عمومیکسب و کار ویژه

گوش دادن به موسیقی از نظر روانشناسی

بعضی ها حتی معتقدند که موسیقی می تواند نگرش های جدیدی در جنبه های مختلف شخصیت شما ایجاد کنید. با تغییر عادات موسیقایی، سلامت روان خود را بهبود ببخشید! حتما تا به حال چیزهایی در مورد تاثیرات جالب موسیقی بر روان شنیده اید. بد نیست بدانید تحقیقات اخیر نشان می دهند که موسیقی می تواند تاثیرات جالبی بر بدن هم داشته باشد. امروزه مراکز بسیاری در دنیا وجود دارند که از موسیقی به عنوان یک ابزار درمانی در بهبود وضعیت بیماران استفاده می کنند.

موسیقی عملکرد شناختی تان را بهبود می بخشد.

پژوهش ها نشان می دهند که گوش دادن به موسیقی باعث افزایش تمرکز بر فعالیت ها و بهبود عملکرد شناختی در انجام وظایف در افراد سالمند می گردد. به طور خاص در یک مطالعه علمی مشخص شده که پخش شدن موسیقی با کیفیت بالا باعث افزایش سرعت پردازش می گردد.

  • موسیقی به کمتر خوردن کمک می کند.

یکی از عجیب ترین تاثیرات روانشناسانه گوش دادن به موسیقی کمک به کاهش وزن است. اگر شما سعی در کاهش وزن دارید، به موسیقی آرام گوش دهید. بر اساس مطالعات ، افرادی که در رستوران ها به موسیقی ملایم و آرام گوش می کنند 18% کمتر از سایرین در رستورانهای دیگر غذا می خورند. چرا ؟ پژوهشگران متوجه شده اند که موسیقی و نور به ایجاد آرامش کمک می کنند.

  • موسیقی باعث بهبود حافظه می شود.

دانش آموزان بسیاری از گوش دادن به در حین مطالعه لذت می برند. یک پژوهش نشان داد که آموزش همراه با گوش دادن موسیقی به بهبود یادگیری دانش آموزان کمک می نماید. در مطالعه ای دیگر مشخص شد که مشارکت کنندگان برای یادگیری زبان توانایی خود در یادگیری لغات و عبارات با صحبت کردن قاعده مند و یا صحبت کردن دارای ریتم ارتقاء می دهند.

  • موسیقی باعث بهبود درد می شود.

مطالعات علمی نشان داده اند که بسیار موثر و مفید است. گوش دادن به موسیقی به مدت یک ساعت در روز در کاهش درد بیماران مورد آزمایش موثر بوده است. در یک دوره چهار هفته ای ، کسانی که به موسیقی به صورت روزانه و منظم گوش کرده بودند، کاهش درد قابل ملاحظه ای داشته اند.

  • موسیقی به خواب بهتر کمک می کند.

در مطالعه ای بر روی دانشجویان یک دانشگاه، گروه اول مشارکت کنندگان به موسیقی کلاسیک، گروه دوم کتاب صوتی و گروه سوم بدون هیچ تحریک شنوایی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه اول به مدت 45 دقیقه به موسیقی کلاسیک آرام بخش گوش می دادند. در حالی که گروه دوم به کتاب صوتی گوش می دادند. این کار در هنگام خواب و به مدت 3 هفته انجام شد. پژوهشگران متوجه شدند که کیفیت خواب افرادی که به موسیقی گوش می کردند بسیار بهتر از سایر گروه های آزمایش بوده است.

حتی در کتب قدیمی ایرانی نیز از تاثیرات موسیقی بر انواع مزاج صحبت به میان آمده است. افلاطون نیز معتقد بود که صوت به صورت موسیقی می تواند اثرات شفابخش داشته باشد. در این ویدئو موسیقی درمانی را تماشا می‌کنید. موسیقی از چه راهی می تواند بر بدن تاثیر بگذارد؟ تحقیقات حاکی از آن است که بیت های موسیقی می توانند بر امواج مغزی اثر بگذارند. در واقع یک قطعه ی موسیقی با بیت های قوی و ثابت می تواند امواج مغزی را به گونه ای تحریک کند که   با ضربه های آهنگ هماهنگ شوند. مثلا مشاهده شده است که ضرب آهنگ های سریع تر می توانند مغز را به وضعیت هوشیاری نزدیک کنند.

درحالی که ضرب آهنگ های آهسته تر مغز را به حالت آرامش و استراحت نزدیک می کنند. این تغییراتی که بیت های موسیقی بر امواج مغز می گذارند می توانند حتی پس از تمام شدن گوش دادن به موسیقی ادامه داشته باشند. چگونگی تاثیر موسیقی بر کارکرد بدن و مغز با تغییر امواج مغزی سایر قسمت های بدن هم که همگی تحت فرمان مغز هستند دستخوش تغییر و تحول می شوند. از همین رو به عنوان مثال عملکرد سیستم عصبی خودکار هم تحت تاثیر قرار می گیرد. و این یعنی که سیستم عصبی و تنفسی هم از این ماجرا اثر می پذیرند.

بدین شکل موسیقی می تواند در درمان استرس مزمن، افسردگی، اضطراب، بیماری های قلبی و بسیار ی دیگر از بیماری ها مفید و موثر باشد. و از سوی دیگر هم در ایجاد تاثیرات مثبت ذهنی نظیر خلاقیت و امیدواری کمک کننده باشد. با تغییر عادات موسیقایی، سلامت روان خود را بهبود ببخشید! حتما تا به حال چیزهایی در مورد تاثیرات جالب موسیقی بر روان شنیده اید. بد نیست بدانید تحقیقات اخیر نشان می دهند که موسیقی می تواند تاثیرات جالبی بر بدن هم داشته باشد. امروزه مراکز بسیاری در دنیا وجود دارند که از موسیقی به عنوان یک ابزار درمانی در بهبود وضعیت بیماران استفاده می کنند. حتی در کتب قدیمی ایرانی نیز از تاثیرات موسیقی بر انواع مزاج صحبت به میان آمده است. افلاطون نیز معتقد بود که صوت به صورت موسیقی می تواند اثرات شفابخش داشته باشد.

تحقیقات حاکی از آن است که بیت های موسیقی می توانند بر امواج مغزی اثر بگذارند. در واقع یک قطعه ی موسیقی با بیت های قوی و ثابت می تواند امواج مغزی را به گونه ای تحریک کند که   با ضربه های آهنگ هماهنگ شوند. مثلا مشاهده شده است که ضرب آهنگ های سریع تر می توانند مغز را به وضعیت هوشیاری نزدیک کنند. درحالی که ضرب آهنگ های آهسته تر مغز را به حالت آرامش و استراحت نزدیک می کنند. این تغییراتی که بیت های موسیقی بر امواج مغز می گذارند می توانند حتی پس از تمام شدن گوش دادن به موسیقی ادامه داشته باشند. چگونگی تاثیر موسیقی بر کارکرد بدن و مغز با تغییر امواج مغزی سایر قسمت های بدن هم که همگی تحت فرمان مغز هستند دستخوش تغییر و تحول می شوند. از همین رو به عنوان مثال عملکرد سیستم عصبی خودکار هم تحت تاثیر قرار می گیرد.

بدین شکل موسیقی می تواند در درمان استرس مزمن، افسردگی، اضطراب، بیماری های قلبی و بسیار ی دیگر از بیماری ها مفید و موثر باشد. و از سوی دیگر هم در ایجاد تاثیرات مثبت ذهنی نظیر خلاقیت و امیدواری کمک کننده باشد. برای کاهش استرس از موسیقی با تمپوی پایین (بیت آهسته) استفاده کنید. موسیقی هایی مثل موسیقی کلاسیک ایرانی به خصوص پیش درآمدها می توانند برای این منظور بسیار کارآمد باشند. دستگاه هایی مثل همایون و سه گاه هم می توانند گزینه های مناسبی باشند.  موسیقی کلاسیک غربی و انواع بالادها (تصانیف غربی) با تمپوی پایین (بیت آهسته)  هم می توانند برای زدودن استرس از روان علاقه مندان به این نوع موسیقی ها بسیار مفید باشند.

برای شاد شدن و افزایش انرژی و ایجاد خلاقیت و انگیزش از موسیقی هایی با تمپوی بالا و گام ماژور استفاده کنید. اگر به موسیقی ایرانی علاقه مند هستید می توانید به رنگ ها و به خصوص رنگ های آواز ماهور گوش دهید. اگر به انواع دیگر موسیقی علاقه دارید، موسیقی های پاپ و راک می توانند گزینه های بسیار خوبی باشند. به شرط آنکه در گام مینور نباشند، تمپوی پایین نداشته باشند و اشعار آنها حاوی پیام های شادی آور و امید بخش باشد. پس از این به بعد اگر خواستید موزیکی را برای شنیدن انتخاب کنید، آن را با توجه به شرایط روان خود در آن لحظه انتخاب کنید. در این انتخاب تمپو، گام، سبک و محتوای اشعار را در نظر بگیرید. پس از شنیدن یک قطعه ی موسیقی با این مشخصات، حتما احساس بهتری خواهید داشت.

موقع شنیدن موسیقی حس و حالتان خوب می‌شود و احساس آرامش می‌کنید؟ برای لحظه‌ای احساس می‌کنید از تمام مشکلات زندگی رها شده‌اید؟ اگر عاشق شنیدن موسیقی هستید، پس شما هم از جرگه‌ی خواص هستید. پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد شنیدن موسیقی سلامت ذهنی را بهبود بخشیده و سلامت جسم را به‌طرز عجیب و حیرت‌انگیزی تقویت می‌کند. مغز انسان دارای عملکرد بسیار پیچیده‌ای است که در بسیاری موارد حتی خود ما نیز قادر به درک آن نیستیم. محققان پس از بررسی تحقیقات وسیع و فراوان، موفق به کشف تاثیر عمیق موسیقی بر کارکرد این عضو حیاتی بدن انسان شده‌اند.

یک گروه تحقیقاتی با استفاده از روش تصویرسازی رزونانس مغناطیستی کارکردی (FMRI)، عملکرد مغز یک گروه نمونه را در حال گوش دادن به موسیقی ثبت کرد. FMRI نوعی تصویربرداری است که تصاویری متناوب از مغز در حال فعالیت و سپس در حال استراحت را ثبت کرده و سپس این تصاویر را از یکدیگر بطور دیجیتالی تفریق می‌کند که حاصل این پردازش، عملکرد مغز در اثر تغییرات جریان خونی را از لحاظ فیزیولوژیکی نشان می‌دهد. یافته‌ها حاکی از این بود که شنیدن موسیقی باعث فعال شدن مناطق شنیداری و به کار گرفتن حجم عظیمی از شبکه‌های عصبی در مغز می‌شود. در واقع پژوهشگران بر این باورند که گوش دادن به موسیقی می‌تواند باعث فعال شدن مناطق احساسی، محرکی و خلاقیت در مغز شود.

منبع : trackmelody.com

لیلا بنی نعمتی

من لیلا هستم، خبرنگاری که با نگاهی به آینده، مسائل امروز را تحلیل می‌کنم. در این سایت، با بررسی روندهای اجتماعی و اقتصادی، به دنبال درک بهتر چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی جامعه در آینده هستم.
دکمه بازگشت به بالا