشد ، بعلت گيرش آني و ناگهاني سيمان و هم چنين كلوخه شدن آن ، كيفيت بتن تازه و سخت شده از نظر افت اسلامپ و كاهش مقاومت نهائي و دوام آسيب مي بيند ، حتي اگر دماي مخلوط بتن حاصله نيز كمتر از حدمجاز باشد.

بديهي است هر چه دماي مصالح مصرفي كمتر باشد دستيابي به دماي كمتر از حد مجاز در هواي گرم آسانتر خواهد بود كه درهواي سرد عكس آن صادق است با اين شرط كه دماي آب و سيمان بيشتر از 60 درجه سانتي گراد نباشد.

3 ـ براي جلوگيري از افزايش يا كاهش شديد دماي آب در هنگام انبار كردن بهتر است از مخازن مدفون در زمين استفاده كرد. بدين ترتيب در تابستان و زمستان وضعيتي مطلوب را خواهد داشت . در صورت استفاده از مخازن غير مدفون ، مخازن بتني يا بنائي و يا مخازن فلزي عايق بندي شده توصيه مي شود .

اگر مخازن فلزي غير مدفون و بدون عايق  مناسب بكار رود ، داشتن رنگ روشن و ترجيحاً سفيد با انعكاس نور زياد در برابرتابش آفتاب مي تواند تا حدودي موثر واقع شود . ايجاد سايبان براي مخازن غير مدفون نيز كمك مهمي خواهد بود .

4 ـ در انبار كردن سيمان فله اي در سيلوهاي فلزي در هواي گرم آفتابي مي توان از سيلوهائي با رنگ روشن يا سفيد استفاده نمود. در برخي كشورها از سيلوهاي دوجداره و داراي عايق بهره ميگيرند اما در ايران اين نوع سيلو كاربردي ندارد و معمولاً توصيه نمي شود زيرا در بيشتر اوقات‌ سيمانهاي داغ در كارخانه ها بارگيري مي شود و سيمان ورودي به كارگاه داراي دماي 50 تا 75 درجه مي باشد و با انبار كردن آن در چنين سيلوهائي عملاً امكان خنك شدن از سيمان داغ سلب ميگردد.

اصولاً اقدام به بارگيري سيمان داغ در كارخانه ها كاري غير اصولي و مذموم است و باعث بروز مشكلات زيادي دركارگاهها مي شود بويژه آنكه سيلوي سيمان كارگاه خالي باشد و كارگاه نياز به سيمان براي ساخت بتن داشته باشد ، كارخانه ها بايد سيمان داغ خروجي از آسياب كلينكر را در سيلوهاي خود انبار كنند و از سيمانهاي خنك شده براي بارگيري استفاده نمايند .مصرف سيمان داغ در هواي سرد نيز توصيه نمي شود. استفاده از سيلوهائي با قطر كمتر براي انبار كردن سيمان در چنين مواردي ارجح است تا عمل خنك شدن سيمان تسريع گردد.

بتن ریزی در هوای گرم

هوای گرم آثاری به شرح زیر بر روی بتن خواهد داشت:
– افزایش میزان آب مورد نیاز
– کاهش اسلامپ
– زیاد شدن سرعت سخت شدن بتن
– افزایش احتمال ترک های خمیری در بتن
– بروز اشکال در کنترل میزان هوای بتن
– کاهش دوام بتن در صورت عدم رعایت ملاحضات فنی
– عدم امکان دستیابی به سطوح یکنواخت برای جلوگیری از به و جود آمدن آثار نا مطلوب و دستیابی به بتن مناسب با کارآرایی و مقاومت زیاد رعایت نکان زیر هنگام اجرای عملیات الزامی است.
– آب مصرف شده در بتن نباید گرم باشد
– یکی از نکات بسیار مهم در هوای گرم دمای سیمان به هنگام اختلاط است . بالا بودن دمای سیمان دمای بتن را افزایش می دهد.
– مصرف مواد افزودنی درهوای گرم باید بر اساس تو صیه های کارخانه سازنده صورت گیرد.
– در سد سازی به علت بالا بودن عیار سیمان در بتن برای خنثی کردن گرمای ناشی از مقدار سیمان دور قالب ها را با لوله کشی گاز فرئون به میزان لازم سرد می کنند.

بتن ریزی در هوای سرد

در کارهای بتنی ، هوای سرد به شرایطی اطلاق می شود که بیش از سه روز متوالی ، متوسط درجه حرارت روزانه از 5 درجه سانتی گراد کمتر باشد ، چنانچه بیش از نیمی از روز دمای محیط بالای 10 درجه سانتی گراد باشد هوا سرد تلقی نمی شود . در این شرایط موارد زیر باید مورد توجه قرار گیرد:
– دما ، توصیه می شود هنگام بتن ریزی دمای هیچ قسمت از بتن تازه از 10 درجه سانتی گراد کمتر نباشد . ولی به هر حال این دما نباید از 5 درجه سانتی گراد به عنوان حد اقل مجاز ، کمتر باشد.
– برای تهیه بتن در درجه حرارت زیر صفر ابتدا باید قطعات یخ زده را از مصالح سنگی جدا کرد و مصالح سنگی را تا بالای 15 درجه و در صورت لزوم آب را تا 60 درجه سانتی گراد گرم نمود. در صورتی که مصالح سنگی خشک باشدمی توان ماسه را تا 40 درجه سانتی گراد گرم کرد ، در این حالت نیز آب نباید از 60 درجه بیشتر گرم شود.
– تغییر سریع دمای سطح بتن پس از اتمام دوران حفاظت ، باعث ایجاد ترک در سوح خارجی خواهد شد . لذا باید در طول دسته کم 24 ساعت اولیه پس از اتمام دوران نگهداری بتن تدابیر لازم را اتخاذ نمود.
پیش بینی های لازم قیل و حین اجرای بت ریزی ، در هوای سرد به شرح زیر است:
– شن ، ماسه و آب مصرفی باید عاری از برف ، یخ و مصالح یخ زده باشند.
– پیش از اجرای بتن ریزی تمامی سطوح در تماس با بتن نظیر سطح قالب ، آرماتورها و کابل های پیش تنیدگی باید عاری از برف و یخ زدگی بوده و حتی الا مکان دارای دمای مخلوط بتن مورد نظر باشند.
– از سیمان های مخصوص زودگیر نظیر سیمان تیپ 3 استفاده می شود.
– از پتو های عایق حرارتی مناسب استفاده شود.
– از طریق بالا بودن دمای محیط بتن ریزی و ایجاد بادشکن مراقبت های لازم به عمل آید.
– فاصله حمل بتن حتی الامکان کوتاه باشد.

 نکات بتن ‌ریزی درآب ‌و هوای سرد

در صورت محقق ‌شدن شرایط زیر، بتن در معرض آب ‌و هوای سرد قرار دارد:

  • در بیش از نیمی از روز ، دما کمتر از 50 درجه فارنهایت باشد.
  • میانگین دماي روزانه كمتر از 40 درجه فارنهایت باشد.

هنگامی که آب و هوا بسیار سرد و یخبندان است ، احتمال ایجاد ترک ‌خوردگی در سطح بتن وجود دارد . علت این امر سرعت بالای زمان خنک‌ شدن سطح در عین بالاماندن دمای داخلی بتن به علت هیدراسیون بالا است.

بنابراین در آب‌ و هوای سرد ، محافظت از بتن در برابر منجمد شدن سریع پس از گذشت زمانی‌کوتاه از بتن‌ ریزی امری بسیارمهم است . در صورتی که متصدی بتن‌کاری مراحل درستی را دنبال نکند ، ممکن است آب موجود در بتن به یخ تبدیل شده و با انبساط بیشترخود منجر به ایجاد ترک‌ خوردگی شود. برای پیشگیری از وقوع چنین اتفاقی ، پیمانکاران بتن‌کار اقدامات احتیاطی زیر را انجام می‌دهند:

  • هرگز بتن ‌ریزی را بر روی زمین یخ‌ زده یا برف انجام ندهید. پیش از انجام بتن‌ریزی ، از یك وسیله گرمایشی برای آب‌کردن یخ های روی زمین استفاده كنید.
  • در مخلوط بتن ، از آب گرم و مواد شیمیایی با خشک ‌شوندگی سریع استفاده کنید.
  • بگذارید بتن پیش از فرا رسیدن شب که افت دما بیشترمی‌شود، خود را بگیرد.
  • بتن باید دارای میزان مناسبی از فضاهای خالی هوا‌ دار (مقادیر کنترل ‌شده هوا به صورت حباب) باشد . این امر می‌تواند در پیشگیری از اثرات انجمادی کمک کند.
  • از به‌کارگیری «ابزارهای پرداختی» که می‌توانند فضاهای خالی هوا‌دار سطح را کاهش دهند اجتناب کنید.
  • به مدت 3 تا 7 روز از پوشش‌ های گرما دهی‌ شده برای نگهداشت دما در بیش از 50 درجه فارنهایت استفاده کنید.
  • پوشش ‌هایی که برای استفاده در رابطه با بتن به‌کارگرفته می‌شوند باید ضد باد باشند.
دکمه بازگشت به بالا