عمومیکسب و کار ویژه

ذی نفع بیمه عمر چه فرقی با وارث دارد؟

یکی از بیمه نامه‌هایی که مردم کشورهای دیگر برای خرید آن اقدام می‌کنند، بیمه عمر است. در کشورهای خارجی بخصوص اروپا برای آینده نگری، تأمین آینده خانواده، رفاه دوران بازنشستگی و پس انداز برای کودکان به خرید این بیمه اهمیت زیادی می‌دهند. در زمان خرید بیمه عمر، افرادی مشخص می‌شوند که بعد از فوت فرد بیمه شده سرمایه به او انتقال پیدا کند، که به این فرد اصطلاحاً ذینفع در بیمه عمر گفته می‌شود.

ذینفع در بیمه عمر بعد از مرگ عزیزش با مبلغی که دریافت می‌کند، می‌تواند فقدان فرد فوت شده را از نظر مالی تحمل کرده و دچار بحران مالی نشود. با توجه به آمار و ارقام می‌توان گفت که در ایران توجهی به این بیمه ندارند و نیمی از مردم کشورمان بیمه سرمایه گذاری و عمر را تهیه نکرده‌اند! این می‌تواند در آینده زندگی افراد و فرزندانش را با چالش‌های غیر قابل پیش‌بینی روبرو کند. آیا همه افراد می‌توانند به عنوان ذینفع سرمایه در بیمه عمر معرفی شوند؟ برای آشنایی بیشتر با ذینفع و تفاوت آن با وارث در بیمه عمر تا پایان مقاله همراه ما باشید.

بیمه عمر و ذینفعان آن

ذینفع سرمایه در بیمه عمر چیست؟

به فرد یا افرادی که در صورت فوت فرد بیمه شده، سرمایه بیمه عمر به او انتقال پیدا می‌کند، ذینفع در بیمه عمر یا وارث در بیمه عمر گفته می‌شود. برای مثال اگر پدر یک خانواده از بیمه عمر استفاده کند و در بیمه نامه پسرش را به عنوان ذینفع معرفی کند، در صورت فوت پدر خانواده یا اتمام مدت اعتبار بیمه نامه، سرمایه به فرزند منتقل می‌شود. برای کسب اطالاعات بیشتر مقاله بیمه فوت را مطالعه کنید.

تعریف ذینفع در بیمه عمر

بیمه عمر و ذینفع در بیمه عمر

ذینفع در بیمه عمر می‌تواند از سرمایه بیمه‌گزار بهره‌مند شود.

انواع ذینفع در بیمه عمر شامل مواردی می‌شـود؟

وارث در بیمه عمر ممکن است با توجه به شرایط، به روش‌های مختلفی مشخص شوند، اما دو روش زیر، عمده راه‌های انتخاب ذینفع در بیمه نامه عمر است:

  1. در برخی شرایط ممکن است ذینفع به وسیله بیمه گذار مشخص شود، بدین صورت که افراد و فرزندان با سهم مساوی صاحبان جدید سرمایه بیمه عمر می‌شوند.
  2. در حالت دیگر نیز این امکان وجود دارد که ذینفع خود نیز فوت کند، وی در این شرایط می‌تواند وراث حقوقی را با نسبت سهم مساوی به بیمه نامه اضافه کند.

نحوه تقسیم سرمایه در بیمه عمر

سه روش برای تقسیم سرمایه میان وارث در بیمه عمر

در برخی بیمه‌نامه‌های عمر، وراث با میزان دقیق سهم آنها نام برده شده‌اند اما در برخی دیگر ممکن است حتی اثری از اسم وراث نیز نباشد.

عمدتاً در زمان تقسیم بندی سرمایه بین وراث در بیمه عمر به سه روش زیر انجام می‌شود:

  • در صورت ذکر نام ذینفعان با میزان حق سرمایه؛ دقیقا همان‌گونه سرمایه بیمه عمر بین افراد ذکر شده تقسیم می‌شود.
  • در صورتی که فقط اسامی وراث در مفاد بیمه نامه قید شده باشد، اما اثری از میزان سهم آنها نباشد؛ سرمایه بین آنها به‌صورت مساوی تقسیم می‌شود.
  • در صورتی که در بیمه نامه نه خبری از ذینفعان باشد نه خبری از میزان حق آنها، سرمایه بیمه عمر به‌صورت مساوی بین وراثی که به سن قانونی رسیده باشند، تقسیم می‌شود.

بررسی تعداد ذینفع در بیمه عمر

شرایط در شرکت‌های مختلف بیمه‌ای متفاوت است. اما به صورت میانگین و خلاصه شما احتمالاً بتوانید حداقل ۵ تا ۷ نفر را به عنوان ذینفع در بیمه عمر انتخاب کنید. در زمان انتخاب ذینفع‌ها در بیمه‌نامه، فرد بیمه کننده باید اسامی و مشخصات هرکدام را به صورت دقیق به علاوه میزان سهم هرکدام را ذکر نماید.

نحوه و میزان پرداخت به دینفعان در بیمه عمر

برای تعیین میزان حقوق پرداختی بیمه عمر به ذینفع‌ها و وراث در بیمه عمر، ابتدا باید میزان سرمایه ثبت شده در بیمه را بدانید. بعد از آن نیز می‌بایست این عدد را در میزان اندوخته بیمه عمر جمع کنید. جواب این جمع، هزینه قابل پرداخت به وراث است. بعد از مشخص شدن عدد دقیق، این مبلغ به افراد تعیین شد به ترتیب اولویت پرداخت می‌گردد.

آیا وراثان قانونی می‌توانند بیمه عمر را دریافت کنند؟

اگر فرد بیمه شده شخصی را به عنوان ذینفع سرمایه در  بیمه عمر مشخص نکرده باشد، سرمایه حاصل از بیمه عمر به وراث قانونی خواهد رسید. اما اگر بیمه شده فرد یا افرادی را به عنوان ذینفع معرفی کرده باشد، سرمایه بیمه عمر دیگر به وراث قانونی نخواهد رسید، زیرا این مبلغ حق قانونی ذینفع یا ذینفعان مشخص شده در بیمه می‌باشد.

دریافت بیمه عمر و شرایط آن برای ذینفعان

شرایط دریافت مبلغ برای ذی‌نفع سرمایه در بیمه بسیار آسان است و در چنین شرایطی تنها وجود اسم آنها در بیمه نامه کافی است.

نکات مهم در مورد ذینفع در بیمه عمر و سرمایه

تعیین وراث در بیمه عمر تحت شرایط و قواعدی خاصی انجام می‌پذیرد که در ادامه مهم‌ترین آنها را مرور خواهیم کرد:

  • ذی‌نفع سرمایه بیمه عمر فقط و فقط به وسیله شخص اصلی بیمه شده قابل تعیین است.
  • در بسیاری از شرایط یک یا چند نفر می‌توانند به عنوان ذی‌نغع معرفی شوند.
  • در برخشی شرایطی وجود اسامی افراد به عنوان ذینفع در بیمه عمر کافی است.
  • همچنین اشاره به نسبت یا سمت نیز می‌تواند مشخص کننده وراث در بیمه عمر باشد.

بررسی بیمه‌های عمر برای ذینفع‌های بیمه

امروزه بیمه عمر در انواع و اقسام مختلفی برای صدور وجود دارند. افراد می‌توانند با توجه به شرایط خود نسبت به خرید و تهیه بیمه عمر اقدام نمایند. انواع بیمه عمر به شرح زیر است:

  • بیمه بازنشستگی
  • بیمه عمر زمان‌دار
  • بیمه عمر سرمایه گذاری
  • بیمه عمر زمان‌دار
  • بیمه‌های تمام عمر
  • بیمه مستمری
  • بیمه گروهی عمر
  • طرح آتیه برای فرزندان و کودکان

وارث و ذینفع در بیمه عمر چه تفاوتی دارند؟

ذی‌نفع شخصی است که فرد بیمه شده به شرکت بیمه‌گر خود معرفی کرده تا سرمایه و اندوخته به وی انتقال یابد. به صورت قانونی ذی‌نفع بهتر است از اعضای درجه یک خانواده باشد. البته ناگفته نماند که در بسیاری از شرکت‌های بیمه امکان انتخاب ذی‌نفع از میان افرادی به غیر از اعضای درجه یک خانواده وجود دارد. مهم‌ترین تفاوت ذینفع سرمایه در بیمه عمر با وارث دقیقاً همین موضوع است. وراث فقط و فقط از اقوام و اعضای خانواده هستند. در حالی که ذینفع می‌تواند از میان دیگر افراد مانند: دوستان و آشنایان انتخاب شود.

تنظیم وصیت نامه برای ذینفان در بیمه عمر

بنا بر ماده ۲۵ قانون بیمه، فرد بیمه شده بهتر است تا زمانی در قید حیات است نام افراد ذینفع مد نظر خود را در بیمه نامه قید کند. تا زمانی که فرد بیمه شده زنده است امکان این را دارد تا نسبت به تغییر ذینفعان اقدام کند. همین سند برای دریافت سرمایه بیمه عمر توسط افراد کافی بوده و نیازی به وصیت جداگانه نیست. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تفاوت ذی نفع و وارت در بیمه عمر به https://bimeh.com/mag/beneficiary-in-life-insurance/ مراجعه نمایید.

دکمه بازگشت به بالا