اقتصادیکسب و کار ویژه

متوسط درآمد یک برنامه نویس با استخدام در یک شرکت تجاری چقدر است؟

مقدمه ای بر وضعیت درآمد برنامه نویسی در ایران

طراحی اپلیکیشن در اصفهان و بطور کلی برنامه نویسی یکی از شغل‌هایی است که می‌توان گفت درآمد خوبی دارد و در چند سال اخیر به یکی از پردرآمدترین مشاغل در ایران و سایر کشورها تبدیل شده است. در گذشته و زمانی که هنوز کامپیوترها و گوشی‌های تلفن همراه به اندازه دنیای تکنولوژی امروز پیشرفتی نداشتند، شغل برنامه نویسی مخصوصاً در ایران چندان درآمد بالایی نداشت.

موضوع جالب و قابل توجه این حوزه رو به پیشرفت این است که عدم محبوبیت برنامه نویسی در ایران مختص گذشته بسیار دوری نیست و صحبت از همین چند سال اخیر است. حتی می‌توان گفت تا حدود ۱۰ سال پیش هم هنوز برنامه نویسی به اندازه‌ امروز، پیشرفتی نکرده بود. یکی از نمونه‌هایی که می‌توان در آن محبوبیت برنامه نویسی را از نظر درآمد و آینده شغلی مشاهده کرد، میزان استقبال چشمگیر از و رشته‌های مرتبط با برنامه نویسی بین دانشجویان و دانش آموزان در سال‌های اخیر در ایران است.

در گذشته رشته‌های مرتبط با برنامه نویسی یکی از کم‌طرفدارترین رشته‌ها در ایران به حساب می‌آمدند. از آنجایی که درآمد برنامه نویسی در ایران نسبت به مشاغل دیگر بهتر است، به تازگی، به جز فارغ‌التحصیلان و متخصصین این حوزه، افراد دیگر نیز علاقه دارند تا شغل خود را تغییر دهند و پس از کسب مهارت برنامه نویسی فعالیت شغلی خود را در این زمینه آغاز کنند. بنابراین، اولین موردی که هر شخصی برای گرفتن این تصمیم با آن درگیر می‌شود تا ارزش یادگیری این مهارت جدید را بسنجد، وضعیت درآمد برنامه نویسی در ایران است.

باید به این نکته نیز توجه داشت که طبق گفته متخصصین، یادگیری برنامه نویسی و کسب درآمد از آن هیچ محدودیت سنی ندارد و افراد در هر رده سنی می‌توانند این مهارت را بیاموزند و از آن کسب درآمد کنند. شاید برخی از شرکت‌ها برای استخدام برنامه نویس‌های خود شرایط سنی در نظر بگیرند ولی بیشتر آن‌ها این کار را نمی‌کنند و بر اساس عامل‌های دیگری از جمله مهارت و سابقه کار نیروهای خود را استخدام می‌کنند.

حال باید به این نکته نیز توجه داشت که درآمد همه برنامه نویس‌ها یکسان و ثابت نیست. درآمد برنامه نویسی می‌تواند به عامل‌های بسیاری از جمله کشور، شهر، سطح مهارت، مدرک تحصیلی، سابقه کار و بسیاری موارد دیگر بستگی داشته باشد. همچنین، این موضوع فقط مختص به ایران نیست و در همه نقاط دنیا درآمد برنامه نویسی به همین صورت محاسبه می‌شود. ادامه مقاله «درآمد برنامه نویسی در ایران چقدر است» به بررسی عامل‌های مؤثر بر درآمد برنامه نویسی اختصاص داده شده است.

میزان درآمد برنامه نویسی در ایران و سایر کشورها به چه مواردی بستگی دارد؟

هر کسی که قصد فعالیت در حوزه برنامه نویسی و کسب درآمد در آن را دارد، بهتر است با عوامل مؤثر در میزان درآمد برنامه نویسی در ایران یا هر کشور دیگری آشنا باشد. معمولاً این عامل‌ها در اکثر کشورها یکسان هستند. آشنایی با با این عوامل باعث می‌شود تا برنامه نویس‌ها و توسعه دهندگان با فرصت‌های رشد درآمد برنامه نویسی آشنا شوند. این عامل‌های کلیدی در ادامه معرفی شده‌اند:

  • میزان تجربه کاری فرد در زمینه برنامه نویسی
  • نوع شرکت محل کار برنامه نویسی
  • اندازه شرکت محل کار برنامه نویسی
  • نوع و محل فعالیت برنامه نویس
  • سطح مهارت برنامه نویس
  • شهر و کشور محل کار
  • زمینه فعالیت در حیطه برنامه نویسی (حوزه‌های مختلف برنامه نویسی)

در ادامه مقاله هر یک از موارد فوق مورد بررسی قرار می‌گیرند. ابتدا، در بخش بعدی از مقاله «درآمد برنامه نویسی در ایران چقدر است» به بررسی میزان تجربه کاری فرد در زمینه برنامه نویسی پرداخته می‌شود.

میزان تجربه کاری فرد در زمینه برنامه نویسی

درآمد برنامه نویسی در ایران و همچنین سایر کشورهای دیگر بر اساس سطح مهارت آن‌ها تعیین می‌شود. برای مثال ممکن است شخصی حدود سه سال برنامه نویس جونیور باشد، واضح و روشن است که در همه این سال‌ها یک حقوق ثابت نخواهد داشت و بر اساس پیشرفت در مسیر ارتقای مهارت برنامه نویسی و کسب تجربه بیش‌تر افزایش پیدا خواهد کرد. این افزایش حقوق با مسئله افزایش حقوق هر ساله وزارت کار متفاوت است و امکان دارد سه یا شش ماه یک بار نیز رخ دهد. البته این مسئله به شرکت مربوطه هم بستگی دارد و همچنین تقاضای فرد برای افزایش حقوق نیز دارای اهمیت است. بخش بعدی از مقاله «درآمد برنامه نویسی در ایران چقدر است» به بررسی نوع شرکت محل کار برنامه نویسی پرداخته می‌شود.

نوع شرکت در میزان درآمد برنامه نویسی چه تاثیری دارد؟

باید به این موضوع نیز در کسب درآمد با استفاده از برنامه نویسی توجه داشت که معمولاً شرکت‌های تولید کننده حقوق بیشتری نسبت به شرکت‌های خدماتی پرداخت می‌کنند. شرکت‌های خدماتی برای تعیین مبلغ کل پروژه و پرداخت حقوق به برنامه نویسان به درآمد موجود در شرکت و میزان استقبال مشتریان از خدمات مربوطه متکی هستند. در صورتی که یک شرکت مبتنی بر محصول اینطور نیست، چون میران درآمد مشخصی دارد.

میزان بزرگی شرکت چه تاثیری در درآمد برنامه نویسی دارد؟

در شرکت‌های خدماتی که شرکت‌هایی با تجربه کار در صنعت نیز هستند، از یک شرکت استارت‌اپی یا شرکتی که به تازگی پا به بازار گذاشته است، به برنامه نویس‌ها حقوق کمتری می‌دهند. زیرا با افزایش اندازه شرکت و افزایش ثبات آن، اکثر شرکت‌ها توسعه دهندگان بیشتری را جذب می‌کنند که این موضوع به این معنی است که گاهی مبلغ تخصیص یافته به عنوان حقوق برنامه نویس‌ها بیشتر تقسیم می‌شود و بر این اساس حقوق کمتری بین افراد توزیع خواهد شد. در بخش بعدی به شرح تأثیر نوع و محل فعالیت برنامه نویس در میزان درآمد پرداخته شده است.

تاثیر نوع و محل فعالیت برنامه نویس در میزان درآمد

ممکن است برنامه نویسی قصد استخدام و کار در شرکت‌های موجود را نداشته باشد و بخواهد به صورت پروژه‌ای کاری را پیش ببرد. در کارهای پروژه‌ای می‌توان نسبت به میزان پیچیدگی پروژه مبلغ دریافتی را افزایش داد و درآمد بالاتری داشت. همچنین گاهی درآمد برنامه نویسی حاصل از این پروژه‌ها بیشتر از کار کردن در یک شرکت است. زیرا در شرکت همه مبلغ دریافتی پروژه به برنامه نویس تعلق نمی‌گیرد، اما در کارهای آزاد یا به اصطلاح «فریلنسری»، تقریباً تمام درآمد حاصل از پروژه را خودش دریافت می‌کند و بعضاً بخشی از هزینه به واسط میان برنامه نویس و کارفرما که معمولاً سایت‌ها و پلتفرم‌های فریلنسری هستند مي‌رسد.

امروزه برخی از برنامه نویس‌های فریلنسر با شرکت‌های خارج از ایران کار می‌کنند و درآمد بسیار خوبی (درآمد دلاری) دارند، اما باید در این خصوص به این موضوع نیز توجه داشت که برای کار در شرکت‌های خارج از ایران نیاز است ابتدا تجربه و مهارت خود را در برنامه نویسی به حد مطلوبی رساند. در ادامه این بخش از مقاله «درآمد برنامه نویسی در ایران چقدر است» به بررسی تاثیر سطح مهارت در میزان درآمد برنامه نویسی پرداخته شده است.

تاثیر سطح مهارت در میزان درآمد برنامه نویسی چقدر است؟

تجربه کاری یکی از عوامل مهمی است که در هر حیطه شغلی مورد بررسی قرار می‌گیرد. واضح و روشن است که اگر شخصی مهارتی را به صورت پیوسته و در مدت بیشتری انجام دهد، میزان مهارت بیشتری را کسب می‌کند و در نتیجه می‌تواند وظیفه‌ها را با سرعت و کیفیت بالاتری انجام دهد و مسائل پیچیده‌تری را حل کند. به طبع آن، چنین متخصصی باید درآمد بیشتری نسبت به دیگران داشته باشد و حقوق بالاتری را دریافت کند. در این مهارت، برنامه نویس‌ها بر اساس تجربه کاری به چند دسته تقسیم می‌شوند که در ادامه فهرست شده‌اند:

  • توسعه دهنده «تازه‌کار» (Junior)
  • توسعه دهنده «ارشد» (Senior)
  • «معمار ارشد» (Lead Architect)
  • «مدیر میانی» (Mid Level Manager) در پروژه‌های نرم افزاری
  • «رهبر ارشد» (Senior Leader)

در ادامه این بخش به بررسی هر یک از موارد فوق، پرداخته شده است. ابتدا بررسی جایگاه توسعه دهنده یا برنامه نویس تازه کار انجام می‌شود.

درآمد برنامه نویس تازه کار در ایران چقدر است؟

اولین سطح طبقه‌بندی برنامه نویس‌ها بر اساس تجربه و مهارت، سطح «تازه‌کار» (Junior) به حساب می‌آید و نقش اصلی فرد در این جایگاه شغلی ساختن نرم افزاری با کیفیت و بدون اشکال است که انتظارهای مشتری را برآورده کند. این برنامه نویس‌ها باید از دانش خود در حیطه زبان‌های برنامه نویسی، الگوریتم‌ها و استفاده کنند. از آنجایی که این سطح معمولاً اولین موفعیت شغلی علاقه‌مندان به برنامه نویسی است، شخص زمان قابل توجهی را صرف توسعه مهارت‌های کدنویسی در خلال کار خواهد کرد. به همین دلیل کدنویسی برنامه‌های کاربردی برای این برنامه نویس‌ها مانند یک چالش و فرصتی برای یادگیری چرخه حیات توسعه نرم‌افزار است.

از این رو، می‌توان گفت که برنامه نویس‌های جونیور کمترین حقوق را در حیطه برنامه نویسی خود دریافت می‌کنند. البته ممکن است اشخاصی وجود داشته باشند که به عنوان کارآموز برنامه نویسی با حقوق کمتری و یا حتی بدون حقوق نیز در شرکت‌ها مشغول به کار شوند. بنابراین می‌توان گفت که حقوق دریافتی برنامه نویس تازه‌کار در ایران معمولاً نزدیک به میزان تصویب شده قانون کار در هر سال است. بخش بعدی این مقاله به بررسی توسعه دهنده «Senior» (ارشد) پرداخته می‌شود.

درآمد برنامه نویس ارشد در ایران چقدر است؟

یک برنامه نویس پس از کسب سه تا چهار سال تجربه در زمینه کاری خود برای نوشتن نرم افزارهای پیچیده مهارت پیدا خواهد کرد و در جایگاه توسعه دهنده ارشد قرار می‌گیرد. همچنین در این سال‌ها دانش عمیق‌تری از ، و پیچیدگی کل چرخه حیات الگوریتم‌ها به دست خواهد آورد. بنابراین بر اساس افزایش مهارت، درآمد بالاتری کسب خواهد کرد. در بخش بعدی از مقاله «درآمد برنامه نویسی در ایران چقدر است» سطح معمار ارشد (Lead Architect) در حوزه برنامه نویسی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

به نقل از:

openxcell

appdesign

دکمه بازگشت به بالا